Kiinteistönomistajia huolettavat korjausrakentamisen energiamääräykset

Asunto-, toimitila- ja rakennuttajaliitto Rakli ry:n edustamat ammattimaiset kiinteistönomistajat ovat huolissaan siitä, millaisia määräyksiä korjausrakentamiseen suunnitellaan energiatehokkuuden parantamiseksi. Laajojen energiakorjausten takaisinmaksuaika voi olla jopa sata vuotta. Tällöin korjaukset saattavat jäädä tekemättä. Kiinteistöjen energiatehokkuudessa suuria säästöjä voidaan saavuttaa jo ylläpitoa ja käyttöä kehittämällä.

Asunto-, toimitila- ja rakennuttajaliitto Rakli ry:n edustamat ammattimaiset kiinteistönomistajat ovat huolissaan siitä, millaisia määräyksiä korjausrakentamiseen suunnitellaan energiatehokkuuden parantamiseksi. Laajojen energiakorjausten takaisinmaksuaika voi olla jopa sata vuotta. Tällöin korjaukset saattavat jäädä tekemättä. Kiinteistöjen energiatehokkuudessa suuria säästöjä voidaan saavuttaa jo ylläpitoa ja käyttöä kehittämällä.

Kiinteistötekniikan kuntoon laittamisella ja oikeilla säädöillä voidaan kiinteistönomistajien käytännön kokemuksen perusteella saavuttaa keskimäärin vähintään 15 prosentin energiansäästö. Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi rakennusten lämpötilojen säätöä optimaaliseksi ja kiinteistöteknisten laitteiden huolellista kunnossapitoa.

Toinen 15 prosentin parannus olemassa olevan rakennuksen energiatehokkuuteen on mahdollista saavuttaa kiinnittämällä huomiota siihen, miten taloa käytetään ja kuinka siellä eletään. Asukkaiden ja toimitilojen käyttäjien tulisi välttää esimerkiksi turhaa ikkunoiden ja ovien aukipitämistä kylmällä ilmalla sekä kiinnittää huomiota sähkön ja veden käyttöönsä.

Kolmas 15 prosentin parannus voidaan saada aikaan vaihtamalla kiinteistössä käytettäviä laitteita energiatehokkaampiin. Tämä näkökulma on syytä huomioida valittaessa sähkölaitteita niin vanhoihin kuin uusiinkin rakennuksiin. Esimerkiksi valolähteiden, kodinkoneiden ja toimistolaitteiden kulutuksella on suuri vaikutus rakennuksessa käytettävän energian määrään.

Kiinteistönomistajat painottavat kuitenkin, että myös olemassa olevan rakennuskannan energiatehokkuuden parantaminen on tärkeää ja siksi korjausrakentamista helpottavia rakentamismääräyksiäkin tulee kehittää. He haluavat vain korostaa tasapainon löytämistä korjausten ja käytön kehittämisen välillä. Raklista muistutetaan, että merkittävä määrä korjauksia jää tekemättä, jos ne eivät ole kustannuksiltaan kannattavia ja nostavat tarpeettomasti asuntojen ja toimitilojen vuokria.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Kiinteistönomistajia huolettavat korjausrakentamisen energiamääräykset”

  1. ON AIHETTA HUOLEEN
    Uusien energiaremonttimääräysten tekeminen on pantu alulle. Asuntoministeriä ja Ympäristöministeriötä eivät kustannukset murehduta.
    Kun jo uudisrakentamisen energiamäräyksistä 2012 pitäisi säätää lailla, niin remonttien osalta asia on vielä selvempi. Näin myös Lauri TARASTIn omalla suulla.
    Molemmista asioista löytyy tuoretta tietoa kaikille avoimesta keskustelusivusta http://energiatyhmyrit.blogspot.com.

Vastaa