Maailman korkein puukerrostalo valmistui

Maailman korkein puukerrostalo on valmistunut Norjan Bergeniin.

Toistaiseksi maailman korkeimman puukerrostalon titteliä pitää Norjan Bergeniin valmistunut Treet-talo.

Treet-niminen puukerrostalo valmistui Bergeniin viime viikon keskiviikkona. Se on 14-kerroksinen ja noin 51 metriä korkea. Rakennuksessa on 62 asuntoa.

Kolmessa vaiheessa valmiista moduuleista kasattu rakennus on kuin valtava legotalo.  Moduleita käytettiin yhteensä 48. Modulit tuotiin paikalle laivakuljetuksella ja ne valmisti virolainen Kodumaja ja liimapuurakenteet norjalainen Moelven.

Moduleista koottiin neljä kerrosta kerrallaan, jonka jälkeen tehtiin ristikko, joka tukee viidettä kerrosta ja kiinnittyi päällä olevaan liimapuurunkoon. Kymmenes kerros tehtiin samalla tavalla. Sen yläpuolelle tuli betonista tehty taso, joka toimii ylimpien kerrosmodulien alustana. Sen paino lisää rakennuksen vakautta, jotta se ei huoju kovimmissakaan tuulissa.

Moduulien asentaminen on ollut erittäin tarkkaa työtä, sillä toleranssi oli vain kolme millimetriä.

Pudde-vuonon rannalla sijaitsevassa rakennuksessa käytetty liimapuu on niin paksua, että se voi palaa 90 minuuttia kaatumatta. Rakennuksen modulit ovat paloluokkaa R90.

Kohteessa on sprinklerit, paloturvalliset poistumistiet ja palosuojalla maalattuja pintoja.

Suomessa palomääräykset sallivat 8-kerroksisen puurakennuksen.

Maailman korkeimman puukerrostalon titteliä norjalainen Treet saa pitää ainakin toistaiseksi. Seuraavaksi sen ottanee haltuunsa Kanadan länsirannikolle Vancouveriin valmistuva 18-kerroksinen opiskelija-asuntola.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Maailman korkein puukerrostalo valmistui”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat