Vuoreksen Isokuusen puurakentamishanke kiinnosti 11:tä yritysryhmää
Tampereen kaupunginhallituksen suunnittelujaosto hyväksyi maanantaina 18. kesäkuuta Vuoreksen Isokuusen puurakentamishankkeen suunnittelu- ja toteutuskumppanit valintaprosessin seuraavaan vaiheeseen. Hankkeeseen ilmoittautui määräaikaan mennessä 11 yritysryhmää, jotka kaikki ovat kelpoisia. Suunnittelujaosto hyväksyi myös Isokuusen alueen yleissuunnitelmaluonnoksen jatkosuunnittelun pohjaksi.

Tampereen kaupunginhallituksen suunnittelujaosto hyväksyi maanantaina 18. kesäkuuta Vuoreksen Isokuusen puurakentamishankkeen suunnittelu- ja toteutuskumppanit valintaprosessin seuraavaan vaiheeseen. Hankkeeseen ilmoittautui määräaikaan mennessä 11 yritysryhmää, jotka kaikki ovat kelpoisia. Suunnittelujaosto hyväksyi myös Isokuusen alueen yleissuunnitelmaluonnoksen jatkosuunnittelun pohjaksi.
Tampereen kaupungin pormestari Timo P. Nieminen on iloinen PuuVuoreksen herättämästä suuresta kiinnostuksesta rakennusalan yritysten keskuudessa.
”Näen tämän viestinä siitä, että ekotehokas puurakentaminen on kasvava suuntaus ja varsinkin puukerrostalojen tekniset ratkaisut ovat kehittyneet niin pitkälle, että yritykset voivat niitä ottaa laajemmassa määrin käyttöön. Myös puutalojen suosio kuluttajien keskuudessa on varmasti lisännyt rakentajien halua kehittää omaa osaamistaan tälläkin alueella”, Nieminen sanoo.
Myös työ- ja elinkeinoministeriön valtakunnallisen puurakentamisohjelman kehittämispäällikkö Markku Karjalainen näkee Isokuusen herättämän kiinnostuksen valtavana menestyksenä puukerrostalorakentamiselle.
”Mukana on nyt kolmenlaisia tekijöitä: On niitä, jotka ovat rakentaneet aikaisemminkin puukerrostaloja ja ovat havainneet sen kannattavaksi. On suuria toimijoita, jotka ovat aikaisemmin vain tarkkailleet tilannetta ja päättäneet nyt lähteä mukaan. Ja on vuokra-asuntojen rakennuttajia, jotka ovat uusia tällä alueella”, Karjalainen toteaa.
Ilmoittautuneet yritysryhmät ovat:
- YIT Rakennus Oy, Arkkitehtitoimisto Erkki Helamaa ja Keijo Heiskanen Oy, Stora Enso Wood Products Oy Ltd
- Lakea Oy, Arkkitehdit LSV Oy, Stora Enso Wood Products Oy Ltd
- Lemminkäinen Talo Oy, Arcadia Oy, Metsäliitto Osuuskunta, Metsä Wood, Carelian / Joensuun tiedepuisto, One 1 Oy
- YH Länsi Oy, Arkkitehtitoimisto H M V Oy, Metsäliitto Osuuskunta Metsä Wood
- Etera, Peab Oy, Arkkitehtitoimisto Eero Lahti Oy, Metsäliitto Osuuskunta Metsä Wood
- Sato-Rakennuttajat Oy, Peab Oy, BST-Arkkitehdit, Stora Enso Wood Products Oy Ltd
- ARA-asuntojen tuotanto Arttu Oy, Arkkitehtitoimisto Lassila&Co Oy, Casatino Oy, Fiksu-Talo Oy
- Rakennustoimisto Rasto Oy, Arkkitehdit Sarlin+Sopanen Oy, Studio Suonto Oy / Rakennustoimisto Rasto Oy
- Lujatalo Oy, Arkkitehtitoimisto Neva Oy, Woodpolis, yritysverkosto (Kuhmon kaupunki)
- Keski-Suomen Palvelurakennuttaja Oy, PUUSTA Innovations Oy, Sto-ra Enso Wood Products Oy Ltd
- NCC Rakennus Oy, PUUSTA Innovations, Oy Stora Enso Wood Products Oy Ltd
”On hyvä, että suunnitteluun ilmoittautui sekä suuria että pieniä toimijoita. Näin saadaan erilaista osaamista mukaan suunnitteluun. Tavoitteena on kehittää uusia korkeatasoisia ratkaisuja puurakentamiseen sekä alue- ja ympäristörakentamiseen. Luonnollisesti kohteiden valmistuttua ratkaisujen toimivuus tutkitaan sekä tekniseltä että viihtyisyyden kannalta projektin toimesta tarkasti”, Finnish Wood Research Oy:n toimitusjohtaja Kimmo Järvinen kertoo.
Valintaprosessin seuraavassa vaiheessa ryhmät tekevät ideasuunnitelmia. Ideasuunnitelmien sisäänjättöaika on 17. syyskuuta.
Jokaiselle hankkeeseen osallistuvalle ryhmälle, joka esittää korkeatasoisen ja toteuttamiskelpoiseksi arvioidun suunnitelman, varataan rakennusoikeutta Isokuusen alueelta. Ehdotuksien pitää täyttää valintaohjelmassa esitetyt kriteerit.
Hankkeen tavoitteena on löytää kaupunkikuvallisesti, arkkitehtonisesti ja asuinympäristön kannalta laadukkaita, talo- ja asuntotyypiltään monipuolisia ja innovatiivisia ratkaisuja kumppanuuskaavoituksen pohjaksi.
Arvioinnissa kiinnitetään erityistä huomiota myös esimerkiksi energiatehokkuuteen ja hiilijälkeen, uusiutuvan ja kierrätetyn materiaalin osuuteen rakennusmateriaaleista, pihojen viihtyisyyteen ja yhteisöllisyyteen sekä hulevesien hallintaan.
Yleissuunnitelma valmistuu syksyllä
Suunnittelujaosto hyväksyi Isokuusen alueen yleissuunnitelmaluonnoksen jatkosuunnittelun pohjaksi. Yleissuunnitelma valmistuu syksyllä. Maankäytön suunnittelu jatkuu asemakaavoituksena.
Suunnittelua jatketaan ideasuunnitelmien perusteella valittavien yritysryhmien kanssa niin kutsuttuna kumppanuuskaavoituksena. Prosessin lopputuloksena kaupunki luovuttaa yritysryhmälle korttelikokonaisuuden kaupungilla luovutushetkellä voimassa olevilla tontinluovutusehdoilla.
Alueen asemakaavat laaditaan vuosina 2012–2015. Alustavan aikataulun mukaan Isokuusen keskeisten osien toteutusajaksi on arvioitu 2013–2017.
Isokuusen asuinalueelle suunnitellaan arkkitehtuuriltaan yhtenäistä puusta rakennettua aluetta. Valtaosa Isokuusen asunnoista tulee puusta rakennettuihin asuintaloihin. Asuntojen lisäksi alueelle sijoittuu puurakenteisia palvelu-, liike-, toimisto-, yhteis- ja työtiloja. Tavoitteena on toteuttaa Isokuuseen Suomen suurin nykyaikainen puukaupunkialue.
Isokuusesta tulee Särkijärven eteläpuolelle sijoittuva noin 4 000 asukkaan ekotehokas asuinalue, joka on merkittävä osa Vuoreksen 13 000 asukkaan rakentuvaa kaupunginosaa.
Kumppanuushankkeen järjestävät Tampereen kaupungin Vuores-hanke, kiinteistötoimi ja Finnish Wood Research Oy.
Tätä artikkelia ei ole kommentoitu
0 vastausta artikkeliin “Vuoreksen Isokuusen puurakentamishanke kiinnosti 11:tä yritysryhmää”