Kokeile kuukausi maksutta

Uuden asunnon ostaja voi joutua maksamaan tonttiosuudestaan huomattavasti enemmän kuin mitä tontti alun perin maksoi

Rakennuslehden selvitys osoittaa, että tonttirahastolle päätyvän asuntotontin hinta voi nousta roimasti alkuperäisestä hankintahinnasta.

Sajuconin työmaa Vantaan Jokiniemessä. Kuva: Anne Kurki
Kuuntele juttu

Rakennuslehti kertoi viime viikolla laajasti tonttirahastoista. Yhä useampi asunto-osakeyhtiö rakennetaan tonttirahaston omistamalle tontille. Asunnon ostaja joko lunastaa asuntonsa tonttiosuuden itselleen tai maksaa tontista vuokraa.

Sajucon oy:n toiminta osoittaa, että rahastot eivät ole pelkästään suurten rakennusyritysten toimintatapa.

Sajucon on vuonna 1993 perustettu perheyhtiö, joka rakentaa asuntoja Casatalo-tuotemerkillä. Tänä vuonna yhtiölle valmistuu 94 asuntoa, viime vuonna noin puolet siitä.

Erikoista Sajuconissa on, että se on myös osakkaana asuntotontteja omistavassa Pääkaupunkiseudun Tonttirahastossa.

Tontin hinta kallistui 60 prosenttia

Rakennuslehti vertaili viiden Sajuconin asuntokohteen tonttien hankintahintoja niihin hintoihin, jotka tonteille muodostuu asuntokohtaisesti myytyinä. Tonttien hankintahinta perustuu Maanmittauslaitoksen tietoihin.

Kolmen asunto-osakeyhtiön osalta tontin hinta oli noussut merkittävästi, yhdessä nousua ei ollut käytännössä lainkaan ja yhdessä nousu oli maltillista.

Vantaan Nikinmäessä sijaitsevaan Asunto oy Vantaan Korennonpuistoon rakennetaan kuusi paritaloa, joissa on yhteensä 12 asuntoa. Tontin hinta on kallistunut hankintahintaan verrattuna 60 prosentilla, noin 228500 eurolla.

Erikoista Sajuconissa on, että se on myös osakkaana asuntotontteja omistavassa Pääkaupunkiseudun Tonttirahastossa.

Asuntoneliötä kohti korotus tekee noin 220 euroa.

Vantaan Jokiniemeen valmistuu syksyllä 2018 kuuden huoneiston Asunto oy Vantaan Estradi -niminen rivitalo. Yhtiön tontti on kallistunut hankintahinnasta 55 prosentilla, runsaalla 129000 eurolla.

Asuntoneliötä kohti lisähintaa kertyy 324 euroa.

Asunto oy Espoon Kotipalstassa tontti on kallistunut 35 prosenttia.

Purkutöistä kustannuksia

Sajuconin toimitusjohtaja ja osaomistaja Jussi Lahtinen sanoo, että tonttien hintoja nostavat muun muassa niillä sijainneiden vanhojen rakennusten purkutyöt. Rahasto huolehtii puruista, ja rakennusliike ottaa vastaan vain rakennuskelpoisia tontteja.

”Rakennusten purkaminen maksaa usein 50000-60000 euroa”, Lahtinen sanoo.

Tontin hankintahintaa nostaa myös kiinteistökaupan varainsiirtovero.

Vantaan Estradissa kustannuksia lisäsi Lahtisen mukaan merkittävästi se, että maapohjaa jouduttiin puhdistamaan öljystä aikaisempien omistajien jäljiltä.

Yli kymmenyksen osuus rahastosta

Lahtisen mukaan Sajucon on mukana Pääkaupunkiseudun Tonttirahastossa runsaan kymmenen prosentin osuudella.

”Rahaston merkittävimmät sijoittajat ovat yhtiöitä, jotka harjoittavat sijoitustoimintaa pitkäjänteisesti. Sijoitusvarallisuuden määrässä puhutaan miljoonista”, Lahtinen kertoo.

Tontin hankintahintaa nostaa myös kiinteistökaupan varainsiirtovero.

Pääkaupunkiseudun Tonttirahasto vuokraa tontteja eri tyyppisille rakennusyhtiöille Suomessa.

”Minä hoidan Sajuconia ja teen päätökset pelkästään perustajaurakoinnin näkökulmasta. Rahastoyhtiöt tarkastelevat asioita omasta liiketaloudellisesta näkökulmastaan”, Lahtinen sanoo.

”Maanvuokrasopimuksen ehdot vaikuttavat oleellisesti hankkeen kannattavuuteen ja asuntojen myyntiin”, Lahtinen sanoo.

Ostajan ymmärrettävä, mitä lunastustontti merkitsee

Lahtinen pitää hyvänä ostajan mahdollisuutta valita, lunastaako tonttiosuutensa vai maksaako siitä vuokraa. Oleellista on hänen mukaansa se, että kaikki kaupantekoon vaikuttavat faktat tuodaan asuntokauppalain mukaisesti esille.

”Asuntoja kauppaavan rakennusyhtiön velvollisuutena on varmistua, että asunnon ostajat ymmärtävät, mitä lunastustontti merkitsee.”

Lahtisesta on selvää, että sekä sijoittajat että myös tavalliset ostajat ymmärtävät, mitä lunastettava vuokratontti tarkoittaa.

Vantaan Estradia koskevasta tonttisopimuksesta selviää, että tontin hinta kallistuu elinkustannusindeksin mukaan, mutta vähintään 1 prosentilla vuodessa. Tontin maapohjan kiinteistöveron maksaa vuokralainen.

Yksiö maksaa Vantaalla yli 8200 euroa neliöltä

Lahtisen mukaan markkinoilla on myynnissä myös Sajuconin rakentamia asuntoja, jotka ovat olleet kertaalleen myynnissä. Sijoittajat ovat ostaneet rakennusvaiheessa olevia asuntoja ja myyvät niitä eteenpäin kalliimmalla.

Yksi jo seuraavalla kierroksella oleva Sajuconin asunto on välittäjän kauppaama yksiö Vantaan Tikkurilassa. Asunnon hintatietojen kertomisessa on puutteita, sillä ilmoituksessa puhutaan vuokratontista ja tonttiosuuden lunastushinta puuttuu.

23 neliön suuruisen yksiön tonttiosuus maksaa yli 22200 euroa, 978 euroa neliöltä. Tontin kanssa asuntoneliö maksaa yli 8200 euroa.

Tonttirahastot ovat erityisesti pääkaupunkiseudun ilmiö. Ylesintä niiden käyttäminen on Vantaalla.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Uuden asunnon ostaja voi joutua maksamaan tonttiosuudestaan huomattavasti enemmän kuin mitä tontti alun perin maksoi”

  1. Köyhällä ei ole varaa ottaa vuokratonttia.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat