Kypärä puuttui ja työntekijä ei ymmärtänyt ohjeita – työturvallisuusrikoksesta roimat sakkotuomiot

Pohjanmaan käräjäoikeus on tuominnut yrityksen yhteisösakkoihin ja toimitusjohtajan ja työnjohtajan päiväsakkoihin työturvallisuusrikoksesta.

Oy Pondorosa ab:lle tuomittiin 1 000 euron yhteisösakko. Lisäksi yhtiön toimitusjohtaja sai 40 ja työnjohtaja 60 päiväsakkoa työturvallisuusrikkomuksesta.

Tuomioistuimessa käsiteltiin työtapaturmaa, joka sattui Uudessakaarlepyyssä huhtikuussa 2015. Työpaikan oltiin vaihtamassa yhteen rakennukseen kattoa. Työntekijä kiipesi nojatikkaille leikatakseen pois ylimääräisen muovin, joka pilkisti katon alta. Nojatikkaat luistivat hänen altaan pois ja työntekijä putosi maahan.

Käräjäoikeudessä todettiin, että työntekijöillä ei ollut kypäriä, joita rakennustöissä on työturvallisuusmääräysten mukaan käytettävä. Lisäksi töitä tehtiin esimerkiksi trukin nostokorista ja traktorin kauhasta. Myös työturvallisuutta koskevat kirjalliset suunnitelmat puuttuivat.

Käräjien aikana kävi ilmi, että vahingoittunut työntekijä ei ollut ymmärtänyt työnjohtajan antamia ohjeita siitä, että kattotyö tehtäisiin vasta seuraavana päivänä. Vahingoittuneelle taas oli itsestään selvää, että hän ottaisi nojatikkaat ja tekisi omasta mielestään yksinkertaisen työtehtävän.

Käräjäoikeus totesi, että työn suunnittelussa ja toteuttamisessa sekä erityisesti työntekijöille annetuissa ohjeissa on ollut vakavia puutteita. Työntekijä ei ollut aiemmin osallistunut rakennustyöhön, minkä lisäksi hänellä oli heikot ruotsin kielen taidot, kun kyse ei ollut hänen tavanomaisesta, päivittäisestä työstään.

Tämän vuoksi työnjohtajan olisi käräjäoikeuden mukaan pitänyt huolehtia erityisen tarkasti siitä, että työntekijä ymmärsi oman tehtävänsä kyseisessä työvaiheessa.

Lisäksi käräjäoikeus totesi, että vaikka kyseessä ei ollut laajamittainen rakennusprojekti eikä työ ollut vaikea, siitä olisi pitänyt tehdä kirjallinen suunnitelma ja riskien arviointi. Nämä puutteet olivat osasyynä työtapaturmaan.

 

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Kypärä puuttui ja työntekijä ei ymmärtänyt ohjeita – työturvallisuusrikoksesta roimat sakkotuomiot”

  1. No mitäs jos oisikin ollut kirjallinen riskien arviointi jossa olisi lukenut vaikkapa
    Putoamisvaaran välttäminen: nojatikaiden käyttö kaikissa työvaiheissa kielletty. Stegar är förbjudna.
    Olisiko tullut suurempi sakko koska olisi yritetty olla nokkelia

Vastaa