Kokeile kuukausi maksutta

Tonttirahastot tuovat asuntorakentajille etuja

Erityisesti pk-yitykset hyötyvät tonttirahastoista.

 

Peab rakentaa Ranta-Tampellaan kerrostaokohteen Ålandsbankenin rahastolle.

Rakennusliikkeiden näkökulmasta tonttirahastojen etu on se, ettei gryndauskohteiden tontteihin tarvitse sitoa omia pääomia.

Lue tonttirahastojen yleistymistä koskeva juttu tästä.

Peabilla on gryndikohteita tonttirahastojen tonteilla eri puolilla Suomea. Omaperusteisten asuntojen liiketoiminnasta vastaavan Riku Patokosken mukaan menettely leventää asuntojen hintahaitaria, kun asunnoista osa on omistus- ja osa vuokratonteilla.

”Pääkaupunkiseudun markkinahinnat ovat niin kovat, että erilaisten rahoituskeinojen käyttäminen kiinnostaa”, Patokoski sanoo.

Oleellista on, että gryndikohteen tonttiin ei sitoudu rakennusliikkeen omia pääomia.

Prosessi etenee Patokosken mukaan siten, että rakennusliike hankkii ensin tontin, ja tarjoaa sitä sitten tonttirahastolle. Useampien kanssa keskustellaan, mutta varsinaista kilpailutusta ei ole.

Rakentajalle ei tule menettelystä muita merkittäviä kuluja kuin rakennusaikainen tonttivuokra.

Useimmiten Peab on toiminut Ålandsbankenin ja Hypon tonttirahastojen kanssa.

Peabille on tulossa Tampereelle Ranta-Tampellan alueelle tänä vuonna kerrostalokohde ennakkomarkkinointiin Ålandsbankenin tonttirahaston tontille.

”Toimijoita tullut lisää”

Toimitusjohtaja Hannu Lokan mukaan arviolta puolet Jatkeen gryndituotannosta on tonttirahastojen vuokratonteilla. Syy on se, ettei kohteisiin sitoudu rakentajan omia pääomia.

Loppukäyttäjää ajatellen katsellaan, mille alueelle vuokratontti soveltuu. ”Sellainen ei sovellu Kaivopuistoon”, hän havainnollistaa.

”Toimijoita on tullut 1–1,5 vuodessa, ja lisää tulee koko ajan”, Lokka sanoo.

Helsingin Länsi-Pasilassa Jatkeella on käynnistymässä kohde Hypo-mallisen tonttirahaston tontille, Herttoniemen kohteessa tontin omistaja on OP:n tonttirahasto.

”Rakennusaikainen rahoitus riksibisnestä”

Pohjola Rakennuksen konsernijohtaja Juha Metsälän mukaan tonttirahasto on keino helpottaa kohteen rakennusaikaista rahoitusta. Keskeneräisen kohteen rahoitus on riskibisnestä.

Yhtiön gryndistä noin kolmasosa on tonttirahastojen tonteilla.

Skanskan toimitusjohtaja Tuomas Särkilahden mukaan yhtiö käyttää tonttirahastoja aiempaa vähemmän. Yhtiön mukaan tonttirahastot ovat kiristäneet kilpailua tonteista ja nostaneet sitä kautta hintoja.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Tonttirahastot tuovat asuntorakentajille etuja”

  1. Hurjan näköistä slummia kuvassa. Pihat puuttuu ja nuo kansi- ja monitasoratkaisut vanhenevat yleensä hyvin rumasti. Tampereen kaavoitus taitaa olla pelkkä kumileimasin.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat