Kokeile kuukausi maksutta

Tilastojen yllätys: Asuntoja onkin korjattu tarvelaskelmia enemmän

Kiinteistöliiton toimitusjohtaja Harri Hiltusen esittelemät tilastotiedot näyttävät osoittavan, että näkemykset asuntojen korjausvelan kasvusta eivät pidä paikkaansa. Korjaamista on tehty selvästi VTT:n tarvelaskelmia enemmän.

Kiinteistöliiton toimitusjohtaja Harri Hiltusen esittelemät tilastotiedot näyttävät osoittavan, että näkemykset asuntojen korjausvelan kasvusta eivät pidä paikkaansa. Korjaamista on tehty selvästi VTT:n tarvelaskelmia enemmän.

VTT:n vuonna 2007 julkistaman selvityksen mukaan asuntoja pitäisi korjata vuodessa 1,8 miljardilla eurolla. Tilastokeskuksen tietojen mukaan asuntoja kuitenkin korjattiin 2,6 miljardilla eurolla vuonna 2012. Näin korjausten määrä ylittää tarvearvion noin 800 miljoonalla eurolla.

Asunto-osakeyhtiöiden korjaustarpeeksi VTT arvioi 0,74 miljardia euroa. Vuoden 2012 tietojen  mukaan asunto-osakeyhtiöissä korjattiin 1,2 miljardilla eurolla. Korjaustarve ylittyy näin lähes 0,5 miljardilla eurolla.

Hiltunen kertoo haluavansa ainakin esittää kysymyksen siitä, pitävätkö väitteet asuntojen korjausvelan kasvusta paikkansa. ”Käsitykseni mukaan asunto-osakeyhtiöt korjaavat aika paljon, mutta silti ne nähdään syntisäkkeinä”, hän sanoo.

Kiinteistöliitto käynnistää tänä syksynä yhdessä Pellervon taloustutkimuksen kanssa tutkimushankkeen asuinkiinteistöjen korjaustarpeesta. Termi on tarkoituksella korjaustarve, sillä korjausvelkaa koskevat arviot ovat nousseet epärealistisen suuriksi. Hiltusen mukaan korjausvelkaa arvioitaessa on lähdetty siitä, että rakennukset korjattaisiin vastaamaan 75-prosenttisesti uusien asuntojen  tasoa. Tämä on hänen mukaansa epärealistista, sillä osa rakennuksista jää käyttämättä ja puretaan.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Tilastojen yllätys: Asuntoja onkin korjattu tarvelaskelmia enemmän”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat