Congrid haluaa pelastaa mestarin paperisirkukselta

Ohjelmistoyhtiö Congrid sai alkunsa yllättävästä kohtaamisesta. Oli vuosi 2013, ja Helsingissä oli rakennusalan seminaari. Paikalle osui kaksi työmaamestaria, Matti Huusko ja Pasi Savolainen.

Timo Makkonen on toimitusjohtajana ohjelmistoyhtiö Congridissa. Helsinkiläinen yritys on sopuisa sekoitus rakennusalan, kaupallisen alan ja IT:n osaajia.

Miehet huomasivat pian, että heillä oli samanlaisia näkemyksiä. Huusko oli esittelemässä rakennustyömaan mobiilidokumentointia tutkinutta mestarityötään, ja Savolaisen aiheena oli laadunhallinnan kehittäminen. He ryhtyivät juttusille ja oivalsivat pian, että sama asia turhautti molempia.

Rakennusalan dokumentointikäytännöt ja menetelmät olivat jumiutuneet 1990-luvulle, ja ne pitäisi päivittää 2010-luvun tasolle.

Mestarit päättivät tehdä jotain asialle. Verkostoista löytyivät sopivat henkilöt, ja pian kasassa oli kuuden hengen tiimi, joka perusti Congridin. Yritys kehitti laadun- ja turvallisuudenhallintaohjelmistoa yksi asia kerrallaan, asiakkaiden toiveista ensimmäiseksi työkalun virhehavaintojen tekoon.

Yrityksen alku sujui startup-tyyppisesti tunteja laskematta. Alkuun koko porukka myi ja kehitti Congridia vapaa-ajallaan iltaisin, öisin ja viikonloppuisin. Päivät he työskentelivät silloisilla työnantajillaan. Työ palkittiin. Loppuvuodesta 2015 ja vuoden 2016 aikana he siirtyivät yksi kerrallaan täysipäiväisesti Congridille.

Paperia vähemmäksi

Timo Makkonen toimii Congridin toimitusjohtajana. Hänen mukaansa tuotannonohjaus ja siihen liittyvä dokumentointi ymmärretään yleensä raskaana prosessina, joka tehdään vain isojen yritysten prosessivaatimusten täyttämiseksi. Käytännössä kaikki työmaalla tapahtuva toiminta, työnohjauksesta aikataulusuunnitteluun, on osa tuotannonohjausta.

”Congridin tavoitteena on ollut alusta asti helppokäyttöinen pilvipalveluohjelmisto, joka joustaa yrityksen koon mukaan. Meillä on omia koodareita, joten pystymme kehittämään ohjelmistoa asiakkaiden toiveiden mukaan”, Congridissa alusta asti ollut Makkonen kertoo.

”Mobiilisovelluksen käytettävyys korostuu työmaan kiireessä. Pyrimme pitämään käyttöliittymän mahdollisimman selkeänä, vaikka ominaisuuksia onkin kertynyt.”

Laadunvalvonnassa pyöritetään vielä Makkosen mukaan paljon paperia. Tarkastuskirja on yleensä excel-muodossa, ja se tulostetaan seinälle. Pahimmassa tapauksessa tieto on piilossa mapeissa tai pöytälaatikossa. Paperisirkuksen keskellä on työnjohtaja.

Makkonen uskoo, että työnjohtajan työ helpottuu, kun tiedonkulku muutetaan digitaaliseksi ja läpinäkyväksi. Kuukausiraportit sekä laatu- ja tarkastusasiakirjat löytyvät silloin kätevästi sähköisessä muodossa. Seinälakanoiden ja tulostettavien raporttien määrä vähenee. ”Kaikki, joiden pitää päästä tietoon käsiksi, pääsevät. Silloin voidaan oikeasti johtaa tuotantoa tiedolla.”

Makkonen korostaa, että digitalisaation avulla esimerkiksi aikatauluongelmat näkyvät reaaliajassa. Silloin niihin voidaan puuttua heti. Kun tieto on järjestyksessä, siitä voidaan myös oppia ja ehkäistä ongelmia.

Kasvu tavoitteena

Digitalisoitumisen kehitys näkyy Makkosen mukaan yhä enemmän yrityksissäkin. Vielä pari vuotta sitten Congrid kertoi asiakkaille, miten asiat kannattaisi tehdä.

”Nyt saamme jo yrityksiltä kehittämisajatuksia. Rakennusalaa parjataan turhaan, esimerkiksi Kiradigi tekee hyvää jälkeä.”

Congrid

Helsinkiläinen ohjelmistoalan yritys, joka perustettiin vuonna 2013. Omistajina Timo Makkonen, Matti Huusko, Miika Huusko, Lasse Laakkonen ja Olli Laakkonen

  • Liikevaihto 2016 noin 0,5 miljoonaa euroa
  • Henkilöstöä 10

Makkonen uskoo, että ymmärrys tiedosta ja sen merkityksestä kasvaa entisestään. Ohjelmistojen rajapinnat avautuvat, ja tietoa opitaan yhdistelemään eri järjestelmistä. Silloin yksittäisen ohjelmiston käyttäjälle voidaan tarjota valmiiksi koottua ja jäsenneltyä tietoa useasta tietolähteestä reaaliajassa.

Congrid on kasvanut tasaisesti ja työllistää nyt 10 henkeä. Se on sopuisa sekoitus rakennusalan ja kaupallisen alan osaajia sekä it-alan ammattilaisia. Yritys hakee Makkosen mukaan selkeästi liikevaihdon kasvua.

”Vuoden 2017 liikevaihtomme on vähän alle miljoona euroa. Tavoitteenamme on kasvaa kymmenen miljoonan euron luokkaan viiden vuoden sisällä. Kotimaan markkinat ovat rajalliset, joten haemme kasvua ulkomailta. Ruotsissa meillä on jo pilotteja, ja muu maailma on kiikarissa.”

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Congrid haluaa pelastaa mestarin paperisirkukselta”

Vastaa