Kokeile kuukausi maksutta

Ahma tarjoaa toimitusjohtajalle myös kaivuutöitä

Ahma insinöörit saa elokuussa uuden toimitusjohtajan, kun puikkoihin tarttuu aiemmin Lehto Groupissa projektijohtajana työskennellyt Heikki Malaska. Uusi luotsi painottaa esimiestyössään luottamusta ja tasapuolisuutta. Epävarmassa markkinassa diilejä on kuitenkin kaivettava entistä syvemmältä.

Siirryt Ahmalle elokuussa, mutta nimitys julkistettiin jo vapun alla. Kuinkas nämä kolme kuukautta kuluvat?

Uusi pesti alkaa tosiaan elokuun alussa, ja virallinen työsuhteeni Lehdolla päättyy kesälomiin. Aika kuluu uuteen kotiin liittyvien asioiden järjestelemisessä, mökkeilyssä sekä kalastuksen ja matkustelun parissa.

Millaisen johtajan ahmalaiset sinusta saavat? Millaiset asiat ovat sinulle esihenkilönä tärkeitä?

Ahmalaiset saavat minusta luotettavan vastuunkantajan ja taistelijan, jonka ”hanskat” eivät helposti tipahda. Minulle tärkeitä arvoja ovat etenkin molemminpuolinen luottamus, aitous sekä tasapuolisuus. Esihenkilön tärkein tehtävä on luoda olosuhteet sekä mahdollistaa ja tarvittaessa maksimoida alaisensa onnistuminen. Yleensä riittää, kun tekee parhaansa.

Mikä Ahmassa alkoi kiinnostaa? Oliko yhtiö tuttu aiemmista projekteista?

Tiesin Ahman jo entuudestaan, vaikka yhteistä projektihistoriaa ei olekaan ollut. 20-vuotias yhtiö vaikutti erittäin mielenkiintoiselta haasteelta sekä huikealta mahdollisuudelta. Henkilökemiatkin tuntuivat loksahtavan hyvin yhteen yhtiön pääomista<HH>jan kanssa, joten olisi ollut typerää kieltäytyä.

Yhtiö teki viime vuonna tappiota. Millä kehitys käännetään?

Viime vuoden liiketappio aiheutui tytäryhtiön kertaluonteisesta alaskirjatusta kustannuserästä. Ahman konsulttiliiketoiminta on sen sijaan ollut voitollista. Kun keskitytään oleelliseen ja panostetaan ihmisiin, niin eiköhän se siitä.

Miltä markkina nyt ylipäätään näyttää?

Haasteena on markkinatilanteen lisäksi sen vaikea ennustettavuus. Jos investorit alkavat laittaa jalkaa jarrulle, niin markkina voi aidosti kyykätä. Myös Suomen maariski on kohonnut maailmantilanteesta johtuen. Kriiseissä on aina voittajia ja häviäjiä – voittaminen kuitenkin vaatii kaivamista normaalia syvemmältä. Eikä korjausrakentamisen tarve ja siirtyminen uusiutuviin energialähteisiin mihinkään häviä.

Mikä veti aikanaan rakennusalalle?

Nuorempana ja lukioikäisenä haaveilin kirurgin ammatista. Myös kauppakorkeakoulu tuntui varteenotettavalta vaihtoehdolta. Lopulta punnitsin liikennelentäjän ja varavaihtoehtona rakennusinsinöörin tutkintojen väliltä. Päätös syntyi, kun lentokapteenina toimiva perhetuttu suositteli ottamaan vastaan insinöörin koulutuspai<HH>kan.

Fakta: Heikki Malaska

  • Syntynyt Helsingissä 1988
  • Rakennusinsinööri AMK, Metropolia-ammattikorkeakoulu, 2014
  • Toimitusjohtaja, Ahma insinöörit oy, 2022–
  • Projektijohtaja, hankekehityspäällikkö, projektipäällikkö, Lehto Tilat oy, 2018–2022
  • Projekti-, tuotanto-, kehitys- ja laatuinsinööri, Lemminkäinen Talo oy, 2014–2018
  • Insinöörityöntekijä ja työnjohtoharjoittelija, YIT Rakennus oy, 2011–2014

 

Teksti: Timo Sormunen

Viimeisimmät näkökulmat