Kokeile kuukausi maksutta

Perussuomalaiset esti pakolaisten asunnon hakua helpottavan lakimuutoksen

Ympäristöministeriö on vetänyt takaisin lakimuutoksen, joka olisi tehnyt oleskeluluvan saaneista pakolaisista suomalaisten kanssa yhdenvertaisia vuokra-asunnon hakijoita.

Ympäristöministeriö on vetänyt takaisin lakimuutoksen, joka olisi tehnyt oleskeluluvan saaneista pakolaisista suomalaisten kanssa yhdenvertaisia vuokra-asunnon hakijoita.

Asiassa on kysymys korkotukilain asukasvalintaa koskevien ehtojen muutoksesta. Ympäristöministeriön valmisteleman ehdotuksen mukaan laista olisi poistettu ehto, jonka mukaan Ara-asunnon hakeminen edellyttää vähintään vuoden mittaista oleskelulupaa.

Rakennuslehden saamien tietojen mukaan ympäristöministeriö on vetänyt asukasvalinnan ehtoja koskevan muutosesityksen pois. Päätöksen taustalla on perussuomalaisten vastustus.

Jotkut ovat pelänneet, että asukasvalinnan muutos syrjäyttäisi asuntojonossa pienipalkkaiset työssäkäyvät asunnon hakijat, kun maahanmuuttajat ajaisivat heidän ohitseen pakolaisstatuksen turvin.

Esimerkiksi kohtuuhintaista vuokra-asumista ajava Kova ry arvioi lakiehdotuksesta antamassaan lausunnossa, että varsinkin pienituloiset palvelualan työntekijät jäävät muutoksen jälkeen asuntomarkkinoilla väliinputoajiksi.

Ympäristöministeriön hallitussihteeri Ville Koponen on kuitenkin todennut, ettei lakimuutos muuttaisi oleellisesti nykytilannetta. Tähänkin saakka turvapaikan hakijat ovat saaneet pääsääntöisesti vuoden mittaisen oleskeluluvan.

Tätä artikkelia on kommentoitu 14 kertaa

14 vastausta artikkeliin “Perussuomalaiset esti pakolaisten asunnon hakua helpottavan lakimuutoksen”

 1. Ken ei työtä tee, ei sen syömäänkään pidä.

 2. Uskon että käytännössä pakolaiset kyllä kiilaavat jonojen kärkeen, vaikka oli millainen laki. Positiivinen syrjintä siis suomalissin kohdistuva syrjintä, kun ei ole rikos, vaan jopa tavoite tila.
  Siis lakeja saa soveltaa nykyiselläänkin muiden eduksi.

  1. Olen samaa mieltä, että näin tulee käymään 🙁

  2. Karma kostaa! 90-luvun alun ala-asteella lähes kaikki hokivat ”suomalaiset ensin” -hokemaa. Jätin syömättä. Sikojen kanssa samaan ruokalaan en mene. Nykyään rekrytoin jengii rakennusalalle…

 3. Jos turvapaikanhakija saa oleskeluluvan, se on aina vähintään vuoden pituinen. Lyhempiä saavat lähinnä opiskelijat ja työhön tulevat.

 4. Eivät ole pakolaisia. Ovat turvapaikanhakijoita.

 5. Ja tuosta pitäisi olla ylpeä? Millä logiikalla

 6. Johanse olisi pöyristyttävää että kantasuomalaiset ohitettaisiin vielä tässäkin asiassa ! Nyt tarvitaan kansan liike suomalaisten puolustamiseksi suvakit ei tajua tilannettaan nyt turvallinen olo voi muuttua sormen
  napsautuksessa sen jälkeen suvakki pyytäisi apua joka mahdollisesyi olisi myöhäistä jos lait tehtävä ensisiaisesti meitä silmälläpitäen ?

  1. Pelkään pahoin, että kantasuomalaiset ohitetaan joka tapauksessa. Positiivinen syrjintä avaa maahanmuuttajille ovet, syrjäyttää suomalaiset. Olen kanssasi samaa mieltä, että kansanliikettä tarvitaan suomalaisten oikeuksien turvaamiseksi. Kukaan ei välitä enää pienipalkkaisista suomalaisista, ei heidän asumisestaan, ei harrastuksista; maahanmuuttajien erityispalveluista ollaan kyllä huolissaan. Heidän puolestaan maksetaan harrastuksia, joihin monella köyhällä suomalaisella ei ole mahdollisuuksia. Onneksi on syntymässä Sininen Risti.

 7. Kyllä vaan ohittavat asuntojonoissa mamut kantasuomalaiset..Sanotaan että asunnonhakijat otetaan järjestyksessä,se on plufia..Koska mamujen asumiseen ja takuuvuokraan on varma maksaja valtio..siis ne on edelläkäviöitä..

 8. ”Ympäristöministeriö on vetänyt takaisin lakimuutoksen, joka olisi tehnyt oleskeluluvan saaneista pakolaisista suomalaisten kanssa yhdenvertaisia vuokra-asunnon hakijoita.”

  ”Asiassa on kysymys korkotukilain asukasvalintaa koskevien ehtojen muutoksesta. Ympäristöministeriön valmisteleman ehdotuksen mukaan laista olisi poistettu ehto, jonka mukaan Ara-asunnon hakeminen edellyttää vähintään vuoden mittaista oleskelulupaa.”

  Missä viite alkuperäiseen uutiseen?

  Eikös ylläolevassa ”uutisessa” ole ristiriita. Ensin sanotaan, että oleskeluluvan saaneista pakolaisista olisi tehty yhdenvertaisia kantasuomalaisten kanssa, mutta heti sen jälkeen todetaan, että kyseessä onkin henkilöt, joilla ei vielä ole oleskelulupaa! Kuka nyt haluaisi että joku rajan yli kävellyt tunkeutuja, joka ilman minkäänlaisia todisteita väittää olevansa jostakin olisi jo ilman asian tutkimista oikeutettu valtion tai kunnan vuokra-asuntoon saman tein. Sen saatuaan häntä tuskin saisi ulos vaikkei saisikaan positiivista päätöstä. Hieman skarppausta toimittajalta!

  Otsikko on myös vähintäänkin johdatteleva. Oikeammin olisi voinut sanoa että ”Muut puolueet olisivat halunneet Suomeen saapuneelle turvapaikanhakijalle automaattisesti oikeuden päästä ARA -vuokra-asuntojonoon, mutta Perussuomalaiset halusivat säilyttää lain nykyisellään, jolloin hakijalta vaaditaan vähintään vuoden mittaista oleskelulupaa maassa.”

  Edustaako nykyinen otsikointi koko toimituksen linjaa, vai onko se yksittäisen toimittajan poliittinen kannanotto?

  Eihän laittomasti maahan tunkeutuneet muukalaiset voi mitenkään olla samanarvoisia kantasuomalaisten kanssa ennen asian tarkempaa tutkimista. Mieletöntä edes ehdottaa sellaista.

  Voisiko toimittaja ottaa selvää mitä eroa on pakolaisella ja turvapaikanhakijalla. On ehkä ymmärrettävää, että tavallinen kansalainen sekoittaa käsitteet, mutta että toimittajakin… Uutinen pitäisi kirjoittaa kokonaan uudelleen. Harmi, että teknisiinkin lehtiin on levinnyt sama politiikan teon meininki kuin valtalehtiin. Liekö sama omistaja… Voiko edes teknisiin uutisiin enää luottaa?

  1. Uutisiin ei ole voinut luottaa vuosikymmeniin. 😉
   Ensin piti tulkita uutisia Neuvostoliittoa/Venäjää/Itä-Eurooppaa koskien.
   Nykyisin pitää tulkita uutisia ”pakolaiskriisiä(tm)” koskien.

   Different Day, Different Shit, Same Paper. 😀

 9. Ésimerkiksi Helsingin kaupungin vuokra-asunnot ovat tämän maan mittapuulla erittäin laadukkaita.
  Suurin osa suomalaisista ei yllä samaan asumistasoon omilla palkkatuloillaan, kuin mitä jotkut ovat tarjoamassa maahanmuuttajille ilmaiseksi.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat