Kokeile kuukausi maksutta

Tampereen Vuoreksen asuntomessualueelle tavoitellaan kahta nollaenergiataloa

Ensi kesän asuntomessualueen kahdesta omakotitalosta tavoitellaan nollaenergia- tai lähes nollaenergiatasoista. VTT:n suositteleman määritelmän mukaan nollaenergiatalossa tuotetun uusiutuvan energian ylijäämä on vähintään saman verran kuin käytetyn uusiutumattoman energian määrä.

Ensi kesän asuntomessualueen kahdesta omakotitalosta tavoitellaan nollaenergia- tai lähes nollaenergiatasoista. VTT:n suositteleman määritelmän mukaan nollaenergiatalossa tuotetun uusiutuvan energian ylijäämä on vähintään saman verran kuin käytetyn uusiutumattoman energian määrä.

”Asuntomessuilla pääsee tutustumaan oikeissa kodeissa konkreettisesti siihen, miten muuttuva lainsäädäntö ja nopeasti kehittyvä rakennustekniikka vaikuttavat rakentamiseen ja asumiseen – talojen suunnittelusta erilaisiin energiatuotannon muotoihin asti”, toimitusjohtaja Pasi Heiskanen Suomen Asuntomessuilta kuvailee.

Energiatehokkaita rakenneratkaisuja ja omaa uusiutuvaa energiatuotantoa 

Lähes nollaenergiatasoa tavoitteleva Lantti on Aalto-yliopiston tiimin suunnittelema ja TA-Yhtymä Oy:n rakennuttama omakotitalo. Kyseessä on Solar Decathlon Europe 2010 -kilpailussa menestyneen Luukku-talon ratkaisujen perusteella suunniteltu Ara-rahoitteinen pientalo. Hankkeessa on mukana myös Sitra.

Lantti-talon rakenteissa pyritään mahdollisimman hyvään lämmöneristävyyteen ja ilmanpitävyyteen sekä kylmäsiltojen välttämiseen. Talossa käytetään uusiutuvia ja hiilidioksidia varastoivia rakennusmateriaaleja. Lämmitykseen Lantti-talo käyttää kaukolämpöä. Talossa on 55 neliötä aurinkopaneeleita omaa sähköntuotantoa varten sekä 8 neliötä aurinkokeräimiä käyttöveden lämmittämiseen.

Toinen nollaenergiatasoa tavoitteleva talo on Kymppitalojen Aurinkotuulia. Talossa tuotetaan sähköenergiaa aurinkopaneeleilla 6500-8500 kWh/vuosi. Talon tulee myös 8 neliötä aurinkokeräimiä sekä maalämpösiirrin, joka imee maaperän lämpöä talon tontilta 1-1,5 metrin syvyyteen asennettavan putkiston avulla.

Talon energiankulutusta ja -tuotantoa voi keväästä lähtien seurata reaaliaikaisesti Kymppitalojen verkkosivuilla. Kummankin talon energiatehokkuuteen vaikuttavat myös arkkitehtoniset ratkaisut, kuten ikkunoiden suuntaus. Pääikkunoiden ilmansuunta on valittu niin, että talvella voidaan maksimoida auringonlämmön ja -valon pääsy sisälle. Aurinkotuulia-talossa on lisäksi pitkät räystäät, jotka suojaavat kesällä liialliselta paahteelta. Taloihin tulee led-valaistus sekä hallittu ilmanvaihto tehokkaalla lämmön talteenotolla.

Kymmenen taloa tavoittelee passiivienergiatasoa 

Nollaenergiatalojen lisäksi kymmenisen messualueen 27 omakotirakentajasta tavoittelee passiivienergiataloa, jotka tarvitsevat lämmitykseen Suomen eteläpuolella alle 25 kWh/brm² vuodessa. Passiivienergiatalojen määrästä on tulossa suurempi kuin koskaan aikaisemmin asuntomessualueilla.

Passiivienergiatasoa tavoittelevien talojen runkojen ja eristeiden materiaalit vaihtelevat, mutta energiatehokkuuteen vaikuttavat ratkaisut ovat pitkälle samoja kuin nollaenergiataloissa lukuun ottamatta omaa sähköntuotantoa.

”Se, kuinka moni asuntomessutalo pääsee passiivienergiatavoitteeseensa, varmistuu talojen valmistuessa tehtävässä tiiveysmittauksessa. Mikäli talo on energiatehokkuudeltaan vähintään passiivienergiatasoinen, Tampereen kaupunki tarjoaa tontinvuokraan 50 prosentin alennuksen ensimmäisen viiden vuoden ajalta”, messutapahtuman projektipäällikkö Arto Vuorijärvi Tampereen kaupungilta kertoo.

Asuntomessut järjestetään Tampereen uudessa kaupunginosassa Vuoreksessa 13.7.-12.8.2012. Sitran tukeman energiahankkeen myötä omakotitaloissa on näkyvästi esillä kesällä 2012 voimaantulevien uusien energiamääräysten mukaiset E-luvut ja vuotuiset energiakustannukset.

Teknisiä tietoja nollaenergiataloista: 

Lantti-talo

  • Huoneistoala 139 m²
  • Puurakenteinen, tuulettuva alapohja, puukuitueriste
  • Talon seinien, katon ja alapohjan kokonaiseristepaksuus on noin 500 mm
  • Lämmönläpäisykertoimet eli U-arvot ovat 0,07-0,09 W/m²K

Aurinkotuulia

  • Huoneistoala 212 m²
  • Puurakenteinen, rapattu, eristeenä alumiinikalvolla pinnoitettu polyuretaanilevy
  • Kattoelementtien kokonaiseristepaksuus on 340 mm, seinien 250 mm ja      alapohjan noin 200 mm
  • Katon U-arvo on 0,064, seinien 0,11 ja lattian 0,09 W/m2K

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Tampereen Vuoreksen asuntomessualueelle tavoitellaan kahta nollaenergiataloa”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat