Hartela-konserni teki yhdestä heikosta projektista huolimatta vahvan tuloksen

Hartelan liikevaihto laski 355,9 miljoonasta 313,1 miljoonaan. Lasku johtui toimitusjohtaja Juha Korkiamäen mukaan siitä, että joidenkin projektien aloittaminen viivästyi koronapandemian vuoksi. Kannattavuus kuitenkin parani selvästi.

Juha Korkiamäki on johtanut 78-vuotiaan perheyhtiö Hartelan hyvään tuloskuntoon.

”Kokonaisuutena koronan vaikutukset tulokseen ja kassavirtaan jäivät kuitenkin kohtuullisen pieniksi.”

Liikevaihdon kasvusta huolimatta Hartelan liiketulos nousi 8,5 miljoonasta eurosta 12,4 miljoonaan euroon. Tulos ennen tilinpäätössiirtoja ja veroja nousi 7,3 miljoonaan euroon, kun se vuotta aiemmin oli 1,2 miljoonaa.

Vahvan tuloksen takana oli asuntojen hyvä kysyntä niin kuluttajien kuin sijoittajien taholta. Erityisen ilahduttanut Korkiamäki oli työmaiden positiiviseen katekehitykseen. Poikkeuksena oli keväällä 2020 valmistunut tappiollinen Lähipalvelukeskus Hertsi Helsingin Herttoniemesssä, jossa ongelmana oli valmistumisvaiheen ryntäyskulut. Siinä suhteessa ongelmat muistuttavat YIT:n Pasilan Triplaa.

Turkulaislähtöisen perheyhtiön liikevaihdosta 178 miljoonaa tuli Etelä-Suomesta, 118 miljoonaa Länsi-Suomesta ja 17 miljoonaa Pohjois-Suomesta.

Vuonna 2020 RS-kohteissa myytiin 507 asuntoa (367 v.2019) ja sijoittajakohteissa 400 asuntoa (741). Vuoden 2020 päättyessä rakenteilla oli kaikkiaan 1488 asuntoa. Tilikauden päättyessä valmiita asuntoja oli myynnissä vain yhdeksän kappaletta (48), mitä voi pitää kysyntään nähden jopa liian pienenä määränä.

Hartela-konsernin tulouttamaton tilauskanta oli  325,7 miljoonaa euroa (330,6). Tilauskannasta yli puolet on omaperusteista asuntotuotantoa ja se jakautuu tasaisesti kuluttajille suunnattuihin RS-kohteisiin sekä kokonaisuudessaan sijoittajille myytyihin hankkeisiin.

Hartela-konsernin palveluksessa oli 532 (599) henkilöä. Työturvallisuudessa tapaturmataajuus miljoonaa työtuntia kohti oli 15,8 (20,8), mutta parannuksesta huolimatta jäätiin selvästi tavoitteesta, joka oli päästä alle kymmenen.

Tilikaudella 2021 Hartela-konsernin liikevaihdon ja liiketuloksen tason arvioidaan säilyvän ennallaan, perustuen hyvään tilauskantaan ja sen katetasoon.

Koronatilanteen pitkittyminen vaikeuttaa kuitenkin kehityksen ennustamista.’

”Rahoituksen saatavuuden tiukentuminen koko rakennusalalla saattaa jatkossa muodostaa pullonkauloja hankkeiden käynnistymiselle”, Korkiamäki toteaa. Samanlaisia huolia ovat esittäneet monet muutkin toimitusjohtajat.

Konsernivertailu

Kannattavuudesta kertova liikevoittoprosentti nousi Hartelalla 2,4 prosentista 4,0 prosenttiin. Sillä yhtiö alkaa olla ihan suurten kärkikastissa, missä se oli myös 2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä. Takavuosien ongelmat, joiden johdosta Korkiamäki aikoinaan pyydettiin johtoon, on siis vihdoin selätetty.

Korona laski viime vuonna kilpailijoidenkin liikevaihtoja, mutta kannattavuudessa oli selviä eroja. Skanskan liiketulosprosentti laski hieman, mutta oli yhä korkea, vajaa 5 prosenttia, Lujatalolla se kasvoi 4,5 prosenttiin. Vaikeuksistaan irti päässeellä Constilla liiketulosprosentti oli 3 prosenttia ja samoin  ongelmistaan selvinneellä Pohjola Rakennuksella 2,9 prosenttia.

Kauppakeskusongelmien kanssa painineilla YIT:llä liiketulosprosentti oli 1,1 prosenttia ja SRV:llä 0,2 prosenttia. Lehdolla se oli -0,5 prosenttia.

Käytännössä sekä YIT, SRV että Lehto tekivät tappiota. Lehdolla ja SRV:llä ongelmat alkoivat jo vuonna 2019. SRV:llä kannattavuus parani jo selvästi ja Lehdollakin viimeinen neljännes, joka asuntorakentajilla on perinteisesti paras, alkoi olla jo positiivinen.

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Hartela-konserni teki yhdestä heikosta projektista huolimatta vahvan tuloksen”

Jätä kommentti

Viimeisimmät näkökulmat