Suunnittelu Talous Auri Häkkinen Ei kommentteja

Ahman ja Rambollin ympäristöalan palvelut Eurofinsille

Ramboll Finland oy ja Ahma insinöörit oy myivät huhtikuussa ympäristöalan palvelunsa kansainväliselle Eurofins Scientific -konsernille, josta tuli kaupan myötä ympäristöalan laboratorio- ja mittauspalveluiden markkinajohtaja Suomessa.

”Päätös myynnistä pohjautui suoraan Ramboll-konsernin strategiaan.Testausliiketoiminta on erilaista liiketoimintaa kuin suunnittelu- ja konsultointi, jota valtaosa liiketoiminnastamme on. Testausliiketoiminta on myös keskittynyt voimakkaasti: suuret toimijat saavat mittakaavaetuja ja näyttävät pärjäävän markkinoilla parhaiten. Laboratoriotoimintaa voidaan kehittää parhaiten osana sellaista organisaatiota, joka on keskittynyt nimenomaan tälle liiketoiminta-alueelle”, Ramboll Finlandin toimitusjohtaja Kari Onniselkä kertoo.

”Jo vuosia on ollut nähtävissä, että alalla tapahtuu fuusioita. Yrityskauppa vie Ahma ympäristön osaksi vahvinta yritystä Suomessa ja maailmassa”, Ahma insinöörien hallituksen puheenjohtaja Antti Kuivalainen sanoo.

”Pyrimme laajentamaan ympäristöliiketoimintaamme Suomessa. Halusimme näillä ostoilla lisätä paikallista läsnäoloa ja saavuttaa selkeän markkinajohtajan aseman. Ostetut ovat taloudellisesti ja liiketoiminnoiltaan erittäin hyvässä kunnossa. Ne edustavat ydinliiketoimintaamme”, Eurofinsin Suomen maajohtaja Lasse Mäkelä perustelee ostoja.

Ramboll Analytics ja Ahma ympäristö ovat olleet alan markkinajohtajia Suomessa. Analyticsin juuret ovat Rambollin vuonna 2006 ostamassa lahtelaisessa Insinööritoimisto Paavo Ristola oy:ssä.

Ostettujen toimintojen viime vuoden yhteenlaskettu liikevaihto oli noin 16 miljoonaa euroa. Uuden omistajan palvelukseen siirtyi Rambollista 109 työntekijää Suomessa ja Virossa ja Ahmasta 104 työntekijää. Kaupan jälkeen Eurofinsillä on Suomessa 300 työntekijää, 9 akkreditoitua laboratoriota ja 25 toimipistettä.

Ahma ympäristö jatkaa toimintaansa nimellään. Rambollilta ostettu liiketoiminta on jatkossa Eurofins Environment Testing Finland oy.

Eurofins on toiminut Suomessa 10 vuotta. Eurofins -konserni on maailman johtava bioanalyysipalveluiden tarjoaja. Sen laboratorioverkostoon kuuluu 310 laboratoriota 39 eri maassa. Sillä on yli 27000 työntekijää.

Konsernin pääomistaja ja toimitusjohtaja Gilles Martin perusti yhtiön 30 vuotta sitten Ranskassa. Se on noteerattu Pariisin pörssissä. Nykyinen rekisteröity kotipaikka on Luxemburgissa ja pääkonttori Brysselissä.

Vastaa

Rakennuslehden pääuutisia