Kokeile kuukausi maksutta

Lähes kaikki rakennusalan ammattilaiset kohdanneet laatuongelmia

Viimeaikaisen uutisoinnin ja julkisen keskustelun perusteella suomalainen rakentaminen on laatukriisissä. Samansuuntaiseen tulokseen tulee myös Taloustutkimuksen tekemä ”Suomalaisen rakentamisen laatu” -tutkimus. Taloustutkimus teki tutkimuksen Cramo Finland Oy:n tilauksesta. Lähes kaikki (92 %) tutkimukseen vastanneet rakennusalan ammattilaiset ovat asemasta riippumatta kohdanneet henkilökohtaisessa työssään rakentamiseen liittyviä laatuongelmia.

Viimeaikaisen uutisoinnin ja julkisen keskustelun perusteella suomalainen rakentaminen on laatukriisissä. Samansuuntaiseen tulokseen tulee myös Taloustutkimuksen tekemä "Suomalaisen rakentamisen laatu" -tutkimus. Taloustutkimus teki tutkimuksen Cramo Finland Oy:n tilauksesta. Lähes kaikki (92 %) tutkimukseen vastanneet rakennusalan ammattilaiset ovat asemasta riippumatta kohdanneet henkilökohtaisessa työssään rakentamiseen liittyviä laatuongelmia.

image

Vastaajien avoimissa kommenteissa yleisinä laatuongelmina mainitaan muun muassa virheet ja puutteet suunnittelussa, liian kireät aikataulut, huolimattomuus sekä tekijöiden heikko ammattitaito ja ammattiylpeys. Näitä korjaamalla myös laatu paranisi. Sen sijaan vähiten tärkeinä tekijöinä laadun parantamisen kannalta pidettiin aliurakoinnin vähentämistä sekä puolueettoman viranomaisvalvonnan lisäämistä.

Aikataulut väljemmiksi ja laatupisteet kilpailutukseen

Tutkimuksessa yleisimpinä keinoina laadun parantamiseksi pidettiin henkilökohtaista valvontaa työmaalla, vaihekohtaisia tarkastuksia sekä laadukkaiden materiaalien valintaa. Erityisesti työntekijät kokevat voivansa vaikuttaa lopputulokseen laadukkaiden työvälineiden valinnalla ja käytöllä.

Vastaajien mielestä hyvän laadun toteuttamista rakentamisessa estävät tällä hetkellä eniten liian kireät aikataulut sekä äärirajoille viety hintakilpailu. Aikatauluihin kaivataan käytännön järkeä, joka tarkoittaa, että kohteissa on mahdollisuus noudattaa esimerkiksi työvaihekohtaisia kuivumisaikoja tai muita laadun kannalta välttämättömiä vaiheaikoja. Kilpailuttamisessa taas pitäisi useiden mielestä huomioida muutakin kuin vain halpa hinta ja ottaa esimerkiksi laatupisteet laajemmin käyttöön.

”Koska rakentamisen laatuongelmien syyt ovat näin selkeitä, ei laadun parantamisellekaan ole ylitsepääsemättömiä esteitä, jos vain tahtoa riittää”, Cramo Finlandin toimitusjohtaja Tatu Hauhio sanoo.

Tutkimuksen mukaan suomalaisen laadun arvioinnissa eniten käytettyjä sekä tärkeimpinä pidettyjä mittareita ovat työn tulosten virheettömyys ja lopputuloksen toimivuus. Yli puolet vastaajista korosti mittareina ”kuin itselle tehtyä” lopputulosta ja korkeaa työmoraalia, joka korostui erityisesti yrittäjien vastauksissa.

Suomalaisiin tekijöihin luotetaan

Hauhio uskoo, että osaamista suomalaisilta työmailta kyllä löytyy. Sen osoittavat rakentajien itselleen rakentamat talot. Niissä harvemmin on suunnittelu- tai rakennusvirheitä.

”Vanha mestari-kisälli-asetelma olisi saatava takaisin siten, että kokeneemmilla rakentajilla olisi aikaa ja mahdollisuus siirtää omaa osaamistaan nuoremmille. Keskusteluissa rakentamisen ammattilaisten kanssa aika nopeasti puhe kääntyy kiireeseen. On niin kiire, että laatu kärsii, eikä aikaa yksinkertaisesti ole nuoremman polven työssä oppimisen tukemiselle. Nykyistä paremmalla suunnittelulla ja hieman löysemmillä aikatauluilla saattaisi olla suuri merkitys laadun parantamiseen”, Hauhio toteaa.

Tutkimuksen mukaan suomalainen rakentaja verkostoituu mielellään muiden kotimaisten toimijoiden kanssa. Siinä mielessä luottamus suomalaista työtä ja osaamista kohtaan elää edelleen vahvana.

Cramo teetätti tutkimuksen selvittääkseen kone- ja laitevuokraamojen roolia rakentamisen laadun parantamisessa sekä osana oman palvelustrategiansa kehittämistä. Tutkimuksen kohteena olivat rakennusalan ammattilaiset.

Osallistu keskusteluun ja äänestä

Rakennuslehden verkkosivujen keskustelupalstalla käydään vilkasta keskustelua rakentamisen laadusta. Lisäksi etusivullamme on kysymys-osio, jossa parhaillaan kysytään rakentamisen laatua vaarantavia tekijöitä. Kaikki verkkosivujemme lukijat voivat vapaasti osallistua keskusteluun tai äänestää ilman rekisteröitymistä.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Lähes kaikki rakennusalan ammattilaiset kohdanneet laatuongelmia”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat