Kokeile kuukausi maksutta

Opiskelija-asuntojen rakentamisen pelätään tyrehtyvän lakimuutoksen vuoksi

Opiskelija-asuntosäätiöt ovat huolissaan, että hallituksen ensi vuodelle suunnittelema lakimuutos pahentaa opiskelijoiden asuntopulaa.

Opiskelija-asuntosäätiöt ovat huolissaan, että hallituksen ensi vuodelle suunnittelema lakimuutos pahentaa opiskelijoiden asuntopulaa.

Lakimuutoksen myötä investointiavustuksia ei enää myönnetä tavanomaisten opiskelija- ja nuorisoasuntojen rakentamiseen. Avustuksen poisto tyrehdyttää opiskelija-asuntojen rakentamista ja nostaa vuokrakustannuksia, arvioi Turun ylioppilassäätiön toimitusjohtaja Kalervo Haverinen.

Tuella on katettu 10 prosenttia opiskelija-asuntojen rakennuskustannuksista. Tuki on ollut tärkeä opiskelija-asuntosäätiöille, joille ei voi kertyä omia varoja.

Tätä artikkelia on kommentoitu 3 kertaa

3 vastausta artikkeliin “Opiskelija-asuntojen rakentamisen pelätään tyrehtyvän lakimuutoksen vuoksi”

 1. ”Lakimuutoksella” he saavat sen kuulostamaan paljon tyhmemmältä päätökseltä kuin avustuksen poistolla, josta tosiasiallisesti on kyse.

 2. Ja kyllä opiskelija-asuntosäätöille voi kertyä omiakin varoja. ARA-laina mahdollistaa oman pääoman koron perimisen, joten sillä korolla saa kyllä pääomia uusien asuntojen omaksi pääomaksi.

  Lisäksi pankista saa normaalia lainaa kyllä.

 3. ”Tuella on katettu 10 prosenttia opiskelija-asuntojen rakennuskustannuksista. Tuki on ollut tärkeä opiskelija-asuntosäätiöille, joille ei voi kertyä omia varoja.”

  Kyllä opiskelija-asuntosäätiöille voi kertyä omia varoja, ja on niille varoja myös ajan saatossa kertynytkin. Esim. opiskelija-asuntosäätiö HOASin taseessa omaa pääomaa taitaa olla nykyisin noin 70 miljoonaa euroa, vaikka säätiön omistamia kiinteistöjä ei ole kai taseessa edes arvostettu markkinahintaan. 10 prosentin hintatuki on varmasti ollut tärkeä opiskelija-asuntosäätiöille, ja sen menetys varmasti vähentää uusien opiskelija-asuntojen tuotantoa.

  Hallitusohjelmassa esitetään toisaalta paitsi opiskelija-asuntojen rakentamisen erityistuen poistamista, myös työurien pidentämistä opiskeluaikojen ja opiskelumäärien vähentämisen kautta. Hallitusohjelmassa ei ole selkeää määrällistä kokonaistavoitetta opiskelijamäärien laskulle, mutta jotain kuvaa saa hallitusohjelman sivulta 18, jossa todetaan, että on tehty ”tekninen oletus, että maisterin tutkinnon suorittaminen vähenisi 20 prosentilla”.

  Jos koulutusmääriä todella jatkossa selvästi alennetaan, koulutukseen kohdentuvat leikkaukset vähentänevät uusien opiskelija-asuntojen tarvetta tulevaisuudessa, ja siirtänevät samalla kysynnän kohdentumista muihin vuokra-asuntoihin.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat