Kokeile kuukausi maksutta

Kakkoskoti hiekkadyyneillä Kalajoella

Loma-asunto ei ole enää vaatimaton mökki vaan täysin varusteltu kakkosasunto, jonka sisätilat jatkuvat saumattomasti terassille. Tämä näkyy selvästi 23. kesäkuuta avautuneilla loma-asuntomessuilla.

Villa Atriumin (kohde 2) julkisivuissa on käytetty Toppilan makasiinien ja viljasiilojen kierrätysparrua. Honkatalojen Villa Albatrossista (kohde 3) avautuu hulppeat merinäköalat.

Messualue sijaitsee Kalajoen hiekkasärkkien pohjoispäässä, lähellä matkailukeskuksen ydintä, palveluiden välittömässä läheisyydessä. Messukohteet eivät sijoitu merenrantaan, mutta pääosalla kohteista on näkymät sinne. Karu, hiekkainen dyyniluonto tekee loma-asuntomessualueesta poikkeuksellisen.

Hiekkasärkät on 15 kilometriä pitkä yhtenäinen alue, jonka ympäristöä on kunnioitettu jättämällä maasto luonnonmukaiseen tilaan. Tämän vuoksi messukohteiden pihoissa korostuvat terassit, joita alueelle on rakennettu yhteensä yli 2 000 neliötä. Terasseilta on suora yhteys rantasaunoihin, kylpypaljuihin ja osalla kohteista Aurinkolampeen.
Noin kymmenen hehtaarin kokoinen messualue on helppokulkuinen ja tiiviisti rakennettu. Sinne on toteutettu 29 rakennusta neljään erityyppiseen kortteliin. Metsäkortteli edustaa perinteisempää ja pienempää mökkirakentamista. Tämän korttelin rakennukset tarjoavat unelmia jokaiselle. Näköalakorttelin rakennusten muotokieleksi rakennuttajat ovat valinneet modernin arkkitehtuurin. Lammenrantakorttelin loma-asunnoista on suora yhteys Aurinkolampeen, joka on syntynyt yhdistämällä kaksi lampea toisiinsa.

Lämpöä auringosta, jäähdytystä kalliosta

Messujen pienin loma-asunto on puolitoistakerroksinen Aamumetsä (kohde 23), 92 neliötä. Suurin puolestaan on Maler Talo, (kohde 17), 197 neliötä. Kivitaloja on kaksi, puutaloja 21 ja hirsitaloja viisi. Ekopuurakentamista edustavat Raikas (kohde 13) ja Villa Albatrossi (kohde 3). Villa Atriumin (kohde 2) julkisivumateriaalina on käytetty kierrätyspuuta. Puutavara on sata vuotta vanhaa purettujen Toppilan makasiinien kierrätysparrua. Kierrätysmateriaalia on käytetty myös terassin ja kulkuväylien rakentamiseen.

Lämmitysmuotoina loma-asunnoissa on maalämpö, sähkö, kalliolämpö, vesi- ja ilmalämpöpumppu. Energiaratkaisuissa on huomioitu myös aurinko.

Kulutusta kestäviä pintoja

Sisustuksissa on tasapainoisia ja rauhoittavia luonnonläheisiä sävyjä. Pinnat on mietitty kulutusta kestäviksi. Lattiamateriaaleissa suositaan kiveä, laminaattia ja vinyylikorkkia.
Komeimpia pintamateriaa-likokeiluja puusta on nähtävissä näköalapaikalle rakennetussa kohteessa Raikas (kohde 13). Sen sisäverhouspaneeleissa toistuu vaihteleva raitamainen aihe. Loma-asunto on Centria-ammattikorkeakoulun ja Aalto-yliopiston tutkimuskohde. Oppilaitokset tutkivat kohteessa anturiteknologiaa ja sen soveltuvuutta pitkäaikaisen tiedon keräämiseen seinärakenteista. Loma-asuntoon on sijoitettu neljä anturia, jotka mittaavat ilma- ja kosteusvaihteluita.

Kohteiden tilasuunnittelussa näkyy selvästi se, mitä loma-asunnoissa tehdään: nautitaan yhdessäolosta ja rentoudutaan. Keittiöt, ruokailutilat ja oleskelutilat on usein yhdistetty.

Loma-asuntojen saunat ovat savusaunamaisen tummia tai skandinaavisen vaaleita.

 

Kalajoen loma-asuntomessut ovat avoinna 23.6-6.7.2014

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Kakkoskoti hiekkadyyneillä Kalajoella”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat