Eduskunta hyväksyi huoneistokohtaisen vedenmittauksen – tulevaisuudessa taloyhtiöissä maksetaan vedestä kulutuksen mukaan

Osakkaiden taloyhtiölle maksamat vesimaksut määräytyvät uuden lakimuutoksen myötä vastaisuudessa asennettavien vesimittareiden perusteella.

Helsinkiläisessä taloyhtiössä suihkupäät (oik) on vaihdettu vettä säästävämpiin (vas). Kuva: Liisa Takala.

Eduskunta hyväksyi EU:n energiatehokkuusdirektiiviin pohjautuvan lain tiistaina. Veden kulutuksen mittaus muuttuu siis pakolliseksi.

Taloyhtiöiden kannalta muutos ei ole dramaattinen, sillä monessa taloyhtiössä on jo asuntokohtaiset vesimittarit ja vesimaksut määräytyvät jo nyt mittarin lukemien perusteella. Usein vesimittarit on vaihdettu putkiremontin yhteydessä.

Asuntokohtaiset vesimittarit tulivat pakollisiksi uudiskohteissa jo vuonna 2011 ja käyttövesiputkistojen uusimisen yhteydessä vuonna 2013. Motivan ja Työtehoseuran kesällä 2020 julkaisemassa selvityksessä arvioitiin, että kotitalouksien vedenkulutus vähenee noin kahdeksan prosenttia, kun vedestä laskutetaan todellisen kulutuksen mukaan.

”Muutokset koskevat niitä taloyhtiöitä, joissa lain voimaantulon jälkeen haetaan rakennuslupaa käyttövesiputkistojen uusimiselle tai uudisrakentamiselle. Näihin kohteisiin on asennettava kylmän ja lämpimän veden kulutusta mittaavat etäluettavat vesimittarit, joita on käytettävä taloyhtiön vesikustannusten jakamiseen”, Kiinteistöliiton energia- ja ilmastoasioiden johtava asiantuntija Petri Pylsy kertoo liiton tiedotteessa.

Näissä taloyhtiöissä laki menee yhtiöjärjestyksen ohi, eli etäluettavat vesimittarit toimivat kustannusten jakamisen perusteena, vaikka yhtiöjärjestykseen olisi aiemmin kirjattu muuta. Yhtiöjärjestyksiä ei myöskään tarvitse pelkän vesimittariasian takia päivittää.

”Jos vesimittareita ei ole tai ne on asennettu ennen uuden lainsäädännön voimaantuloa, määrää yhtiöjärjestys edelleen sen, kuinka vedestä aiheutuvat kustannukset taloyhtiössä jaetaan”, Pylsy täsmentää.

Taloyhtiöissä, joita uudistukset koskettavat, vedenkulutustiedot on annettava osakkaalle kuukausittain. Kun tiedot ovat jatkuvasti saatavilla asuntoon asennetun vesimittarin tai etäluentaan perustuvan verkkopalvelun kautta, pidetään sitä riittävänä tietojen toimittamisena.

Lakia on valmisteltu pitkään eri osapuolten kesken, jos siinä vaiheessa kun direktiiviä valmisteltiin EU-tasolla.

Kiinteistöliitto pitää hyvänä ratkaisuna esimerkiksi sitä, ettei kansallinen laki velvoita taloyhtiöitä asuntokohtaiseen lämmityskustannusten jakolaitteiden asentamiseen. Tämä olisi tehtyjen selvitysten perusteella ollut suomalaisissa taloyhtiöissä rahan hukkaan heittämistä. Nyt nämä rahat ovat käytettävissä todelliseen taloyhtiöiden  parantamiseen.

Kiinteistöliitto on tyytyväinen lainsäätäjän ratkaisuun myös siitä, ettei taloyhtiöitä velvoiteta muuttamaan jo aiemmin asennettuja vesimittareita etäluettaviksi vain pelkän etäluvun vuoksi.

Lakimuutos ei tuo taloyhtiöille kohtuuttomia lisävaatimuksia eikä muutoksen pitäisi tuoda myöskään merkittäviä lisäkustannuksia isännöinnin lisääntyvien tehtävien muodossa.

 

 

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa

2 vastausta artikkeliin “Eduskunta hyväksyi huoneistokohtaisen vedenmittauksen – tulevaisuudessa taloyhtiöissä maksetaan vedestä kulutuksen mukaan”

  1. Omakotitaloihin ei tarvitse tehdä tämän muutoksen takia mitään. Eikä myöskään pakollista sähköauton latauspistettä tuntemattomille , voi myös lämmittää takalla ekopuilla jos kaukolämpö ja sen siirto nostetaan pilviin ilmastotalkoiden seurauksena.
    Muuten kyllä kerrostalo olisi ihan kiva.

  2. …….ja seuraavsksi pakolliset lämmönkäyttömittarit , ei ole oikein että omistusosakkeesta vuokralainen oleilee ikkunat ja ovet auki 24/7 ja koko taloyhtiö osallistuu kaukolämmön kustannuksiin……….ja jälleen 1 suuri lisäkustannus kerrostaloon.

    Ps . Lämmityskustannukset ovat talossa n. 10-20 kertaa isommat kuin vesilasku.
    Toisekseen vesi pysyy maassa ekkä häviä kuten lämmitys jpka katoaa avaruuteen eikä sieltä tule uusiokäyttöön.

Jätä kommentti

Viimeisimmät näkökulmat