Asuntojen hinnat pysyivät maaliskuussa – koronaepidemiasta huolimatta

Vanhojen asuntojen hinnat nousivat maaliskuussa pääkaupunkiseudulla 1,3 prosenttia edellisvuodesta. Muualla Suomessa hinnat laskivat hieman.

 

Asuntoja myytiin viime vuonna enemmän kuin vuonna 2019. Kuva: Kalle Koponen / HS

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan vanhojen asuntojen hinnat pysyivät maaliskuussa koko maassa samalla tasolla kuin tammi- ja helmikuussa. Koronakriisi ei siis laskenut asuntojen hintoja vielä maaliskuussa.

Jos verrataan edellisvuoden vastaavaan ajankohtaan, vanhojen osakeasuntojen hinnat pääkaupunkiseudulla nousivat 1,3 prosenttia. Muualla Suomessa hinnat laskivat hieman.

Tilastokeskus ei pysty vielä sanomaan varmasti, miten koronapandemia vaikutti maaliskuussa kauppojen määriin. Verohallinnon keräämään varainsiirtoveroon perustuvat tiedot tarkentuvat seuraavissa julkistuksissa.

Jos kuitenkin katsotaan kiinteistönvälittäjien kautta tehtyjä kauppoja, vanhoja asuntoja myytiin maaliskuussa noin 2 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin.

Helmikuussa 2020 kauppoja tehtiin noin 10 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten vastaavaan aikaan.

Helsingissä ja Espoossa hintojen nousu nopeinta

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan vanhojen osakeasuntojen hinnat nousivat pääkaupunkiseudulla vuoden 2020 ensimmäisellä neljänneksellä 2 prosenttia viime vuoden vastaavasta ajankohdasta.

Muualla Suomessa hinnat laskivat hieman.

Suurista kaupungeista vanhojen asuntojen hinnat nousivat selkeimmin viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna Helsingissä ja Espoossa.

Vanhan kerrostalokaksion keskimääräinen neliöhinta vuoden ensimmäisellä neljänneksellä oli Helsingissä 4 702, Espoossa 3 548 ja Turussa 2 139 euroa.

Uusien asuntojen hinnat nousivat puolestaan tammi-maaliskuussa pääkaupunkiseudulla 3,9 prosenttia ja muualla Suomessa 5,6 prosenttia edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna.

Uuden, omalla tontilla sijaitsevan kerrostaloasunnon keskimääräinen neliöhinta Helsingissä vuoden ensimmäisellä neljänneksellä oli 7 535 euroa ja Tampereella 5 250 euroa. Vuokratontilla sijaitsevan kerrostaloasunnon neliöhinta Helsingissä oli keskimäärin 5 562 euroa ja Tampereella 4 617 euroa.

Myytyjen uusien asuntojen kauppamäärät kasvoivat tammi-maaliskuussa noin 20 prosenttia viime vuoden vastaavasta ajankohdasta.

Viime vuonna myytiin 63 000 vanhaa asuntoa

Viime vuonna tehtiin Verohallinnon varainsiirtoverotietojen mukaan noin 63 300 vanhan osakeasunnon kauppaa, mikä on hieman enemmän kuin vuonna 2018. Asuntokauppa kävi erityisen hyvin loppuvuodesta.

Viime vuoden lopullisten tietojen mukaan koko vuonna 2019 vanhojen kerros- ja rivitalojen hinnat nousivat hieman koko maassa. Pääkaupunkiseudulla hinnat nousivat yli 2 prosenttia, ja muualla maassa ne laskivat noin prosentin.

Erot hintojen kehityksessä ovat suuret

Vanhojen osakeasuntojen hinnat ovat viime vuosina laskeneet eri puolilla maata. Alueelliset ja kaupunkien sisäiset erot ovat kuitenkin suuret.

Esimerkiksi Kuopiossa vanhojen osakeasuntojen hinnat ovat laskeneet vuodesta 2015 noin 10 prosenttia. Kuopion keskusta-alueella hinnat ovat laskeneet noin kuusi prosenttia, kun taas kauempana keskustasta ne ovat laskeneet yli 15 prosenttia.

Erot ovat suuret myös huoneistotyypeittäin. Esimerkiksi keskustayksiöiden hinnat Kuopiossa ovat nousseet, keskustakaksioiden hinnat pysyneet ennallaan, ja taas kolmioiden ja sitä suurempien hinnat ovat olleet laskussa vuoteen 2015 verrattuna. Myös esimerkiksi Helsingin sisällä erot hintakehityksessä ovat suuret.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Asuntojen hinnat pysyivät maaliskuussa – koronaepidemiasta huolimatta”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat