Vuoden Rakennusmestari tulee Ylitorniosta

Valtakunnallinen Vuoden Rakennusmestari -palkinto 2014 on myönnetty rakennusmestari Juha Alapuraselle. Palkinto luovutettiin RKL:n liittokokouksessa Torniossa 16.11.2014.

Vuoden Rakennusmestari Juha Alapuranen.

Palkintolautakunnan mielestä Alapuranen on pitkänlinjan yrittäjä, joka on työllistänyt Lapissa ansiokkaasti alan ammattilaisia. Hän on johtanut yli 20 vuotta ylitorniolaista betonivalmisosien valmistukseen keskittyvää perheyritystä YBT:tä. Lisäksi Vuoden mestari on ollut aktiivisesti mukana alueella eri luottamustehtävissä kehittämässä alueen elinkeinoelämää.

Alapurasen yritys on Ylitornion toiseksi suurin työllistäjä ja tärkeä alan kouluttaja. Yritys valittiin vuonna 2007 Vuoden koulutusmyönteisimmäksi työyhteisöksi Suomessa.

Alapurasen vahvuudeksi kerrotaan sopeutumiskykyä ja laaja-alaisuutta. Nopeaa reagointia ja nokkeluutta ympäristötekijöiden äkillisiin muutoksiin onkin uran eri vaiheissa tarvittu. YBT:n 10 miljoonan markan elementtitehdas valmistui Ylitornioon keskelle pahinta lamaa vuonna 1993. Vuonna 2008 yrittäjä joutui lomauttamaan kaikki työntekijät väliaikaisesti, mutta yritys selvisi niistäkin vaikeista ajoista.

Palkintolautakunta arvosti ylitorniolaisen yrittäjähenkisyyttä. Lisäpisteitä ahkera yrittäjä sai työllistämisestä alueella ja aktiivisesta otteesta kouluttaa työntekijöitä ansiokkaasti.

Tuotekehitys ja koulutus tärkeää

Alapuranen on korostanut tuotekehittelyä ja työntekijöiden koulutuksen roolia koko YBT:n olemassaolon ajan. Kaikilla 50 ammattilaisella on alan koulutuksen ja ammattitaidon merkkinä ammattipassit. Alapuranen on myös ensimmäisenä pk-yrittäjänä Suomessa aloittanut kouluttamaan betonielementtien rakentajia ja asentajia yhdessä oppilaitosten, Ammattiopisto Lappian ja Utbildning Nordin ja Tornionlaakson työvoimatoimiston, kanssa.

”Kunnioitan valintaa Vuoden Rakennusmestariksi. Olen ollut etuoikeutettu, kun minulla on ollut mahdollisuus rakentaa oman maakunnan ympäristöä ja yhteisöä”, Alapuranen kiittää saamastaan huomionosoituksesta.

Valtakunnallinen Vuoden Rakennusmestari -palkinto on julkinen tunnustus esimerkillisestä työstä ja rakentamisiin liittyvistä huomattavista ansioista. Palkinnolla halutaan korostaa myös rakentamisen ammattitaitoa ja kaikkien rakennusasiantuntijoiden tekemän työn merkitystä. Vuoden Rakennusmestari on valittu jo vuodesta 1971 alkaen.

Kim Mäkiruoho Nuori Rakennusmestari

RKL:n liitokokouksessa julkistettiin myös RKL:n Vuoden Nuori Rakennusmestari/Insinööri AMK 2014. Turkulaisen rakennusmestari Kim Mäkiruohon valintaan vaikuttivat erityisesti nuoren rakennusmestarin monipuolinen ja laaja työkokemus. Rakentaminen on aina ollut turkulaiselle ykkösvaihtoehto ammatinvalinnassa.

Peruskoulun jälkeen tie vei ammattikoulun rakennuslinjalle ja sieltä myöhemmin mestariopintoihin. Rakennusmestaritehtävien lisäksi Kim on ollut lukuisilla työmailla ennen ammattikorkeakoulua ja opiskelujen ohessa kirvesmiehenä. Vuoden Nuorella taitajalla siis pysyy itselläänkin kirves kädessä.

Vuoden Nuori Rakennusmestari/Insinööri -huomionosoituksella palkitaan vuosittain jo jonkin verran ansioitunut nuori osaaja. Ehdokkaan työkokemus haettaessa palkintoa saa olla enintään seitsemän vuotta valmistumisesta. Huomionosoitukseen liittyvän stipendin kustantaa Rakennusmestarien Säätiö. Palkinto jaetaan tänä vuonna viidettä kertaa.

Tätä artikkelia on kommentoitu 3 kertaa

3 vastausta artikkeliin “Vuoden Rakennusmestari tulee Ylitorniosta”

  1. Oikeaan paikkaan meni voitto. Muissa suomen yrityksissä voivotellaan surkeata tilannetta, ytb hakee kasvua sieltä missä sitä on mahdollista saada eli Norrbottenissa. Lähivuosina alueelle on tulossa rapiat 2 miljardin euron investoinnit. Ytb on hyvissä asemassa valmiina tekemään tulosta.

Vastaa