Ministeri Tiilikainen ei tyrmää ehdotusta valtion tuesta omakotitalorakentajille

Maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen ei tyrmää ajatusta mahdollisesta valtion tuesta yksityiselle omakotitalon rakentajalle. Pientaloteollisuus PTT ry:n edustajat ehdottivat järjestön syysseminaarissa 11. marraskuuta Tiilikaiselle, että valtio tukisi jollain tavalla myös omakotitalon rakentajia.

Kuva: Katri Hyväkkä
Ministeri Kimmo Tiilikainen

Jetta-Talon konsernijohtaja, PTT:n hallituksen jäsen Antti Hietaniemi heitti ilmaan ajatuksen valtion 20 000 euron vakuustakauksesta yksityiselle rakentajalle. Hänen mukaansa monelle yksityiselle rakentajalle se olisi ratkaiseva tekijä hankkeen saamiseksi liikkeelle. PTT:n hallituksen puheenjohtaja Tuomo Aine Kastelli-taloista puolestaan esitti ajatuksen vanhan Aravan tapaisesta tuesta.

”Suomi on sellaisessa jamassa, että mistään ajatuksesta ei kannata sanoa, ettei tuosta mitään tule. Mielihyvin jatkan keskustelua tästä. Jos teillä on mietittynä ehdotuksia, niin katsotaan, ei lähdetä ampumaan alas”, Tiilikainen vastasi PTT:n edustajille.

Tätä artikkelia on kommentoitu 6 kertaa

6 vastausta artikkeliin “Ministeri Tiilikainen ei tyrmää ehdotusta valtion tuesta omakotitalorakentajille”

  1. Sairasta. Ensin nostetaan veroja niin paljon, että mikään ei enää liiku. Sitten aletaan jakamaan tukiaisia jotta taas liikkuisi. Sitten valtion rahat loppuu, niin pitää taas nostaa veroja. Onkin jo aika maksaa lisää tukiaisia… Tämä on se sosialistinen kuolon kierre.

  2. Lainan takaus ei liene juurikaan valtion kassaa hetkauttamassa. Suomalaiset varsin tunnollisesti velkansa maksavat.

  3. Miljonäärit eivät valtion takausta tarvitse, mutta takaus olisi hyvä keino siihen, että pieni- ja keskituloiset saisivat kohtuukorkoisen pankkilainan omakotitalon rakentamiseen. Tietenkin lainanottajat joutuisivat maksamaan takauksesta, mutta kaikki maksaa ja ilmaista ei edes arvosteta.

    Alkuperäinen arvalaina oli tarkoitettu pienituloisille, ja siihen sisältyi valtiontakaus. Aravalainaehtoihin liittyi se, ettei taloa saanut rikastumistarkoituksessa myydä kelle vain ennen kuin laina oli kokonaan maksettu ja valtio vapautettu takauksesta. Nykytilanteessa potentiaalisia keinottelijoita varten voisi kehitellä jonkun eston.

  4. Omakotirakentajille on jo olemassa valtion ns. HAL-takaus, jota kehittämällä tämän voi hoitaa. Uusia systeemejä ei tarvita.

  5. Uusien systeemien sijasta pitäisi purkaa ja yksinkertaistaa vanhoja. Kaikkein pahinta on kehittää selvästi kehitysaluetukityyppisiä uusia systeemejä. Omakotitalohankkeen käynnistäminen ei ole sen vaikeampaa kuin muidenkaan asuntotyyppien tuotannon käynnistäminen, jos rakennettava asunto sijaitsee uskottavilla asuntomarkkinoilla ja rakentajalla/rakennuttajalla on talous kunnossa. Asuntorahoitusta on kyllä tarjolla.

  6. Tämä asia täytyy hoitaa siten että, se koskee vain puurakenteisia taloja.

Jätä kommentti