Kokeile kuukausi maksutta

Suuret rakennusliikkeet eivät tunnista maksuviiveongelmaa – laskut maksetaan 30 päivässä

Talotekniikkaurakoitsijoiden keväällä tekemän kyselyn mukaan aliurakoitsijat joutuvat usein talousahdinkoon pitkien maksuaikojen vuoksi. Pääsyyllisiksi nimettiin suuret rakennusyritykset ja tilaajat.

Helsingin Sompasaaressa urakoivat useat suuret rakennusliikkeet ja vielä useammat aliurakoitsijat. Kuva: Sami Kero / HS

Rakennuslehden suurille rakennusalan yrityksille ja tilaajien edustajille tekemän kyselyn mukaan ongelma ei ole yksiselitteinen.

Tämä artikkeli on tilaajille

Kirjaudu sisään

Yksittäistilaus printti+digi

Tilausjakso valittavissa 6/12 kk, myös määräaikaisena.

Yksittäistilaus digi

Tilausjakso valittavissa 6/12 kk.

1 kk koejakso veloituksetta

Tutustu digi-Rakennuslehteen kuukauden ajan veloituksetta ja sitoumuksetta.

Ryhmätilaus digi (+printti)

Ryhmätilaus sisältää haluamasi määrän käyttäjätunnuksia digiin (+printtilehtiä) yhdellä laskulla.

Tätä artikkelia on kommentoitu 10 kertaa

10 vastausta artikkeliin “Suuret rakennusliikkeet eivät tunnista maksuviiveongelmaa – laskut maksetaan 30 päivässä”

 1. Olisko tuota maksuaikaongelmaa syytä kysyä aliurakoitsijoilta eikä maksujen panttaajilta? Selittelyt laskujen puutteellisuudesta tai oikeellisuudeta on turhia, koska laskutuslupa lähtee aina työmaan antamasta hyväksynnästä eli jos annetaan lupa laskuttaa, niin sisältö on tarkastettuja ja siten lasku on myös maksukelpoinen. Aliurakoitsijat saavat yleensä laskuttaa vain tehtyä työtä vastaan, jolloin tuo rahankierto on todella jälkipainotteista ja se tarkoittaa todella pitkää viivettä noilla pääurakoitsijoiden vaatimilla 30 pv maksuehdoilla. Ja pitää kuitenkin huomioida, että rakennusalalla on olemassa YSE, jossa maksuehtona on 14 pv. Selittely laskujen hitaalla kierrolla on turhaa, koska verkkolaskut tulevat yleensä jo seuraavana päivänä eli kyseessä on haluttomuus hoitaa asiaa.

  1. Hei. Maksuehdoista sovitaan aina urakkasopimuksessa, joka menee jokaisessa sopimuksessa tärkeisjärjestyksessä vuonna 1998 laadittujen yleisten ehtojen ylitse.

 2. Näin juuri, kyse haluttomuudesta maksaa.
  Foorumeilla joku ehdotellut vastuullinen tilaaja järjestelmää, joka kertoisi aliurakoitsijoille kenelle voi tehdä töitä eli maksavat laskut ajoissa.

  1. Oletko tosiaan niin tyhmä, että luulet aliurakoitsijoilla olevan jotain sananvaltaa siinä kenelle he tekevät töitä? Tämänhän takia juuri kyseinen ongelma on olemassa. Suomessa ja lähivaltioissa on riittävästi aliurakoitsijoita tekemään töitä huonoillakin ehdoilla. Siinä ei paljon pikku valvoja byrokraatin vastuullinen tilaaja järjestelmä auta kun tekijää lappaa vapaan liikkuvuuden kautta ovista ja ikkunoista.

  2. Lukuisia laskuja nähneenä ja niitä myös kuitanneena voin sanoa, että puutteellisia ja sopimuksen vastaisia laskuja on säännöllisesti. Ei työn tilaajalla voi olla velvoite maksaa ihan mitä sattuu. Jos sopimuksen mukaisen maksuerä on asiallisesti työmaalla kuitattu, niin kyllä se menee maksuun.

   1. Täysin samoilla linjoilla. Useasti tulee laskuja vastaan joiden selitteessä lukee esim laatoitus 17 000e. Ei mitään erittelyitä työstä ja tarvikkeista, ei kerrota milloin tämä homma tehty, kuka sen on tilannut jne Osassa tapauksia ei lue edes kohdetta. Tiedoksi että tilaajilla on useasti useita kohteita… Koita siinä sitten päätellä. Sitten soitellaan perään ja itketään miksei tälläistä laskua ole maksettu. Maksaisitko itse?? Herätkää ny vähä.

    1. Ei kai jutussa ole kyse siitä, etteikö toimittaja osaisi tehdä laskulomaketta oikein.

   2. Varmaan on puutteellisiakin mutta, Sopimuksen mukainen maksuerä kyllä asiallisesti kuitataan, mutta keskimäärin 5-10 päivän päästä kun sitä ensimmäisen kerran pyytää ja siitä muistuttaa, syitä on lukemattomia ”unohdin, on niin kiirettä, sähköpostiyhteydessä vikaa yms..”””, tämän jälkeen kun kuittaus on saatu voi aliurakoitsija vasta laskun lähettää, ja maksuaika onkin muuttunut 30päivästä >> 40 päiväksi, ja tähän vielä muutama päivä maksuviivettä jota selitetään kierron hitaudella. Tietenkin talousnerot antavat julkisuuteen lausunnon ”kyllä me laskut ajoissa maksetaan”, eivät vaan tiedä koko laskun viiveen alkuperää. Aliurakoitsijat maksavat kuitenkin työntekijöiden palkat kahden viikon välein, ja tukkujen yms laskut keskimäärin 21päivässä… Eli kyllä se vaan niin on että aliurakoitsijat rahoittavat paljon suurien rakennusliikkeiden rakentamista. Tosin tässäkin on onneksi poikkeuksia ja työmailla on vielä toistaiseksi vielä niitä perinteisiä ”vanhan ajan” rehtejä työmaahenkilöitä joiden tavoitteena on tehdä laadukas lopputuote hyvällä ja toimivalla yhteistyöllä aliurakoitsijoiden kanssa huomioiden se että rahansa aliurakoitsijat ajoissa tarvitsevat

 3. Hei, otan mielelläni vastaan kertomuksia suurten tai keskisuurten urakoitsijoiden hidastelusta maksujen laskuissa. Minulle voi laittaa sähköpostia osoitteeseen johanna.aatsalo@sanoma.com. Asia nousi esille muutama viikko sitten LVI-Tekniset urakoitsijoiden teettämästä kyselystä ja olisi mielenkiintoista päästä kiinni selvittämään väitettyjen hidastelijoiden kanssa mistä maksuongelmat kumpuavat. Juttu on linkattu tämän jutun perään.

 4. Tilaaja tai ns. rakennuttaja edellyttää monesti 21vrk maksuaikaa pääurakoitsijan laskuille. Jospa samainen tilaaja edellyttäisi urakkaohjelmassa tai solmitussa sopimuksessa pääurakoitsijalle samaa velvoitetta aliurakoitsijoiden maksujen osalta. Helpottaisi ainakin 9 päivällä. Jos taas aliurakoitsijat eivät saa pääurakoitsijalta maksua tehdystä työstä, olkaa nyt ihmeessä yhteydessä tilaajaan tai rakennuttajaan, heillä on hiukan velvollisuus hoitaa asiaa, pahimmassa tapauksessa pidättää maksuliikennettä pääurakoitsijaan päin. Tehdystä työstä on saatava maksu. Maksuaika voisi toki olla nykyisillä robottidigisatellitti järjestelmillä YSEn esittämä 14 vuorokauttakin, tämän kaikenhan pitäisi toimia jo pelkällä ajatuksen voimalla.

Viimeisimmät näkökulmat