Julkisivuteko 2020 -palkinnot on jaettu

Julkisivuyhdistys on valinnut vuoden 2020 Julkisivuteko -palkinnon saajat. Tänä vuonna jaettiin tunnustukset kolmessa eri sarjassa.

”Cerro Torre". Kuva: Huttunen-Lipasti-Pakkanen Arkkitehdit

Kilpailussa oli tänä vuonna kolme sarjaa.

Arkkitehtuuri-sarjassa palkittiin Huttunen-Lipasti Arkkitehdit oy, joka on vuosien ajan suunnittelukohteissaan käyttänyt eri materiaalien ominaisuuksia laadukkaasti hyödyksi. Tuomariston mukaan toimiston suunnittelutöissä on arkkitehtoninen kokonaisuus hallittua, yksityiskohtien suunnitteluun on paneuduttu huolella ja myös usein innovatiivisesti pyritty ja onnistuttu kehittämään jotain uutta.

Toimistolla on useita uudis- ja korjausrakentamisen kohteita, sekä aluearkkitehtuurikilpailujen että korttelisuunnitelmien voittoja ja toteutuksia. Heidät on palkittu useilla palkinnoilla niin kotimaassa kuin kansainvälisesti.

Tekniikan ja tutkimuksen sarjassa palkittiin dosentti, tekniikan tohtori, arkkitehti Satu Huuhka. Hän on jo pitkään tehnyt kansainvälisesti korkeatasoista korjausrakentamisen ja kiertotalouden tutkimusta Tampereen yliopiston arkkitehtuurin yksikössä. Huuhkan tutkimuksessa yhdistyy niin arkkitehtoninen kuin tekninenkin osaaminen. Hän on suuntautunut jo diplomityönsä aikaan rakenneosien ja materiaalien kierrätykseen sekä uudelleenkäyttöön.

Huuhkan vuonna 2016 valmistunut väitöskirja tutki Suomen olemassa olevaan rakennuskantaan sitoutuneita resursseja sekä niiden hyödyntämispotentiaalia. Sen jälkeinen tutkimustyö on keskittynyt kestävään rakentamiseen sekä kiertotalouskysymyksiin. Huuhka on nykyisin kansainvälisesti verkostoitunut ja tunnustettu tutkija, joka on ollut pitkäjänteisesti mukana luomassa yhteistyötä arkkitehtuurin ja rakennetekniikan tutkimuksen välille.

Korjausrakentamisen sarjassa palkittiin A-Insinöörit Suunnittelun Sisä-Suomen korjaussuunnittelun yksikkö. Se on jo hyvin pitkään ollut luomassa toimivaa, asukkaat huomioon ottavaa korjausprosessipolkua taloyhtiöille aina kuntotutkimuksesta valmiiseen julkisivu- ja parvekekorjaukseen asti.

Kilpailun perusteluissa on poikkeuksetta nostettu esiin heidän asukkaat huomioonottava, kokonaisvaltainen prosessi. Lisäksi yksikkö on ollut erittäin kiinteästi mukana Julkisivuyhdistyksen toiminnassa sen alusta lähtien. He ovat olleet ideoimassa tutkimusaiheita sekä osallistuneet lähes kaikkiin yhdistyksen tutkimushankkeisiin tarjoten niihin laajaa asiantuntemustaan. A-Insinöörien Sisä-Suomen korjausyksikön yksikönjohtajana toimii Mikko Tarri.

Julkisivuteko-palkinnon tarkoituksena on kiinnittää huomiota hyvän julkisivun merkitykseen ihmisen elinympäristön osana. Palkinnon avulla halutaan laajentaa yleistä tietämystä laadukkaasta suunnittelusta ja rakentamisesta.

Julkisivuteko palkinto jaettiin ensimmäisen kerran vuonna 1997 ja sen jälkeen palkinto on jaettu aiemmin viisi kertaa yhdeksälle eri toimijalle. Vuoden 2020 palkinto annetaan toiminnasta, joka merkittävällä tavalla on edistänyt julkisivurakentamista Suomessa. Arvostelussa julkisivuna tarkastellaan seiniä laajemmin koko rakennuksen ulkovaippaa.

Julkisivuteko 2020 -palkinnon tuomariston puheenjohtajana toimi Julkisivuyhdistyksen hallituksen puheenjohtaja, tekniikan tohtori Toni Pakkala ja jäseninä arkkitehti Henna Helander, johtava asiantuntija, Helsingin kaupungin kaupunkiympäristön toimiala ja SAFAn puheenjohtaja, arkkitehti Maritta Koivisto, päätoimittaja, Rakennustuoteteollisuus RTT, tekniikan tohtori Jukka Lahdensivu, johtava asiantuntija Ramboll Finland, Julkisivuyhdistyksen sihteeri Riina Takala-Karppanen, freelancer-toimittaja, Viestintäpalvelu Kahvimaa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Julkisivuteko 2020 -palkinnot on jaettu”

Jätä kommentti

Viimeisimmät näkökulmat