Asuntoministeri: Metropolialueen kuntien sitouduttava kohtuuhintaisen asumisen edistämiseen
Asuntoministeri Krista Kiuru haastoi 11. syyskuuta pidetyssä asuntoseminaarissa metropolialueen kunnat talkoisiin kohtuuhintaisen asumisen edistämiseksi. ”Aiesopimukset eivät saa jäädä pelkiksi aikeiksi. Kuntien on tosissaan sitouduttava luomaan edellytykset kohtuuhintaisen asuntotuotannon lisäämiselle ja tuottamaan sovittavat asuntomäärät vastineeksi valtion pöytään tuomista aiesopimuksen porkkanoista”, ministeri sanoi.

Asuntoministeri Krista Kiuru haastoi 11. syyskuuta pidetyssä asuntoseminaarissa metropolialueen kunnat talkoisiin kohtuuhintaisen asumisen edistämiseksi. "Aiesopimukset eivät saa jäädä pelkiksi aikeiksi. Kuntien on tosissaan sitouduttava luomaan edellytykset kohtuuhintaisen asuntotuotannon lisäämiselle ja tuottamaan sovittavat asuntomäärät vastineeksi valtion pöytään tuomista aiesopimuksen porkkanoista", ministeri sanoi.
Asuntoministerin mukaan kallis asuminen vaikeuttaa pääkaupunkiseudun kehitystä. ”Meillä kaikilla on yhteinen huoli metropolialueen asuntotilanteesta. Kallis asuminen haittaa paitsi Helsingin, myös koko Suomen kilpailukykyä, kun täällä toimivat yritykset eivät saa työvoimaa. Asia on paitsi kuntien, myös alueella toimivien yritysten ja yhteisöjen ongelma”, ministeri totesi.
Ministerin mukaan ratkaisut löytyvät tekemällä parannuksia koko asuntotuotantoketjuun. Asumisen kohtuuhintaisuutta on edistettävä uudistuotannon lisäksi jo olemassa olevassa asuntokannassa. Yksittäisinä toimina ministeri mainitsee sitovan lähtövuokran määrittämisen osana Ara-hankekäsittelyä, vuokrien tasausjärjestelmän kehittämisen sekä omakustannusperiaatteen varmistamisen valtion tuella rakennetuissa Ara-asunnoissa.
Kiurun mielestä Helsingin tilanne vaatii myös uusia yleishyödyllisiä toimijoita. ”Helsingin seudulla ei ole riittävästi toimijoita rakennuttamaan kohtuuhintaisia asuntoja. Olen väläyttänyt yhtenä toimenpiteenä tilanteen parantamiseksi, että valtion omistama Kruunuasunnot Oy ryhtyisi rakennuttamaan valtion tukemaan asuntotuotantoa”, ministeri Kiuru sanoi. Hän kertoi ryhtyvänsä neuvottelemaan asiasta tarvittavien tahojen kanssa.
Ympäristöministeriö järjesti 11.–12. syyskuuta asuntoministeri Krista Kiurun aloitteesta suomalais-itävaltalaisen asuntoseminaarin ottaakseen oppia Itävallasta, jossa kohtuuhintainen asuntotuotanto on onnistuttu toteuttamaan kokonaisvaltaisesti.
Tätä artikkelia on kommentoitu 7 kertaa
7 vastausta artikkeliin “Asuntoministeri: Metropolialueen kuntien sitouduttava kohtuuhintaisen asumisen edistämiseen”
Ensin tulisi kentältä putsata sellaset nyt ’yleishyödylliset’ toimijat joilla ei ole mitään tekemistä yleishyödyllisyyden kanssa; SATO, VVO, WH-Asunnot…on isoja ja pieniä.
Nämä toimijat ratsastavat oman tuloksentekonsa tarpeiden mukaan milloin ’kovan rahan’ milloin ’yh’ hevosella…ja nykyjärjestelmä sallii sen.
Mitähän ne ministerin mainitsemat ”porkkanat” oikein ovat.? Odotan innolla että ministeri Kiuru lyö raamit pöytään. Jokin aika tapeltiin siitä montako hoitajaa vanhuksilla tulisi olla, nyt voitaisiin ruveta tappelemaan siitä kuinka paljon asuntoneliö saa maksaa..
2% vuosittaisella maa-arvoverotuksella hinnat putoavat puoleen 5 viidessä vuodessa.
Milloin ministeri ja ministeriö ymmärtävät millaisessa maailmassa eletään. Uhkailemalla tai jalkaa polkemalla ei yksikään liiiketaloudellisesti ajatteleva yhtiö tee yhtään asuntoa. On syytä lopettaa koko höpötys valtion tuesta kun sitä ei tälläkään hetkellä taida olla. Naurettava on myös ajatus, että valtion omistama Kruunuasunnot ryhtyisi tekemään asuntoja oikein kunnolla. Asumistukea lisäämällä kohdentuu tuki asukkaille eikä rakennusliikkeille tai toimijoille. Se olisi oikea tapa varmistaa se, että lapsiperheet ja pienituloiset pystyisivät muuttamaan tai asumaan Helsingissä.
Niinpä niin… Ministerit itse istuvat pulleiden rahakirstujen päällä, jonne lapioidaan kukkurakauhallisia rahaa vuokra- ja asoasukkaiden rahaa vuosittain. Päättäjiltä ei löydy pokkaa myöntää, että nykyisten yhtenäislainojen – joilla valtaosa vuokra- ja asoasunnoista on lainoitettu – lainaehdot ja korot on kohtuuttomia. Saati sitten tehdä sen asian eteen yhtään mitään. Hyvä siinä on muita syyttää…
Millaiset ovat toisaalta ”yleishyödyllisten” vuokra- ja toisaalta ”yleishyödyllisten” asoasuntojen lainaehdot ja korot?
Yleishyödylliseen asuntorakentamiseen ei pitäisi antaa euroakaan valtion tukea. Asia pitäisi kääntää nurin päin ja kuntien huoleksi. Eli kaupunki ilmoittaisi, mikä on asuntokohteen vuokra ja/tai asumisoikeusmaksu. Sen jälkeen rakennuttajat kilpailisivat tonteista ilmoittamalla millä tontin hinnalla tuohon pääsevät. Kun kaupunki hankkisi Oulun tapaan tonttimonopolin, niin pelkästään sillä se pääsisi tavoitteisiinsa. Lyhyellä tähtäimellä kaupungin voitot tonttikaupoista laskisivat, mutta pitkäjänteisellä maapolitiikalla ja osamalla tontteja raakamaan hinnalla rahavirta pysyisi edelleen riittävänä. Edulliset asunnot voitaisiin laittaa vuokralle vaikka määräajaksi, esimerkiksi kymmenen vuotta, jolloin parhaat asunnot eivät jäisi suurituloisten halpisasunnoiksi kuten nyt on käynyt.