Kokeile kuukausi maksutta

Asuntolainaa enintään 30 vuodeksi, velkakattoa ei näköpiirissä – Hallituksen esityksellä halutaan suitsia kotitalouksien velkaantuneisuutta

Esitysluonnos on lausuntokierroksella. Esitys on tarkoitus antaa eduskunnalle toukokuussa.

Tulevaisuudessa asuntolainojen ja taloyhtiölainojen maksuaikoihin kohdistuisi rajoituksia.

Tulevaisuudessa asuntolainan voisi saada enintään 30 vuodeksi ja taloyhtiölainoina voisi olla enintään 60 prosenttia kohteen velattomasta hinnasta. Myös taloyhtiölainan maksuaika voisi olla enintään 30 vuotta, eikä siihen saisi lyhennysvapaita ensimmäiseen viiteen vuoteen.

Nämä keinot sisältyvät hallituksen esitysluonnokseen, jolla pyritään hillitsemään kotitalouksien velkaantumista. Sen sijaan kotitalouksille tai yksityishenkilöille asetettavaa tulosidonnaista enimmäisvelkasuhdetta, eli niin kutsuttua velkakattoa, ei keinovalikoimasta löydy.

Esitysluonnos lähti lausuntokierrokselle tammikuun lopussa, ja aikaa lausumiseen on maaliskuun 11. päivään saakka. Hallituksen esitys on tarkoitus antaa eduskunnalle toukokuussa.

Velkaantuneisuus kasvanut 20 vuotta

Yksityishenkilöiden ja kotitalouksien velkaantuneisuus on kasvanut Suomessa yhtäjaksoisesti noin 20 vuoden ajan ja noussut historiallisen korkeaksi. Tähän ovat vaikuttaneet muun muassa asuntolainat, vakuudettomat kulutusluotot ja taloyhtiölainat. Samalla myös maksuhäiriöt ovat lisääntyneet.

Valtiovarainministeriö asetti elokuussa 2018 työryhmän arvioimaan keinoja, joilla liiallista velkaantumiskehitystä voitaisiin estää ja vähentää. Työryhmän selvitys valmistui syksyllä 2019, ja valmistelua jatkettiin sen pohjalta valtiovarainministeriössä.

Työryhmä piti ehdotettujen toimenpiteiden lisäksi tärkeänä julkisen sektorin ylläpitämän positiivisen luottotietorekisterin perustamista, josta luotonantajat näkevät kaikki henkilön luotot ja tulotiedot. Se perustettaisiin vuonna 2019 toimintansa aloittaneen tulorekisterin yhteyteen.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Asuntolainaa enintään 30 vuodeksi, velkakattoa ei näköpiirissä – Hallituksen esityksellä halutaan suitsia kotitalouksien velkaantuneisuutta”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat