Kokeile kuukausi maksutta

Uima-allastilojen betonirakenteiden uusi kuntotutkimusten tilaajan ohje on valmistunut

Uusi uima-allastilojen kosteusrasitettujen betonirakenteiden kuntotutkimusten tilaajan ohje on julkaistu Betoniyhdistyksen verkkosivuilla sijaitsevassa sähköisessä kirjastossa.

Tampereen Kalevan uintikeskuksen pääaltaan betoni osoittautui rapautuneeksi 70–150 millin syvyydeltä. Peruskorjaus viivästyi kahdeksan kuukautta ja maksoi 1,5 miljoonaa euroa lisää. Kuva: Juha Salminen

Vahasen asiantuntijan kirjoittama ohje selventää, mitä kuntotutkimusten tilaamisessa tulee ottaa huomioon, jotta uima-allasrakenteiden korjaukset voidaan mitoittaa taloudellisten ja teknisten resurssien kannalta parhaalla mahdollisella tavalla.

Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittaman ja Betoniyhdistyksen julkaiseman ohjeen kirjoitti Vahanen Rakennusfysiikan korjausrakentamisen asiantuntija insinööri (YAMK) Jussi Ritola.

Ohjeen periaatteet ja ratkaisut perustuvat Ritolan laatimaan ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon opinnäytetyöhön sekä opinnäytetyössä käytettyyn lähdemateriaaliin.

Uimahallien ja kylpylöiden laajuudeltaan ja laadultaan oikeanlaisten kuntotutkimusten tilaaminen on korjausrakentamiseen liittyvää erityisosaamista, jolla on suuri merkitys rakennuksen ja rakenteiden elinkaaren taloudellisen ja teknisen hallinnan osalta, Ritola kirjoittaa ohjeen alkusanoissa.

”Kosteusrasitettujen kohteiden kuntotutkimusten tilaamiseen, tutkimusten tehtäväsisällön määrittelyyn tai tutkimuksen sisältämien näytemäärien laskemiseen ei ole aiemmin ollut riittävää ohjeistusta, mikä on vaikeuttanut kuntotutkimuksen tilaamista ja niiden sisällön ja laajuuden määrittämistä”, Ritola sanoo.

”Riittävän ohjeistuksen puuttuessa tutkimukseen sisältyviä laboratoriokokeita ei aina ole määritelty, mikä on mahdollistanut laadukkaan lopputuloksen kannalta liian suppeat tutkimukset. Tällöin tutkimusten kokonaisluotettavuus kärsii ja kuntotutkimuksen perusteella suositeltavat jatkotoimenpiteet ovat helposti yli- tai alimitoitettuja.”

Tilaajan ohjeen on tarkoitus selventää kiinteistöjen operaattoreille, mitä roiskevesialueella tehtävien kuntotutkimusten tilaamisessa pitää ottaa huomioon ja mikä on riittävä tutkimuslaajuus, jotta uima-allasrakenteiden korjaukset voidaan mitoittaa taloudellisten ja teknisten resurssien kannalta optimaalisesti.

Vahasen Rakennusfysiikka on viime vuosina osallistunut useiden ohjeiden laatimiseen. Ohjeita on kirjoitettu esimerkiksi betonijulkisivujen ja parvekkeiden kuntotutkimuksista, rakennuksen kosteus- ja sisäilmateknisten kuntotutkimuksista sekä haitta-ainetutkimusten tilaamisesta.

Ohjeen kirjoitushanketta ohjasivat Heikki Immonen (Ardex Oy), Pekka Laamanen (Vahanen Rakennusfysiikka Oy), Jukka Maja (UKTY ry), Hannu Pyy (Vahanen Rakennusfysiikka Oy), Jarkko Rantamäki (AVI), Timo Rautanen (Saint-Gobain Weber Oy), Janne Rikala (Laattapiste Oy) ja Sami Vuorikoski (Mapei Oy).

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Uima-allastilojen betonirakenteiden uusi kuntotutkimusten tilaajan ohje on valmistunut”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat