Kokeile kuukausi maksutta

Kirkkonummen ekokylästä esisopimuksia – mukaan aurinkosähkön ja energiajärjestelmien osaajia

Ideana on, että alueella päästöttömästi tuotettu sähkö riittää sekä asumiseen että liikkumiseen.

Kirkkonummeen suunnitteilla oleva ekoälykylästä suunnitellaan energiaomavaraista. Alueella asutaan puutaloissa. (Kuva: Ekoälykylä)

Kirkkonummen Masalaan Ekoälykylää suunnitteleva hankeyhtiö Innodriver oy on tehnyt esisopimukset aurinkosähköpuistoja tuottavan Solarigo Systemsin, energiayhtiö Lumme Energian, lämpöenergian kausivarastoimiseen erikoistuneen Heliostoragen sekä energiajärjestelmiä toteuttavan Holda Energy Solutionsin kanssa.

Masalan Ekoälykylän alueella aiotaan tuottaa enemmän energiaa kuin sitä kulutetaan asumiseen ja liikkumiseen. Hankkeessa mukana olevien yhtiöiden  mukaan tämä mahdollistaa kattava aurinkosähkön tuotto ja varastointi, aurinkolämmön talteenotto ja kausivarastointi yhdistettynä tehokkaisiin lämpöpumppuihin.

Masalassa sijaitsevan Mustikkarinteen asemakaava-alueelle aiotaan rakentaa aurinkopuisto, joka tuottaa sähköenergiaa vuositasolla noin 2 500 MWh. Alue sijaitsee noin kahden kilometrin päässä Masalan keskustasta.

Itse kylään on tulossa noin 300 puurakenteisista pientaloasuntoa ja tuhat asukasta. Sähköä riittää myytäväksi noin puolen vuoden ajan ja talviaikana sähköä aiotaan ostaa markkinoilta. Kylään rakennetaan infra myös sähköautoja varten. Ideana on, että alueella päästöttömästi tuotettu sähkö riittää sekä asumiseen että liikkumiseen.

Innodriverin omistaja Kari Savolainen omistaa kyseisen maa-alueen omistavan kiinteistöosakeyhtiön ja on luvannut lahjoittaa miljoona euroa kylän hyväksi. Se käytetään kylätaloon, sähkökäyttöisiin robotisoitaviin busseihin ja yhteiskäyttöisiin sähköautoihin.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Kirkkonummen ekokylästä esisopimuksia – mukaan aurinkosähkön ja energiajärjestelmien osaajia”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat