Myös omakotitalojen hintakehitys alkaa eriytyä – pääkaupunkiseudulla kovaa nousua, muualla maassa laskua

Vanhojen omakotitalojen hinnat laskivat vuoden 2017 toisella neljänneksellä koko maassa keskimäärin 1,5 prosenttia edellisvuoden vastaavasta ajasta.

Tiedot ilmenevät Tilastokeskuksen kiinteistöjen hintaindeksistä, jonka laadinnassa käytetään Maanmittauslaitoksen ylläpitämän kiinteistöjen kauppahintarekisterin tietoja.

Hintakehitys eriytyi selvästi, sillä pääkaupunkiseudulla hinnat nousivat kuluvan vuoden huhti-kesäkuussa 4,5 prosenttia, kun taas muualla maassa hinnat laskivat 2,2 prosenttia edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna. Edelliseen vuosineljännekseen verrattuna vanhojen omakotitalojen hinnat nousivat koko maassa keskimäärin 2,7 prosenttia.

Vielä viime vuonna vanhojen omakotitalojen hinnat kehittyivät pääkaupunkiseudulla kehnommin kuin muualla Suomessa. Pääkaupunkiseudulla kertyi vuonna 2016 laskua 1,1 prosenttia, kun muussa maassa hinnat nousivat vuoden aikana 0,3 prosenttia. Kuluvan vuoden alusta hinnat ovat nousseet pääkaupunkiseudulla kovaa vauhtia.

On kuitenkin syytä huomata, että pääkaupunkiseudulla omakotitalojen kauppoja tehdään melko vähän, jolloin yksittäiset kaupat saattavat aiheuttaa heilahtelua hintoihin. Vuoden 2017 toisella neljänneksellä koko pääkaupunkiseudulla tehtiin 176 omakotitalokauppaa.

Pääkaupunkiseudun ohella vanhojen omakotitalojen hinnat nousivat toisella neljänneksellä ripeästi, 3,5 prosenttia, vuoden takaisesta myös kehyskunnissa. Tilastot paljastavat myös, että hinnat nousivat 3,2 prosenttia kaikissa yli 100000 asukkaan kunnissa. Hintojen lasku keskittyi siis nimenomaan pienemmille paikkakunnille.

Koko maassa vanhojen omakotitalojen keskimääräinen neliöhinta oli 1577 euroa vuoden 2017 toisella neljänneksellä. Pääkaupunkiseudulla omakotitalojen keskimääräinen neliöhinta oli 3093 euroa. Muualla maassa keskimääräinen neliöhinta oli 1484 euroa.

Vuoden 2017 toisella neljänneksellä pientalotonttien hinnat laskivat koko maassa 0,5 prosenttia edellisvuodesta. Edellisestä neljänneksestä tonttien hinnat laskivat 5,7 prosenttia. Pientalotontin keskimääräinen neliöhinta koko maassa oli 22,4 euroa ja keskimääräinen myydyn tontin pinta-ala oli 2713 neliömetriä.

Uusien omakotitalojen hinnat nousivat vuoden 2017 toisella neljänneksellä koko maassa 1,4 prosenttia edellisvuodesta. Edelliseen vuosineljännekseen verrattuna hinnat nousivat 0,4 prosenttia. Uusien omakotitalojen tiedot perustuvat rakennuskustannusindeksiin sekä ammattimaista että omatoimista rakentamista kuvaaviin hintatietoihin.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Myös omakotitalojen hintakehitys alkaa eriytyä – pääkaupunkiseudulla kovaa nousua, muualla maassa laskua”

Vastaa