Kokeile kuukausi maksutta

Sateinen ja tuulinen kesä koetteli Wood Cityn rakentajia Jätkäsaaressa

Nopeuden piti olla puurakentamisen suurin valtti. Joinakin viikkoina puuelementtejä ei voitu asentaa kuitenkaan ollenkaan kovan tuulen vuoksi. Myös sadepäivät ovat aiheuttaneet katkoksia töihin eikä vesivahingoiltakaan ole vältytty.

Wood Cityn sadesuojana toimineen vanerilevyt on suurimmaksi osaksi jo poistettu.

SRV:n Wood Cityn tontti Helsingin Jätkäsaaressa on niin ahdas, että siihen ei olisi mahtunut kahdelle kahdeksankerroksiselle puutalolle sääsuojaa ilman, että olisi jouduttu menemään kadun puolelle. Siksi ratkaisuksi valittiin vanerilevyt, joilla rungot suojattiin sateelta.

Ahtaalle tontille ei mahtunut edes torninosturia sääsuojasta puhumattakaan.

”Kosteudenhallinnan osalta tämä tämä Suomen korkein puutalokortteli on varmaan kaikkein tarkimmin seurattu”, sanoo työmaapäällikkö Ari Patolahti.

Rakennesuunnittelusta on vastannut Sweco, mutta Vahanen on ollut tilaajan, ATT:n, kosteusteknisenä asiantuntijana.

Anturit varoittavat kosteudesta

Rakenteissa on antureita varmistamassa, että ne ovat kuivat. Puuelementtitoimittaja Timberpoint on kehittänyt järjestelmän yhdessä RKM Groupin kanssa. Anturi asennetaan tehtaalla elementin sisään polykarbonaattilevyn ja villakerroksen alle. Järjestelmä on langaton. Se lähettää jatkuvasti mittaustietoa keskusyksikölle, joka puolestaan lähettää tiedot pilvipalveluun.

Anturit voidaan jättää elementtien sisään asumisen ajaksi. Ne toimivat kaksi vuotta paristoilla.

Anturijärjestelmästä on laajempi juttu perjantaina ilmestyvässä Rakennuslehdessä.

Patolahden mukaan työmaalla jokainen tietää lammikon nähdessään, että siitä on ilmoitettava välittömästi, jotta kuivaaminen void

Puuelementtien keveys on tuottanut harmia Ari Patolahdelle ja Janne Manniselle, sillä niitä ei voi nostaa kovalla tuulella.

aan aloittaa pikaisesti. Märkä kesä ja syksy tuottivat silti yllätyksiä ja joissakin paikoissa rakenteita on jouduttu kuivattamaan.

 

”Rakennusaikaisen kosteudenhallinnan osalta kaikki ei mennyt suunnitelmien mukaan”, sanoo Tampereen teknillisen yliopiston rakennusfysiikan professori Juha Vinha torstaina Helsingin Sanomissa julkaistussa jutussa.

Vinha on tarkistanut yhden Wood Cityn kosteudenhallintaprosessiin liittyvän diplomityön, ja toinen työ on parhaillaan tarkastuksessa. Molemmat diplomityöt perustuvat työmaahavainnointiin. Niissä on löytynyt merkkejä jopa mikrobikasvusta.

Sadettakin isompi harmi on ollut kova merituuli. Betonielementtejä selvästi keveämpiä puuelementtejä ei ole voinut nostaa, jos tuuli on ollut yli 8 metriä sekunnissa. Monina viikkoina tuuliset ja sateiset päivät ovat estäneet pisimmillään jopa 12 metriä pitkien ja 3,2 metriä korkeiden elementtien nostamisen kokonaan.

ATT asuntojen ja Supercell toimisto-osan tilaajina

Nyt työ on asuintalojen osalta tältä osin loppusuoralla ja rungosta jäljellä on enää parvekkeiden etuosan elementtien nostot. Työmaan pitäisi olla luovutuskunnossa ensi vuoden toukokuussa, jolloin ATT saa käyttöön 98- vuokra-asuntoa. Asunnot tulevat Helsingin kaupungin asunnot Oy:n (Heka) vuokra-asunnoiksi.

Työt tontilla kuitenkin jatkuvat, sillä SRV pääsi juuri Supercellin kanssa sopimukseen siitä, että meren puolelle tuleva 12 000 neliön toimistorakennus räätälöidään peliyhtiön tarpeisiin. Myös parkkihallin rakentaminen on käynnistymässä. 7000 neliön suuruisen puuhotellin rakentamisen aikataulu sen sijaan ei ole vielä varmistunut.

”Halusimme Supercellille pysyvän kodin Helsingistä. Paikan, jossa voimme tehdä pelejä seuraavat vuosikymmenet. Wood City oli meille lopulta itsestään selvä valinta: siinä yhdistyvät hienolla tavalla perinteiset suomalaiset arvot moderniin työympäristöön. Puu materiaalina edustaa meille suomalaisuutta, joten on hienoa olla mukana hankkeessa, jossa luodaan suomalaisittain historiallisen mittavaa ja innovatiivista puusta tehtyä toimintaympäristöä. Toisaalta, olemme saaneet ainutlaatuisen tilaisuuden suunnitella juuri meille ja meidän kulttuuriimme sopivat tilat. Tavoitteena onkin luoda tästä tilasta ja ympäristöstä paras mahdollinen paikka tehdä pelejä”, sanoo Supercellin tiedotteessa toimitusjohtaja Ilkka Paananen.

Wood Cityn suunnittelu aloitettiin vuonna 2010. Kokonaisuus perustuu syksyllä 2012 arkkitehtuurikilpailun voittaneen Anttinen Oiva Arkkitehtien suunnitelmiin.

Kylpyhuoneen tilaelementti tulee Ruotsista.

Tilaelementeistä ja CLT:stä luovuttiin

Ari Patolahti ei ole ensimmäistä kertaa rakentamassa puukerrostaloa. Hyvää kokemusta tuli Helsingin Pukinmäestä, jonne myös tehtiin asuntoja. Erona on se, että Pukinmäessä talo koottiin itävaltalaisesta CLT:stä tehdyistä tilaelementeistä. Tällä on merkitystä jopa kosteudenhallinnalle, sillä tilaelementit muodostavat asennuksen jälkeen kuivan tilan.

Wood Cityssä tilaelementtejä ovat vain ruotsalaisen Part Ab:n toimittamat täysin valmiit kylpyhuoneet. Wood Cityssä käytössä on kotimaisesta kuusiviilupuusta eli LVL:stä valmistetut sandwich-elementit eli siinä suhteessa rakentaminen muistuttaa Patolahden mukaan enemmän perinteistä betonielementtirakentamista.

Kun CLT voidaan jättää esimerkiksi katoissa näkyväksi pinnaksi, ei sama kuitenkaan onnistu LVL:n kanssa tai sitä varten pitäisi tehdä erillinen pinnoitus. Ero näkyy myös väliseinissä, jotka Pukinmäen Eskolantiellä olivat asuntokohtaisia, mutta Wood Cityssä yhteisiä naapurin kanssa. Siksi Wood Cityssä asuntojen välisiin seiniin tulee ääneneristysvilla kipsilevyn alle.

Edes puuportaat eivät jää näkyväksi pinnaksi toisin kuin Kivistön puukerrostalossa.

Puu ei jää sisällä näkyviin edes puuportaissa, sillä se olisi vaatinut erillisen toiminnallisen palonkestolaskennan.

Uudet tehtaat Stora Ensolle ja Timberpointille

Molemmissa hankkeissa puutuotetoimittajana tuoteosakauppaperiaatteella (suunnittelu-valmistus-asennus) on Stora Enso. Sillekin LVL oli uusi ratkaisu, sillä Varkauden rakennettu tehdas käynnistyi tämän projektin alkaessa viime vuoden elokuussa. Pilottikohteessa on ollut sen verran haastetta Stora Ensolle ja sen levyt elementeiksi jalostaneelle Timberpontillekin, että runkoaikataulu jäi hieman jälkeen oletetusta.

Rungon asennusvaiheeseen avuksi saatiin norjalainen Woodcon As, joka on tehnyt Norjassa eniten puukerrostaloja. Se on käyttänyt kohteessa yhteistyökumppaninaan loviisalaista Kuninkaankylän puurakentajia.

Puuelementit kiinnitettiin pohjakerroksen betoniin teräsliitoksin. Kosteussulkuna puun ja betonin välillä käytetään epoksimaalia.

Puutalojen ensimmäinen kerros on betonia. Kantavat puurakenteet on ankkuroitu betoniin teräsliitoksin. Puun ja betonin välinen liitos on kosteussuojattu epoksimaalilla, sillä bitumimaton tapaiset ratkaisut eivät kestäisi näin painavilla kuormilla, toteaa puurakentamisen konsulttina hankkeessa toimiva Woodexpertin toimitusjohtaja Janne Manninen. Hän työskenteli vielä hankkeen alkaessa Stora Ensolla.

Modernissa matalaenergiarakentamisessa rakenteiden tiiviys on aiempaa tärkeämmässä roolissa. Varsinkaan puujulkisivuille sisältä tuleva kosteuskuorma ei tekisi hyvää. Wood Cityssä höyrynsulkumuovi oli niitattu kiinni, mutta osa muovista oli jo niittien kohdalla repeytynyt rikki. Näitä paikkauksia tehdään ennen kuin rakenteet suljetaan. Voi olla, että kestävämpi ratkaisu olisi voinut olla mekaanisten listojen käyttö kiinnitykseen.

Talojen ainoat saunat ovat kakkoskerroksen yleiset saunat. Tämä luonnollisesti vähentää asuntokohtaisia kosteusriskejä.

Wood Cityn julkisivuissa on parvekkeiden sisäseinissä käytössä palonsuoja-aineilla käsitelty mänty. Varsinaisessa julkisivussa puu on asetyloitu vedenkestäväksi etikalla. Tälle Accoya-puulle on hankittu patentti Hollannissa. Toimittajana on belgialainen Solvay.

Tuleeko puutalo halvemmaksi vai kalliimmaksi?

Paikalla tehty puukerrostalo on uusi kokemus Stora Ensolle ja SRV:lle, mutta Rakennusliike Reponen on testannut mallia jo

Paksusti eristetyissä puutaloissa on tärkeää höyrysulun tiiveys. Niittien kohdalle jää helposti reikiä, jotka on paikattava.

muun muassa Kivistön asuntomessuilla. Siellä puun eduiksi huomattiin rungon ja julkisivujen asentamisen nopeus, mutta toisaalta suunnittelu vei enemmän aikaa kuin betonirakentamisessa.

 

Wood Cityssäkin monia detaljeja on mietitty yhdessä suunnittelijan kanssa vielä työmaallakin.

Patolahti ei ole vielä valmis avaamaan sitä, onko puurakentaminen betonirakentamista edullisempaa vai kalliimpaa. Tältä osin tieto on vasta tarkentumassa.

Runkotoimittaja Kuninkaankylän puurakentajat on arvioinut nettisivullaan, että yhden kerrostalon valmistaminen vesikattovaiheeseen kesti viiden miehen asennusporukalta seitsemän viikkoa.

Välipohjana on äänieristetty ripalatta.

Julkisivun teko nopeuttaa Patolahden mukaansa se, että saumavaluilta vältytään. Välipohjat puolestaan ovat puisia, ääneneristysvilalla varustettuja ripalaattoja, joiden päälle tulee askeläänieriystysvilla, lattialämmitysputket, 4 sentin Plaano-valu ja laminaattilattia. Siten vältytään betonin pitkiltä kuivumisajoita.

Tätä artikkelia on kommentoitu 7 kertaa

7 vastausta artikkeliin “Sateinen ja tuulinen kesä koetteli Wood Cityn rakentajia Jätkäsaaressa”

 1. Kuten jutussa todetaan, nopeuden piti olla puurakentamisen merkittävin kilpailuetu. Wood Cityn työt aloitettiin syksyllä 2016 ja asunnot luovutetaan vasta keväällä 2018. Siis lähes kahta vuotta myöhemmin. Ei kai tuulinen sää voi noin paljon rakentamista viivästyttää. Tai kosteus, ainakaan sen enempää kuin betonirakentamisessakaan. Nyt jutussa ei oikein avattu sitä, mistä pitkä rakentamisaika johtuu. Osaako joku kertoa?

  1. Sää on vaikuttanut rakennustöiden aikatauluun. Muiden viiveiden syistä kerrottiin Rakennuslehden aiemmassa jutussa muun muassa näin:

   Wood City -hankkeen käynnistyminen on venynyt pitkään, sillä hanke julkistettiin jo syksyllä 2011 ja ensimmäisten rakennusten oli tarkoitus valmistua vuonna 2013. Hankkeen viivästymisen taustalla on ollut useita syitä. Suurin syy viiveeseen on ollut toimistorakentamisen heikossa markkinatilanteessa.

   Myös runkomateriaalien osittainen vaihtuminen CLT:stä LVL:ään ja suunnittelumuutokset aiheuttivat osaltaan viivettä hankkeen käynnistymiseen. Hankkeesta järjestettiin suunnittelukilpailu vuonna 2012, ja sen tulosten perusteella tontti vaati uutta kehityssuunnitelmaa.

 2. Onko Mölsällä täydentävää tietoa rakennusaikataulun viivästymisestä vuodesta 2016 eteenpäin poislukien sää vai onko noin pitkä rakennusaika normaali? Muutenhan tuohon Mattilan kyselyyn ei vastattu.

  1. Ei muuten kuin, että kesällä 2016 tehdyssä jutussa asuntokohteen kerrottiin valmistuvan vuoden 2017 aikana. Puoli vuotta viivettä on tuonut paitsi sää myös se, että molemmat puutuotetetoimittajat perustivat uudet tehtaat tätä kohdetta varten eli sielläkin päässä on ollut pientä säätöä. Kyse on puurakentamisen pilottikohteesta.

 3. ”Tämä on aika herkkä aihe, ja kyllä kaikki osapuolet tietävät, että juuri seinän ja välipohjan liitososina käytettyjen koivuvaneriosien pinnoilla on havaittu kosteudesta johtuvaa mikrobikasvustoa. Tätä on selvitetty jo puolisen vuotta, ja korjaavana toimenpiteenä on mikrobikasvuston poistaminen ja vauriokohtien puhdistaminen huolellisesti”, Näin toteaa WOOD CITYN rakennesuunnittelusta vastaava Antti Vilén Sweco Rakennustekniikka Oy:stä

 4. Erikoista yrittää pilottikohdetta näin, että mennään mistä aita matalin. Tuulen ja sateen yllättävyys eivät riitä edes tekosyyksi. Melkoista ollut katsella kun nostellaan ajoneuvonosturilla sokkona ja välillä tavaraa putoaa tielle – pelkkä onni auttoi siinä ettei auto tai ihminen ollut alla kun suuri elementti tippui kadulle. Miksi ei hankittu torninosturia? Kai tuokin sählääminen nostureissa on hidastanut. Puun jättäminen vuodeksi suojaamatta ja veden kertyminen sitten syvennyksiin ja rakoihin ei minusta ole kovin yllättävää. Maailmalla puukerrostalon runko on näyttänyt nousevan muutamassa viikossa, joten vuoden kestänyt sähläys kertoo että tässä pilottihankkeessa on yritetty keksiä pyörä uudestaan ja menty kunnolla metsään. Toivottavasti saavat terveet talot ja Supercellin toimiston lopulta pystyyn, mutta ei tästä mitään mullistavaa uutta rakentamista vielä näytä tulevan.

 5. Unohdettiin kaikki hankittu viisaus.
  Viis veisattiin rakennusfysiikasta.
  Luotettiin propellipäihin.ja uskottiin visioita.
  Alettiin rakennella koetaloa.
  Jätettiin sääsuoja pois ja kokeiltiin, vielä miten mökki käyttäytyy.
  Käytettiin miljoonia ja köäytetään vielä miljoonia toisten rahoja.
  Tutkitaan, mitä pöpöjä lahopuusta löytyy.
  Saadaan kokemuksia.
  Annetaan koirien haukkua
  Lähdetään muihin hommiin ja eläkkeelle…

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat