Kokeile kuukausi maksutta

Kuluttajien luottamus ei enää heikentynyt elokuussa, mutta matalalla ollaan

Odotus Suomen taloudesta vuoden kuluttua heikkeni jälleen.

Tilastokeskuksen mukaan kuluttajilla oli elokuussa vain niukasti aikeita käyttää rahaa kestotavaroiden hankintaan. Ajankohtaa pidettiin huonoimpana koskaan ostoksille. Asunnon osto- ja lainanottoaikeet olivat keskimääräiset.

Arviot inflaatiosta kyselyhetkellä ja vuoden kuluttua nousivat mittaushistorian korkeimmiksi.

Kuluttajat pitivät omaa rahatilannettaan edelleen hyvänä. Työlliset arvioivat omakohtaisen työttömyyden tai lomautuksen uhan pahentuneen keskimääräiselle tasolle.

Nykytilan arvio ja odotus kuluttajan omasta taloudesta paranivat elokuussa heinäkuuhun verrattuna. Sen sijaan odotus Suomen taloudesta vuoden kuluttua heikkeni jälleen. Viime vuoden elokuuhun nähden näkemykset taloudesta heikkenivät merkittävästi.

Lue lisää: Kuluttajien luottamus rojahti pohjalukemiin – alin lukema koko mittaushistoriassa

Odotus Suomen taloudesta vuoden kuluttua oli elokuussa likimain synkin koko mittaushistoriassa 1995–2022.

Opiskelijat suhtautuvat myönteisimmin tulevaan

Kuluttajien luottamusindikaattorin saldoluku oli -14,9 elokuussa 2022, kun se heinäkuussa oli -15,9 ja kesäkuussa -14,3. Viime vuoden elokuussa luottamusindikaattori sai arvon 4,0.

Indikaattorin pitkän ajan keskiarvo on -1,9.

Elokuussa luottamus talouteen oli vahvinta Itä-Suomessa ja pääkaupunkiseudulla. Heikointa luottamus oli muualla Etelä-Suomessa.

Väestöryhmistä opiskelijat olivat optimistisimpia. Elokuussa selvästi kielteisimmin talouskehitystä arvioivat eläkeläiset.

Tiedot perustuvat Tilastokeskuksen kuluttajien luottamustutkimukseen, johon vastasi 1.–18. elokuuta 976 Suomessa asuvaa henkilöä.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Kuluttajien luottamus ei enää heikentynyt elokuussa, mutta matalalla ollaan”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat