Kokeile kuukausi maksutta

Isännöitsijöiden rahastuskeino: tuhansien veloitus harmaan talouden torjunnasta

Harmaan talouden torjuntakeinoksi luotu verottajan ilmoitusmenettely tarjoaa isännöitsijöille uuden keinon rahastaa asunto-osakeyhtiöitä työstä, jonka yhtiö voi hoitaa itse vähällä vaivalla ja ilman kustannuksia.

Kuuntele juttu

Realia Isännöinti veloittaa ilmoitusvelvollisuuden hoitamisesta kiinteän kuukausimaksun ja sen päälle remontin hallinnoinnista kokonaiskustannuksiin perustuvan prosenttipohjaisen maksun. Helsinkiläisessä taloyhtiössä menettely koetaan isännöintiyrityksen rahastusyrityksenä.

”Minusta tämä on törkeä yritys käyttää harmaan talouden torjuntaa hyväksi, jotta päästään laskuttamaan taloyhtiöitä”, nimettömänä pysyttelevä taloyhtiön hallituksen jäsen toteaa.

Taloyhtiössä on käynnistymässä 200 000–300 000 euroa maksava ikkunaremontti. Ikkunat tulevat Skaalalta, joka myös vastaa päätoteuttajan ominaisuudessa työntekijätietojen ilmoittamisesta verottajalle. Taloyhtiön palkkaama konsultti Raksystems Oy on huolehtinut suunnittelusta ja työläästä lupaprosessista. Se myös valvoo ikkunaremonttia. Konsultti veloittaa palvelustaan 9 000 euroa.

”Mitä tahansa ei makseta”

Taloyhtiön edustajan mukaan Realian isännöitsijä oli pelotellut hallitusta ilmoitusmenettelyn hankaluudella ja tuonut allekirjoitettavaksi sopimusta urakkatietojen ilmoitusvelvollisuuden hoitamisesta.

Realia velottaisi urakkatietojen ilmoittamisesta 155 euroa kuukaudessa. Lisäksi yritys perisi korjaushankkeen hallinnoinnista kokonaiskustannuksiin pohjautuvan maksun, joka olisi 300 000 euron kustannuksista 2,17 prosenttia eli 6 510 euroa.

Taloyhtiön edustajan mielestä kustannus on kohtuuton, sillä yhtiön palkkaama konsultti huolehtii jo monista remonttiin liittyvistä tehtävistä.

”Erillislaskutus nostaa isännöintipalkkiot ihan uudelle tasolle. Me pyrimme toimimaan lakien mukaan, mutta ei meillä ole valmiutta maksaa mitä tahansa”, hän sanoo.

Taloyhtiö maksaa isännöinnistä 1 300 euron kiinteää kuukausimaksua.

”Ei kohtuutonta”

Johtaja Jyrki Makkonen Realia Isännöinnistä torjuu syytökset harmaan talouden varjolla tapahtuvasta rahastuksesta. Hänen mukaansa olisi paljon enemmän kysymys rahastuksesta, jos ilmoitusvelvollisuuden takia nostettaisiin kiinteitä isännöintipalkkioita. Kun taloyhtiö siirtää ilmoitusvastuun sopimuksella isännöintitoimistolle, kustannuksia tulee vain korjaushankkeiden ajalta.

Makkonen ei pidä prosenttipohjaista korjaushankkeen hallinnointimaksua kohtuuttomana, sillä työmäärä kasvaa projektin koon kasvaessa. Tuntilaskutus saattaisi hänen mukaansa johtaa taloyhtiön kannalta kalliimpaan ja ennakoimattomaan lopputulokseen.

Jos mikään remontin osapuolista ei ota päätoteuttajan roolia, Realia tarjoutuu hoitamaan myös työntekijöitä koskevan ilmoitusmenettelyn. Tuntipohjaisen palvelun minimilaskutus on 1 240 euroa kuukaudessa.

Kiinteistöliiton toimitusjohtaja Harri Hiltunen neuvoo taloyhtiöitä sopimaan korjaushankkeeseen kuuluvista erillistöistä vasta sitten, kun asia on ajankohtainen. Prosenttipalkkion suuruus erikokoisissa urakoissa kannattaa laskea ja hankkia palvelu muualta, jos kustannus on kohtuuton.

”Totta kai työstä täytyy maksaa, mutta isännöintipalkkion pitää olla tolkullinen.”

Oma ilmoitus maksuton

Ylitarkastaja Perttu Puukko Verohallinnosta kertoo, että taloyhtiö voi myös itse hoitaa urakkatietojen ilmoittamisen. Pienemmissä urakoissa se onnistuu hyvin.

Ilmoitusvelvollisuus koskee yli 15 000 euron rakentamispalveluiden ostoja ja yhteisen rakennustyömaan työntekijöitä. Urakoista on ilmoitettava töiden aloittamisesta lähtien kuukausittain aina siihen saakka, kun viimeinen lasku on maksettu. Ilmoituksen sisältö on määritelty, ja se annetaan sähköisesti. Ilmoitus sisältää muun muassa tiedot, paljonko urakoitsija on laskuttanut taloyhtiöltä.

Ilmoituksen voi tehdä maksutta esimerkiksi suomi.fi -palvelusta löytyvällä verkkolomakkeella ja siitä löytyvillä ohjeilla. Asunto-osakeyhtiöt tarvitsevat sähköisiin palveluihin kirjautumista varten Katso-tunnisteen, jonka saamiseksi kaupparekisterimerkintöjen pitää olla ajan tasalla. Maksuttoman Katso-tunnisteen eli pääkäyttäjyyden saa käyttöönsä henkilö, jolla on kaupparekisteriotteen mukaan yhtiön nimenkirjoitusoikeus.

Vahingosta ei sakoteta ankarasti

Työntekijätietojen hoitamiseksi taloyhtiön pitää nimetä urakkasopimuksessa, mikä yritys on remontin päätoteuttaja. Päätoteuttajan velvollisuutena on antaa verottajalle kuukausittain tiedot työmaan työntekijöistä, mikäli yhteinen työmaa muodostuu. Kun päätoteuttaja on nimetty, vastuu työntekijöiden ilmoittamisesta ja myös mahdollisista laiminlyönneistä siirtyy taloyhtiöltä päätoteuttajalle.

Ilmoitusmenettelyn laiminlyönnistä voi seurata 100–15 000 euron laiminlyöntimaksu ilmoitusta kohti kuukaudessa. Maksu määritellään tapauskohtaisesti laiminlyönnin laadun ja tahallisuuden perusteella.

”Taloyhtiön vahingossa tekemästä virheestä ei missään tapauksessa rapsahda maksimimääräistä laiminlyöntimaksua”, Puukko sanoo.

Tätä artikkelia on kommentoitu 4 kertaa

4 vastausta artikkeliin “Isännöitsijöiden rahastuskeino: tuhansien veloitus harmaan talouden torjunnasta”

 1. Tätä päivää: hyvää haetaan ja kummallisiin lopputuloksiin tullaan.
  Kun ympäristö, verotus, rakennusmääräys jne jne määräykset ja lait lisääntyvät sekä monimutkaistuvat koko ajan niin lopputuloksenahan on toiminnallisesti ja kustannuksiltaan umpikuja.

 2. Näistähän onneksi päästään, kun RAKENNUSTEOLLISUUS HOITAA LAKISÄÄTEISET VASTUUNSA JA HOMMANSA. Hienossa otsikossa mainitun ”rahastuksen” ymmärtäisin olevan tuo 155 €/kk, ei kuitenkaan otsikon tuhansia. Ottamatta kantaa sen suuruuteen, tuo muu tarinassa mainittu veloitus liittynee aivan muuhun remontin hallinnointiin(ei sisältyne normaaliin isännöitisopimukseen). Näitä esim.kirjanpitoon liittyviä toimia konsultit eivät kokemuksen mukaan ikävä kyllä tee. Näppärästi toimittaja on ne kuitenkin yhdistänyt harmaan talouden torjuntaan.
  Hienoa on, etteivät päätoteuttajat ja muut toimijat ole lisänneet urakkahintoihinsa mitään kustannuksia näistä verottajan vaatimista ilmoituksista, vaan tekevät ne talkoilla. Ilmoittaminenhan on ilmaista !
  Tämä kommentti sisältää kyllä ironiaa enemmän, kuin laki määrää.

 3. Olipas juttu.
  Isännöitsijän vuosipalkkio on vain 15600 euroa, sisältää kirjanpidon, kokoukset, juoksevien asioiden hoidot jne. jne.
  Tuolla palkkiollako pitäisi rakennusaikaiset tehtävät hoitaa talkoilla.

  Ottakaa isännöitsijät erilliskorvaus jo peruskorjauksen suunnittelivaiheessa, lisälaskutus päälle heti hankesuunnittelun alkaessa ja kehoittakaa yhtiötä tilaaman jostakin tekninen rakennuttaminen.
  Tänäänkin oli joku kommentoinut miten huonosti jossakin kohteessa isännöitsijä oli hoitanut rakennuttajatehtävät, lisätyöt olivat ylittäneet 25 % ja vaikka mitä.

  Selkeä tarjous rakennuttamistehtävistä hallinnosta ja sopimus jossa sisältö on määritetty. Ja kuten tässä verottaja ehdotti taloyhtiöhän voi hoitaa henkilötietojen ilmoittamisen jos tuntuu liian kallillta.

 4. Kartellipäällikkö Tero Heikkilä johtaa nykyään Granlund Isännöintiä. Granlundin kotisivujen mukaan heillä on noin 40-50 erillisveloitettavaa palvelua. Hyvin on Tero strategiansa omaksunut!

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat