Kokeile kuukausi maksutta

Rakennusliiton Matti Harjuniemi ulkomaisten työntekijöiden palkoista: ”Mopo on karannut käsistä”

Rakennuksilla työskentelevien ulkomaalaisten palkkaus on villiä. Rakennusliiton puheenjohtajan Matti Harjuniemi mukaan touhu ei ole enää kenenkään käsissä.

Ulkomaalaisten palkkauksessa on räikeitäkin epäkohtia. Työntekijöille saatetaan maksaa vain viisi euroa tunnilta ja jopa vähemmän. (Kuva: Liisa Takala)

Rakennuksilla työskentelevistä joka kymmenes on ulkomaalaisia. Rakennuslehti kertoi äskettäin, että yhä useampi tulee halvemmista maista kuten Ukrainasta ja Uzbekistanista. Virolaisten osuus on sen sijaan pienentynyt.

Lue lisää: Latvialaiset, kosovolaiset ja uzbekit rakentavat Suomea – virolaiset entistä enemmän kotimaatansaLue lisää: Virolaiset jättävät Suomen – paljon halvempaa työvoimaa haetaan EU:n ulkopuolelta

Osa ulkomaalaisista työntekijöistä on saanut liian vähän palkkaa. Esimerkiksi Olympiastadionin työmaalla aliurakoitsijat ovat muun muassa maksaneet ammattilaisille vain pienintä työehtosopimuksen mukaista palkkaa ja laistaneet lisistä.

Lue lisää: Alipalkatut ulkomaiset työntekijät ovat arkipäivää rakentamisessa, AVI:n tarkastukset paljastavat

Kokeneen ammattilaisen pitäisi saada vähintään 14,58 euroa tunnilta, mutta osalle 10,73 euron minimituntipalkkakin on vain haave.

”Puolet tesin vähimmäispalkasta, 5 euroa, ei taida olla harvinaisuus. Alemmaskin on limbottu”, Harjuniemi kertoo.

Tämä artikkeli on tarjolla vain Rakennuslehden tilaajille

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Rakennusliiton Matti Harjuniemi ulkomaisten työntekijöiden palkoista: ”Mopo on karannut käsistä””

Viimeisimmät näkökulmat