Tutustu nyt Rakennuslehteen 3 kk veloituksetta!

Tampereen Rantaväylän YVA-selostus riittävä

Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on antanut Tampereen kaupungille lausuntonsa Tampereen Rantaväylän (VT12) välillä Santalahti – Naistenlahti -hankkeen ympäristövaikutusten arviointiselostuksesta. Pirkanmaan ELY-keskus pitää arviointiselostusta riittävänä. Vaikka arviointiselostus on riittävä, esiintyy siinä myös tiettyjä puutteita.

Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on antanut Tampereen kaupungille lausuntonsa Tampereen Rantaväylän (VT12) välillä Santalahti - Naistenlahti -hankkeen ympäristövaikutusten arviointiselostuksesta. Pirkanmaan ELY-keskus pitää arviointiselostusta riittävänä. Vaikka arviointiselostus on riittävä, esiintyy siinä myös tiettyjä puutteita.

Kuuntele juttu

Arviointiselostuksen puutteet eivät ELY-keskuksen mukaan kuitenkaan ole yksistään tai yhdessä sellaisia, että selostus olisi olennaisesti puutteellinen. Arviointiselostuksessa todetut virheet ja puutteet on silti perusteltua korjata. Esimerkiksi hankkeen kaikkien eri vaihtoehtojen rakentamisaikaisia sekä käytön aikaisia ympäristövaikutuksia tulisi tuoda tasavertaisemmin esille, jolloin eri vaihtoehtojen ympäristövaikutuksista saisi selkeämmän kokonaiskuvan ja niitä olisi helpompi vertailla keskenään.

Rantaväylä-hanke ja sen vaihtoehdot

Rantaväylä-hankkeen tarkoituksena on valtatien 12 kehittäminen Tampereen kaupungin keskustassa Santalahden ja Naistenlahden välisellä Rantaväylän tiejaksolla. Hanke sijaitsee Naistenlahden, Mustalahden ja Santalahden muodostamalla Näsijärven etelärannan vyöhykkeellä.

Hankkeessa on ollut esillä kolme vaihtoehtoa sekä vertailuvaihtoehtona niin sanottu nollavaihto, jossa Rantaväylä säilyy nykyisellään Santalahdesta Naistenlahteen. Vaihtoehdossa 0+ Rantaväylää parannetaan nykyisellä paikallaan maanpinnalla ilman eritasoliittymiä ja tunneliosuuksia muun muassa valo-ohjattujen liittymien lisäkaistoilla ja kevyen liikenteen alikuluilla.

Vaihtoehdossa 1 rakennetaan Onkiniemen lyhyt tunneli sekä Santalahden, Mustanlahden ja Tampellan eritasoliittymät.

Vaihtoehdossa 2 puolestaan rakennetaan pitkä tunneli Santalahdesta Tammerkosken alitse Naistenlahteen ja eritasoliittymät tunnelin molempiin päihin. Alavaihtoehto 2B:ssä tunnelista on yhteys keskustaan Mustalahdesta ja Santalahden eritasoliittymän koko on pienempi. Vaihtoehdossa Paasikiventie ja Kekkosentie muutetaan kaduksi Santalahden ja Naistenlahden eritasoliittymien välillä.

Kaikkiin vaihtoehtoihin sisältyy Paasikiventien ja Sepänkadun joukkoliikennekaistat sekä Ratapihankadun pohjoispään kytkentä nykyiseen Kekkosentiehen eritasoliittymällä.

Vaikutukset kohdistuvat myös keskustassa liikkuviin

Rantaväylän vaikutusten arvioinnin osalta lähtökohtana on väylän sijoittuminen maantieteellisesti keskustan läpikulkevalle kannakselle. Tämä erityispiirre lisää liikenteen ympäristövaikutusten merkittävyyttä, erityisesti liikenteen poikkeustilanteissa. Vaikutusten kohteena ovat kaikki keskustassa liikkuvat, eivät vain siellä asuvat.

Arviointiselostuksessa on esitetty sekä rakentamisen aikaisia että uuden Rantaväylän käytön aikaisia ympäristövaikutuksia. Rantaväylä tulee olemaan luonteeltaan kaupunkiväylä, jonka erityisenä piirteenä on ympäristövaikutusten kohdistuminen tiiviisti rakennettuun keskusta-alueeseen kaikissa vaihtoehdoissa. Tämän vuoksi arvioinnissa korostuu rakentamisaikaisten ympäristövaikutusten sekä niiden seurannan ja lieventämisen merkittävyys.

Rantaväylän ympäristövaikutusten tarkastelussa keskeisimpiä asioita ovat rakennusaikaisen tärinän vaikutus patoturvallisuuteen sekä hankkeen vaikutukset yhdyskuntarakenteeseen. Pitkän tunnelin vaihtoehdoissa rakennusvaiheen tärinä vaikuttaa läheisen Tammerkosken patorakenteisiin. Patoturvallisuuden varmistaminen edellyttää jatkosuunnittelua. Hanke vaikuttaa merkittävästi myös siihen, millaiseksi keskustan, Santalahden sekä Näsijärven ranta-alueen yhdyskuntarakenne ja ympäristön laatu muodostuu.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Tampereen Rantaväylän YVA-selostus riittävä”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat