Helsingin Viuhka on vuoden 2016 betonirakenne

Asunto-osakeyhtiö Helsingin Viuhka on palkittu vuoden 2016 betonirakenteena vaativasta ja innovatiivisesta arkkitehti- ja rakennesuunnittelusta sekä laadukkaasta toteutuksesta.

Asunto-osakeyhtiö Helsingin Viuhka on palkittu vuoden 2016 betonirakenteena vaativasta ja innovatiivisesta arkkitehti- ja rakennesuunnittelusta sekä laadukkaasta toteutuksesta.

Kunniamaininnan kilpailussa sai helsinkiläisen Roihuvuoren ala-asteen koulun peruskorjaus. Kilpailun järjesti Betoniteollisuus ry.

Palkintoperustelujen mukaan osaavalla betonin käytöllä ja osapuolten toimivalla yhteistyöllä on saatu aikaan rakennusteknisesti onnistunut ja ilmeikäs arkkitehtoninen kokonaisuus.

Viuhkan suun­nittelu on tehty tietomallintamalla sekä pitkälle esivalmistettuja rakennusosia hyödyntämällä.

Rakennuksessa on esivalmistettu runkorakenne. Välipohjat on tehty esijännitetyistä, tavanomaista leveämmistä massiivivälipohjalaatoista. Tällä tuotekehityksellä on nopeutettu työmaalla tapahtuvaa elementtiasennusta. Valmiissa, äänen eristystä painottavassa ja mittatarkassa rakenteessa on saatu vähemmän sisätiloissa näkyviä elementtisaumoja.

Välipohjien tekniikkalaattoihin on asennettu valmiiksi putki- ja viemäröintitekniikka. Raken­nuksen talotekniikan pystynousut on sijoitettu tekniikkaseiniin, jotka ovat samalla osa rakennuksen kantavaa ja jäykistävää runkorakennetta. Talotekniikan integroinnilla runkorakenteeseen on saatu vähennettyä työmaan tahdistavia työvai­heita.

Rakennushankkeessa on kehitetty uusi parvekeratkaisu”noppaparveke”, joka valetaan valkobe­tonista yhtenä kappaleena. Parvekkeen vesieristykset, vedenpoistoputket ja pellitykset asennetaan elementtitehtaalla valmiiksi. Rakenteellisesti parveke toimii ulokeparvekkeen tavoin. Parvekemalli on otettu käyttöön nyt muissakin kohteissa.

Betonielementtitalon sandwich-ulkoseinien pinnoissa on käytetty sileää valkobetonia, graafista betonia ja maalattua pintaa. Katujulkisivujen noppaparvekkeet elävöittävät katumaisemaa ja erilaiset pintastruktuurit heijastavat valoa ja varjoja kiinnostavalla tavalla.

Viuhka sijaitsee ahtaalla tontilla Vuosaaressa, Rastilan metroaseman vieressä. Tornimainen maamerkkikohde on esimerkki siitä kunnianhimosta, jossa säädellyn vuokra- asuntotuotantokohteen puitteissa on kokonaisvaltaisesti kehitetty uutta ja innovatiivista asuntoarkkitehtuuria ammattitaitoisen rakennuttajan tuella.

Rakennuttaja on VVO-Yhtymä, rakennesuunnittelija Sweco Rakennetekniikka ja arkkitehtisuunnittelija Arkkitehtitoimisto Konkret. Betonielementit toimitti Parma ja Betonimestarit. Kohteen pääurakoitsija oli Fira.

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Helsingin Viuhka on vuoden 2016 betonirakenne”

Jätä kommentti

Viimeisimmät näkökulmat