Kokeile kuukausi maksutta

Helle ei helli vanhuksia – auringon paahteessa kodeista voi tulla jopa tappavan kuumia

Hyvin eristetyt ja tiiviit talot ovat talvella mukavan lämpimiä, mutta kesällä kuumia. Jo vuonna 2014 havaittiin, että 65 prosentissa kerrostaloista oli kesällä liian lämmintä. Korkeiden lämpötilojen terveyshaitat lisääntyvät väestön ikääntyessä ja ilmastomuutoksen edetessä.

Helsingin Herttoniemenrannassa ilmalämpöpumppuja asennettiin yhteentoista kerrostalokotiin kolme vuotta sitten. Kuva: Outi Pyhäranta / HS

Valtioneuvoston tilaama tutkimus ”Rakennusten kosteusvauriot ja ylilämpeneminen muuttuvassa ilmastossa” ei tuo juurikaan uutta tietoa ilmastonmuutoksen vaikutuksesta ulkoseinärakenteiden homeriskeihin. Suurin osa Suomessa yleisesti käytössä olevista ulkoseinärakenteista pärjää myös muuttuvassa ilmastossa. Homehtumisriski nousee sellaisissa ulkoseinärakenteissa, jotka päästävät viistosadetta lävitseen, pidättävät vettä rakenteen huokosverkostossa (tiili, läpäisevä betoni) ja tuuletus on heikkoa.

Tutkimus tuo hyvin esiin, kuinka vakava terveysongelma rakennusten ylilämpö on. Korkea lämpötila aiheuttaa vakavia terveyshaittoja erityisesti ikääntyneille ja kroonisesti sairaille. Hengitystieoireilu, mielenterveyden ja kognition häiriöt, unihäiriöt, verenpaineen lasku ja diabeetikoilla veren glukoosipitoisuuden lasku ovat tyypillisiä hellejakson seurauksia. Pelkästään Uudellamaalla arvioidaan helleaalloista aiheutuvan vuosittain keskimäärin 35 kuolemaa ja 38 sairaalahoitojaksoa.

Tämä artikkeli on tarjolla vain Rakennuslehden tilaajille

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Helle ei helli vanhuksia – auringon paahteessa kodeista voi tulla jopa tappavan kuumia”

Viimeisimmät näkökulmat