Kokeile kuukausi maksutta

Hirsipaviljonki Helsinkiin ­– sopiiko hirsi suurkaupungin ytimeen?

Oulun yliopistossa on käynnissä Moderni hirsikaupunki -hanke, jossa kehitetään uutta hirsiarkkitehtuuria urbaaniin ympäristöön.

Osana tutkimushanketta on Arkkitehtuurimuseon pihalle Helsingin Kaartinkaupunkiin kohoamassa hirsinen kesäpaviljonki, jolla on tarkoitus kerätä arvioita ja kokemuksia hirsiarkkitehtuurin toimivuudesta suurkaupungin ytimessä.

Arkkitehtimuseon rakennuttama hirsipaviljonki tulee olemaan avoin vierailu- ja kokoontumispaikka kaupunkilaisille. Paviljongissa järjestetään kesän aikana myös erilaisia näyttelyjä ja tapahtumia.

Paviljonki avataan virallisesti 7.6.2017.

Hirsipaviljonkia ovat olleet suunnittelemassa ja toteuttamassa Oulun yliopiston arkkitehtiopiskelijat ja Oulun ammattikorkeakoulun rakennusarkkitehtiopiskelijat.

Rakennuksen hirsitoimituksesta vastaa Timber-hirsi Oy Haapavedeltä.

Hirrelle haussa urbaaneja muotoja

Moderni hirsikaupunki -hankeessa kehitetään uutta hirsiarkkitehtuuria erityisesti urbaaniin ympäristöön. Mukana on alan tutkijoita ja opiskelijoita, hirsirakennusalan yrityksiä sekä Pudasjärven kaupunki, jossa on jo toteutettu paljon hirsirakentamista, muun muassa maailman suurin hirsinen koulukampus.

Hankkeessa on valmistunut esiselvitysvaihe, jossa kartoitettiin kuluttajien, viranomaisten ja rakennusalan toimijoiden käsityksiä hirsirakentamisesta.

Tulokset osoittavat, että hirsirakentamiseen kohdistuu edelleen ennakkokäsityksiä, jotka osin rajoittavat hirren kysyntää etenkin urbaanissa ympäristössä.

”Tarkoituksemme on osoittaa, mihin nykyaikainen hirsirakentaminen taipuu. Hirsi on ekologinen, hyvin energiatehokas, paikallinen ja uusiutuva rakennusmateriaali ja sillä saavutetaan hyvät sisäilmaolosuhteet. Suunnittelua helpottaa hirsirakentamisen tekninen kehitys, kuten painumattoman lamellihirren käyttöönotto ja salvostekniikan uudistuminen”, kertoo tutkimushanketta johtava professori Janne Pihlajaniemi Oulun yliopistosta.

”Tulemme tarkastelemaan ja suunnittelemaan suuria hirsirakennuksia kerrostaloista julkisiin rakennuksiin, mutta myös uutta omakotitalo- ja lomarakentamista.”

Moderni hirsikaupunki -hankkeessa on nyt käynnissä suunnitteluvaihe, jossa selvitetään muun muassa hirren käytön uusia mahdollisuuksia julkisissa kohteissa ja kerrostaloissa.

Tätä artikkelia on kommentoitu 3 kertaa

3 vastausta artikkeliin “Hirsipaviljonki Helsinkiin ­– sopiiko hirsi suurkaupungin ytimeen?”

  1. Olen aina silloin tällöin miettinyt, mikähän siinä on, että rakennusalan ammattilaiset ovat luonteeltaan varsin erilaisia ”edustamansa” materiaalin mukaan.

    Puurakentamisen professorit ovat intomielisesti liputtamassa oman materiaalinsa mahdollisuuksista ja sen käytön puolesta kaikissa mahdollisissa kohteissa. Intoa ja uskoa materiaalin kaikkivoipaisuuteen riittää.

    Teräs- ja betonirakentamisen asiantuntijat eivät taas juurikaan vaivaudu liputtamaan materiaalinsa puolesta. He suunnittelevat pragmaattisesti ratkaisuja monipuolisesti ilman sen kummempaa hehkutusta.

    Kumpiko sitten parempi? Vaikea sanoa.

  2. Betoni ja teräs ovat olleet rakentamisessa niin kauan hallitsevia itsestäänselvyyksiä, ettei niillä enää ole ollut tarvetta hehkutukseen. Puu on betonimetsien Suomessa uusi ja outo kummajainen, jonka on kyettävä murtautumaan betonin ja teräksen läpi. Ei aivan helppo homma niinkin vanhoillisella alalla kuin rakentamisessa. – Hienoa Janne Pihlajaniemi, ex-tiernapoika!

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat