Koronan seuraus NCC:ssä: suomalaisten työntekijöiden arvostus nousi urakkaneuvotteluissa

Nyt sellaiset aliurakoitsijat ovat arvossaan, joilla on suomalaisia työntekijöitä. Heidän osaltaan ei ole riskiä, että he eivät pääse maahan tai että he lähtevät. NCC:n OOPSIn työmaalla korona vaikeutti jo teräspalkkien saamista Romaniasta.

NCC:n työpäällikkö Kimmo Kärkkäinen pyöräilee työmaalleen. Urakkaneuvotteluja hän ei halua pitää etänä ja OOPSin työmaa on niin hektisessä vaiheessa, että läsnäoloakin tarvitaan.

NCC:n Espoon Leppävaaran toimistotalohankkkeen Oasis of Professionalsin (OOPS) noin 60 työntekijästä noin puolet on ulkomaalaisia. Henkilömäärä tulee lähes kaksinkertaistumaan runkovaiheen jälkeen.

”Matkustus- ja työskentelyrajoitukset tiukkenevat päivä päivältä, joten ihme on, jos se ei ala vaikuttaa myös tähän työmaahan”, NCC:n työpäällikkö Kimmo Kärkkäinen sanoo.

Hän arvioi, että koronan joka tapauksessa vaikuttaessa tähänkin työmaahan, parhaiten tilanteesta selviävät ne, jotka kykenevät ripeimmin sopeutumaan muuttuvaan tilanteeseen.

”Esimerkiksi iv-koneita ei varmaankaan nyt kannata tilata Italiasta, eikä ottaa työntekijöitä ulkomailta. Urakkaneuvotteluissa on matkustusrajoitusten takia plussaa, jos urakoitsijan työntekijät ovat suomalaisia”, hän toteaa.

Romaniasta on nyt vaikea saada teräspalkkeja

Työmaan runkotyöt ovat nyt puolivälissä. Betonielementit tulevat Suomesta, Parman tehtailta; teräspilarit toimittaa Ruukki Puolan tehtaaltaan ja teräspalkit alihankkijaltaan Romaniasta.

”Rungon valmistuminen suunnitellussa aikataulussa on ehdottoman tärkeää, koska seuraavat työvaiheet ovat siitä riippuvaisia. Runkoa seuraaville työvaiheille on jo sovittu aikataulut aliurakkasopimuksiin, joten rungon viivästyminen sotkisi koko työmaan aikataulun. Uuden aikataulun tekeminen ja uusien aikojen sopiminen aliurakoihin on liki mahdoton tehtävä. Sen vuoksi aikataulu on meille pyhä asia”, Kärkkäinen kertoo.

Runkotöitä on tehty jo kahden viikon ajan kahdessa vuorossa. Tällä hetkellä koronan vaikutukset näkyvät Kärkkäisen mukaan palkkitoimituksissa. Tiistaille, maaliskuun 24. päivälle suunniteltu palkkitoimitus Romaniasta siirtyi ainakin saman viikon perjantaille.

”Runkotoimittajan mukaan tehtaalla on ollut ongelmia löytää kuljetusyrityksiä ja rekkakuskeja, jotka haluavat tällä hetkellä lähteä kotimaasta. Lisähaasteena ovat rekkajonot maiden rajoilla. Puolan rajan jonot ovat olleet välillä kahdeksan kilometrin pituisia”, Kärkkäinen kertoo.

Hän kertoo runkotoimittajan luvanneen aikaistaa tulevia toimituksia, jotka voitaisiin varastoida työmaan varsin avaralla tontilla.

Kiireisin vaihe meneillään

Muilta osin koronan vaikutukset ovat toistaiseksi olleet Kimmo Kärkkäisen mukaan tälle työmaalle vähäiset.

”Työntekijät ja toimihenkilöt ovat olleet normaalisti töissä. Korona ja siihen liittyvät matkustusrajoitukset eivät ole tähän mennessä aiheuttaneet poissaoloja. Etätyömahdollisuus on tarjottu niille, joille se sopii. Palavereihin on liitetty teams-kutsu, joten niihin pystyy osallistumaan etänä. Työmaan kahvi- ja ruokatauot porrastetaan niin, että ryhmäkoot pysyvät pieninä. Sosiaalitilojen siivousta on tehostettu, ja sairaana ei saa tulla töihin”, hän kertoo.

Oman viikkotyörytminsä Kärkkäinen on järjestänyt siinä mielessä uudelleen, että ennen koronaa käynnissä ollut Megaprojekti-koulutus on nyt keskeytetty ja konttorin palaverit hoidetaan etäyhteyksillä.

”Nyt käyn pyörällä töissä, koska tämä työmaa on ainoa työpisteeni. Minulle tämä järjestely sopii oikein hyvin, kun tulee liikuntakin hoidetuksi samalla.”

Työmaa on nyt hektisimmässä vaiheessa: suunnittelu, hankinnat ja toteutus ovat kaikki käynnissä samaan aikaan. Kimmo Kärkkäinen kokee siksi oleelliseksi olla paikan päällä päivittäin ja aikoo siirtyä etätöihin vasta sitten, kun se on mahdollista tai pakollista.

”Myös urakoitsijat haluavat tulla paikan päälle. Ymmärrän sen, koska urakkasopimuksesta neuvottelemista on vaikeahko viedä verkossa tehtäväksi. Meitä on tyypillisesti paikalla kolme plus kolme, joten mistään massiivisista palavereista ei ole kysymys”, Kärkkäinen kertoo.

 

 

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa

2 vastausta artikkeliin “Koronan seuraus NCC:ssä: suomalaisten työntekijöiden arvostus nousi urakkaneuvotteluissa”

  1. Ennen Ncc:llä ei olekkaan arvostettu kuin mahdollisimman alhaista hintaa ja aliurakoitsijoiden kyykyttämistä. Kun pandemia ohi, niin työn laadulla ja työntekijöiden kansalaisuudella ei taaskaan niin väliä.

  2. Aika tekopyhää NCC:ltä ja seuraavaksi taas kun tilanne ohi, niin suurin valtti neuvotteluissa halvin hinta keinolla millä tahansa. Laadusta ei ole voinut puhua enää pitkään aikaan, vaan tuijotetaan papereita ja kyykytetään aliurakoitsijoita. YIT:llä ollut samat metodit myös jo käytössä kauan aikaa.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat