Kokeile kuukausi maksutta

Hovioikeus: Riihi säätiötä ei tarvitse lakkauttaa

Helsingin hovioikeuden mukaan Riihi säätiötä ei tarvitse lakkauttaa, vaan hallituksen erottaminen riittää sääntöjen vastaisen toiminnan estämiseen. Käräjäoikeus määräsi toukokuussa 2010 säätiön lakkautettavaksi Patentti- ja rekisterihallituksen vaatimuksesta.

Helsingin hovioikeuden mukaan Riihi säätiötä ei tarvitse lakkauttaa, vaan hallituksen erottaminen riittää sääntöjen vastaisen toiminnan estämiseen. Käräjäoikeus määräsi toukokuussa 2010 säätiön lakkautettavaksi Patentti- ja rekisterihallituksen vaatimuksesta.

Hovioikeus katsoo, ettei Riihi säätiön lakkauttamiselle löydy lain edellyttämää erityistä syytä. Oikeus erotti hallituksen ja määräsi säätiön selvitysmiehen huostaan, kunnes uusi hallitus on valittu.

Riihi säätiöön liittyviä taloussotkuja on puitu oikeudessa jo vuosia. Toukokuussa korkein oikeus tuomitsi säätiön hallituksen entisen puheenjohtajan ehdottomaan vankeuteen törkeistä avustuspetoksista.

Oulun käräjäoikeudessa puidaan puolestaan taloussotkuihin liittyvää vahingonkorvausasiaa, jossa Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA vaatii hallituksen entiseltä puheenjohtajalta miljoonakorvauksia.

Riihi säätiö on muun muassa vuokrannut asuntoja Oulun seudulla.

Tätä artikkelia on kommentoitu 4 kertaa

4 vastausta artikkeliin “Hovioikeus: Riihi säätiötä ei tarvitse lakkauttaa”

  1. RIIHISÄÄTIÖN TALOUSRIKOKSISTA

    Helsingin Sanomat kirjoitti 8.6.2008 Riihisäätiön talousrikoksista otsikolla ”Riihikuivaa vaalirahaa”. Jutun alaotsikko oli ”Riihi-säätiön talousrikosvyyhdistä annetaan pian tuomiot. Mutta tutkinnasta jäi poliisin rajauksen takia jotain pois. Oulun Ahtisaari-liikkeen vaalirahat.” Seuraavassa on muutamia otteita Hesarin jutusta:

    ”Kannisen ja tämän lähipiirin epäillään saaneen lähes kolmen miljoonan euron hyödyn kavallus- ja avustuspetoksilla. Syytteessä ovat myös Kannisen neljä aikuista lasta, jotka ovat kuuluneet Riihisäätiön hallitukseen.

    Kanninen on kiistänyt kaikki syytteet.

    Rikosvyyhti kytkeytyy myös politiikkaan. Sdp:tä lähellä olleen Kannisen epäillään tukeneen Riihisäätiön rahoilla avokätisesti demarien paikallispoliitikkoja.

    Ja tukea ovat saaneet myös raskaan sarjan poliitikot. Syyttäjä epäilee, että säätiö tuki Tarja Halosen vuoden 2000 presidentinvaalikampanjaa 16000 markan lehti-ilmoituksella. Lasku päätyi Riihisäätiön alaisten taloyhtiöiden maksettavaksi – kuten Kannisen perheen monet menot.

    Keskusrikospoliisi rajasi törkeiden avustuspetosten osalta tutkintansa vuosiin 1995-2001. Esimerkiksi epäilyt vaalirahasta kuuluvat tähän tutkintaan. Törkeiden kavallusepäilyjen osalta krp:n rajaus oli 1996-2000. Syynä aikarajauksiin oli kirjanpitoaineiston puuttuminen.

    Siksi poliisin tietoon ei tullut, että Toivo J. Kanninen maksatti Riihi-säätiöllä jo Martti Ahtisaaren presidentinvaalikampanjan kuluja. Miten siinä niin kävi?

    Kanninen on käyttänyt Riihi-säätiön rahaa kampanjaan jo aiemmin. Toukokuisten esivaalien jälkeen Oulun Ahtisaari-liikkeen maksettavaksi on tullut Kaleva-lehden 37000 markan ilmoituslaskut. Liikkeen tilillä on ollut sillä hetkellä kuitenkin vain vajaat 16000 markkaa.

    Pelastaja löytyy läheltä. Kanninen siirtää Riihi-säätiöstä Ahtisaari-liikkeen tilille 25000 markkaa. Kirjanpidon perusteella kyse on siirtovelasta. Riihi-säätiö antaa Oulun Ahtisaari-liikkeelle myös toisen 4200 markan lainan.

    Vuoden 1993 lopussa Oulun Ahtisaari-liike on Riihi-säätiölle velkaa siis 29200 markkaa. Mutta yllättäen juuri vuoden viimeisenä päivänä liikkeen tilille ropsahtaa saman verran rahaa.

    Maksusta on Ahtisaari-liikkeen kirjanpidossa erillinen tosite: Annettu avustus Riihi säätiöltä, Martti Ahtisaaren vaalitoimistolle. Mk 29.200,00. Allekirjoittajana Toivo J. Kanninen.

    Kirjanpidon perusteella Riihi-säätiö on antanut Oulun Ahtisaari-liikkeelle lisäksi kaksi 1500 markan kohdeavustusta.

    Kannisen olisi voinut olettaa tuntevan johtamansa säätiön säännöt. Niiden mukaan Riihi-säätiön tarkoituksena oli ”työväen ja muun kansanperinteen tallentaminen, biodynaamisen viljelyn edistäminen ja tunnetuksi tekeminen, luonnonsuojelun edistäminen, ammatillisten opintojen tukeminen ja sosiaalisen asuntotoiminnan edistäminen Suomessa”. Säätiön tuli toteuttaa tarkoitustaan tukemalla taloudellisesti edellä mainittuja kohteita.

    Ei siis sanaakaan vaalien rahoittamisesta tai mainintaa edes yhteiskunnallisen toiminnan tukemisesta. Siirtäessään rahaa Riihi-säätiöstä Ahtisaari-liikkeelle Kanninen toisin sanoen rikkoi säätiön sääntöjä – ja syyllistyi luottamusaseman väärinkäyttöön.

    Kannisen puolustus on vaatinut syytteiden ja korvausvaatimusten hylkäämistä.

    Kaikki vaikuttajat eivät hylänneet Kannista petos- ja kavallusepäilyistä huolimatta. Nimekkäät vaikuttajat ovat käyneet puhumassa Riihi-säätiön tilaisuuksissa.

    Kuten Ahtisaaren ydinjoukkoon kuulunut Lasse Lehtinen, jolle Riihi-säätiö myönsi syyskuussa 2001 väitöskirjaa varten 20000 markan apurahan. Sääntöjen mukaan säätiön tarkoituksena oli tukea ”ammatillisia opintoja harjoittavia, lahjakkaita ja vähävaraisia opiskelijoita”. Krp:n mukaan Riihi-säätiö osti myös isot pinot Lehtisen väitöskirjaa ja rahoitti sen tiimoilta järjestettyä puhekiertuetta.”

    KYSYMYKSIÄ

    Pitävätkö HS:n tiedot Riihisäätiön tuesta Ahtisaarelle ja Haloselle paikkansa?

    Laiminlöikö Patentti- ja rekisterihallitus (PRH) Riihisäätiön valvonnan ja miksi? Löytyykö selitys hyvä veli -järjestelmästä, joka yhdistää poliitikot, valvontaviranomaiset ja valvottavat (vrt. ARA)?

    Onko niin, että Riihi-säätiötä ei haluta lakkauttaa, koska se on tukenut Ahtisaarta (presidentti ja Nobel-voittaja) ja Halosta (presidentti) ja koska se on lähellä SDP:tä (maan toiseksi suurin puolue ja keskeinen hallituspuolue)?

    Onko ko. säätiön nimi ”Riihi säätiö”, ”Riihi-säätiö” vai ”Riihisäätiö”?

    1. Miksi näitä Riihi-säätiön asioita ei kokonaisuudessaan ole kerrottu julkisuuteen ?

      Kaikki edellisessä viestissä olevat tiedot ovat uusia uutisia minulle.

      Onko tämä ollut sitä rakenteellista korruptiota, joka ilmeni myös Nuorisosäätiön kuulusteluissa. Kepu miehittänyt siis sosiaalisessa asuintotuotannossa kaikki avain paikat. demarien jälkeen ?

      Kertokaa asiasta lisää !

        1. Minkähän takia säätiön nimi kirjoitetaan noin? Onko suomen kielen sääntöjen mukaista? Nuorisosäätiö on Nuorisosäätiö ja Asuntorakentamisen Kehityssäätiö on Asuntorakentamisen Kehityssäätiö, mutta miksi Riihi säätiö?

          Yhteistä em. säätiöille os se, että viranomaiset ovat joutuneet puuttumaan niiden toimintaan. Kaikki kolme ovat tekemisissä ”yleishyödyllisyyden” kanssa. Johtuisko juuri tästä, että veronmaksajien ja asukkaiden rahoilla saa kauan huseerata vapaasti ennen kuin viranomaiset vaivautuvat puuttumaan huseeraukseen?

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat