Kokeile kuukausi maksutta

Kiinteistöjen kova kysyntä painanut sijoittajien tuottovaatimukset ennätysalas

Tammi-syyskuun 2015 kiinteistökauppavolyymi nousi KTI Kiinteistötiedon seurannan mukaan 4,1 miljardiin euroon, mikä lähentelee koko viime vuoden volyymiä. Vahva sijoituskysyntä on painanut parhaiden kiinteistöjen tuottovaatimukset ennätysmataliksi.

Tammi-syyskuun 2015 kiinteistökauppavolyymi nousi KTI Kiinteistötiedon seurannan mukaan 4,1 miljardiin euroon, mikä lähentelee koko viime vuoden volyymiä. Vahva sijoituskysyntä on painanut parhaiden kiinteistöjen tuottovaatimukset ennätysmataliksi.

KTI:n markkinakatsauksen mukaan matalat korot ja vakaat nettotuotot houkuttelevat pääomia kiinteistömarkkinoille kautta maailman. Kuluvan vuoden kiinteistökauppavolyymin odotetaan nousevan Euroopassa kaikkien aikojen huippulukemiin. Kansainvälisen sijoituskiinnostuksen liepeet yltävät myös Suomen markkinoille, joskaan vuosien 2006 ja 2007 huipputasoja ei tultane saavuttamaan.

Suomessa kauppaa on käyty monipuolisesti kaikenlaisista kiinteistöistä, ja markkinoilla on nähty niin suuria yksittäisten kiinteistöjen kauppoja kuin erilaisia salkkukauppojakin. Keskon keväinen suurjärjestely sekä muutamat muut merkittävät salkkukaupat nostavat vähittäiskaupan kiinteistöt eniten vaihdetuksi kiinteistösektoriksi. Asuntokiinteistöjen kaupankäynti on viime vuosina noussut aivan uuteen mittakaavaan, ja tämän vuoden vuokra-asuntosalkkukauppojen volyymi lähentelee jo miljardia euroa.

Kiinteistömarkkinoiden toimijapohja laajenee. Kuluvana vuonna Suomeen on rantautunut kymmenkunta uutta ulkomaista kiinteistösijoittajaa. Myös kotimaisten sijoittajien määrä on kasvanut uusien kiinteistörahastojen ja -yhtiöiden perustamisen myötä. Suurin kotimainen uusi toimija on Ilmarisen, ruotsalaisen AMF Pensionsförsäkringin sekä Keskon perustama Ankkurikadun Kiinteistöt Oy, jolle Kesko myi 650 miljoonan euron kiinteistöt viime keväänä. Ilmarinen ja AMF perustivat yhdessä myös Antilooppi Oy:n, jolle Ilmarinen myi yli 400 miljoonan euron arvosta toimistokiinteistöjä.

Vahva sijoituskysyntä painaa parhaiden kohteiden tuottovaatimuksia alaspäin. Helsingin keskustan parhaiden toimistokiinteistöjen keskimääräinen tuottovaatimus oli lokakuun Rakli-KTI Toimitilabarometrissa painunut ennätysmatalaksi, tasan viiteen prosenttiin. Tämä on barometrin 20-vuotisen historian matalin taso. Vaikka parhaat kohteet ovat arvossaan, ovat sijoittajat kuitenkin edelleen varovaisia, ja riskillisempien kohteiden tuottovaatimukset ovat jopa nousseet hienoisesti viimeisen puolen vuoden aikana.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Kiinteistöjen kova kysyntä painanut sijoittajien tuottovaatimukset ennätysalas”

Vastaa