Opiskelijoiden vähyys näkyy LTU Groupissa – Heiltä tulee maalariksi vuodessa joitain hakemuksia, tasoitepuolella ei yhtään

Opiskelijoiden vähyys näkyy liiketoiminnassa, sanoo LTU Group oy:n kehitysjohtaja Tanja Karonen. Alan suurimpiin kuuluva yritys ei käytännössä saa työvoimaa Suomesta.

Pintakäsittelyalan opiskelijoiden vähyys pahentaa työvoimapulaa. Kuva: LTU Group

”Meille tulee vuodessa toisen asteen opiskelijoilta kymmenisen hakemusta maalariksi. Tasoitepuolella niitä ei tule yhtään.”

Karosen mukaan haastatteluissa näkyy epärealistinen kuva alasta. Hänestä osa naisista toivoo selvästi pääsevänsä tekemään marmorointeja, koristemaalausta tai muuta kevyempää ja pienessä mittakaavassa tehtävää maalaustyötä. Teollisessa tuotannossa kohteet ovat kuitenkin enemmän ”liukuhihnatuotantoa”.

Maalaus- ja tasoitetöitä tekevä LTU Group työllistää 300 maalaria ja tasoitemiestä.

Karonen puhui perjantaina Rakennusteollisuus RT:n webinaarissa, jossa julkaistiin Opiskelun ja koulutuksen tutkimussäätiö Otuksen tekemä tutkimus rakennusalan koulutuksen suosiosta.

Lue lisää: Rakennusalan koulutuksen suosio on laskenut – ala kiinnostaa vähiten isoissa kaupungeissa, joissa töitä olisi eniten

Esikuvat houkuttelevat

LTU Group tekee Karosen mukaan yhteistyötä oppilaitosten kanssa työvoiman saamiseksi. Se on kuitenkin hankalaa resurssipulan vuoksi.

”Meillä on henkilöstötarve vuosittain suuri. Jos oppilaitosten kautta tulee yksittäisiä tekijöitä sieltä täältä, meillä ei yksinkertaisesti riitä aika.”

Karonen pitää hyvinä TET-harjoitteluita. Ne ovat järjestelyiltään kevyitä, koska ovat niin lyhyitä. Hänestä niitä kannattaisi tuotteistaa.

”Se on samalla tavalla myyntiä kuin minkä tahansa tuotteen myynti. Ostajan pitää tietää, mitä saa.”

Naisia hakeutuu vähän rakennusalalle, mikä pahentaa työvoimapulaa. Karosen mukaan naisia saadaan alalle esikuvilla.

Hänestä työturvallisuuden pitäisi kulkea jo koulusta mukana. Se lisäisi kiinnostusta alaan.

Majoitus voisi houkutella

Perjantaina julkaistun tutkimuksen mukaan rakennusalan koulutus kiinnostaa vähiten pääkaupunkiseudulla ja isoissa kaupungeissa.

Siksi opiskelijat ovat osittain muualla kuin työ. Karosen mukaan muualta tuleville tarjottava työharjoittelumajoitus voisi houkutella pääkaupunkiseudulle.

Tätä artikkelia on kommentoitu 7 kertaa

7 vastausta artikkeliin “Opiskelijoiden vähyys näkyy LTU Groupissa – Heiltä tulee maalariksi vuodessa joitain hakemuksia, tasoitepuolella ei yhtään”

 1. Työ on urakka työtä tuntipalkka.olin ltu palveluksessa kolme vuotta.ei pohjarahoja kuten aikoinaan esim.v2000 ei ltu urakkatyö kiinnosta alan tekijöitä.yksin pitäisi maalata kerrostalo vko/kerros.moni ottaa lopputilin.kun maksaisi liiton urakka hinnan mukaan olis tulijoita.

 2. Rakennuslehti voisi tehdä vähän sitä kuuluisaa taustatyötä ennen kuin lähtee näiden yritysten asianhoitajaksi. Haastattelamalla muutamaa entistä työntekijää olisi tämäkin palkkakuoppa huomattu.

 3. Olemme järjestöinä, Pintaurakoitsijat ja Rakennusliitto, yrittäneet järjestää tasoitemieskursseja, johon yritykset olisivat sitoutuneet, viimeksi vuoden 20 syksyllä, yrityksistä ja yhteydenotoista huolimatta pääkaupungin maalausalan yritykset eivät olleet kiinnostuneita koulutuksesta. Lehtien palstoilla on mukava valittaa asioista, mutta kun tarvitsisi hieman panostaa asioihin, niin kiinnostus häviää. Olen yrittänyt vuosia saada yrityksiä mukaan ko. koulutukseen, mutta on mukavampaa valittaa asioista, kuin tarttua toimeen ja tehdä asioiden eteen korjatakseen ko. kohdan. Maalausalan työttömiä on tätä kirjoittaessa RL:n työttömyyskassa Uudellamaalla 22,5 %, joten työvoimapulaa ei ole, puuttuu vain halu työllistää ammattityöntekijöitä ja maksaa ammatinmukaista palkkaa.

 4. Vielä sen verran valmistuneista maalareista, viime vuonna perustutkinnon Uudellamaalla suoritti 1459 henkilöä, joten näitä valmistuneista olisi erittäin pienellä koulutuksella mahdollista kouluttaa tasoitetyöntekijöitä, mutta pitäisi olla kiinnostusta kehittää alaa.

 5. Timo Soini taas Uzbekiin Botiria pussaamaan, Borat Harjakaisen tilalle!

 6. Tasoitetyö vaatii ammattitaitoa, eikä ole mitenkään niin mukavaa hommaa. Töitten jälkeen on niin likainen, että ei minnekkään voi mennä ennen kuin on käynyt kunnolla pesulla.
  Minkälaista palkkaa LTU maksaa tästä hommasta?
  Jos yrotyksen maksama palkka on alalla hyvä, sekä muuten hommat kunnossa, niin tuskin on pulaa tekijöistä. Kyllä ne tekijät huonoista firmoista parempaan vaihtaa, jolloin heikommista tekijöistä pääsee luonnostaan eroon.
  Sen verran olen rakennusalaa kolunnut, että on tullut selväksi, että jotkut yritykset käyttävät mittapuuna sitä halvinta mahdollista uzbeekkia, kun palkkoja mietitään. Suomalaiselle on tietysti vähän vaikeempi, kun pitää elää ja perhe elättää Suomessa.
  Joissain yrityksissä saattaa olla yhden ihmisen palkka miljoonia, ja duunarin palkassa kiristetään yhdenkin euron korotusta vastaan, että ”tulijoita riittää”..

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat