Rakennuskustannusten nousu jatkui syyskuussa – teräsrakenteiden hinnat kohosivat yhä rajusti

Rakentamisen kustannusten rajun nousun hidastumisesta ei näkynyt merkkejä syyskuussa, vaan nousuvauhti vain kiihtyi. Eri kustannuslajeista kallistuivat erityisesti tarvikkeet.

Elokuun tapaan teräsrakenteiden hinnat nousivat yksittäisistä panoksista eniten kuukausitasolla myös syyskuussa. Kuva: Arto Rautio

Tilastokeskuksen mukaan rakennuskustannukset nousivat vuoden 2021 syyskuussa 9,3 prosenttia vuoden takaisesta. Tarvikepanosten kustannukset nousivat 13,2 prosenttia ja työkustannukset 6,1 prosenttia vuotta aiemmasta. Palveluiden hinnat nousivat 1,2 prosenttia.

Elokuusta syyskuuhun rakennuskustannusten kokonaisindeksi nousi 0,9 prosenttia. Sekä tarvikepanosten hinnat että työkustannukset kohosivat 1,0 prosenttia kuukaudessa. Sen sijaan palveluiden hinnat pysyivät edellisen kuukauden tasolla.

Työkustannusten nousuun syyskuussa vaikutti sopimuskorotus useilla rakentamisen toimialoilla.

Viimeisen vuoden aikana rakennusmateriaalien kustannuksia on nostanut erityisesti puutavara. Syyskuussa sen hintataso säilyi kuitenkin ennallaan elokuuhun verrattuna. Vuoden takaisesta puutavara on kallistunut huikeat 67,9 prosenttia. Elokuun tapaan kuukausitasolla eniten kallistuivat syyskuussa teräsrakenteiden hinnat, jotka kohosivat 4,5 prosenttia heinäkuusta. Teräsrakenteidenkin hinnat ovat nousseet 31,1 prosenttia vuoden takaisesta.

Myös muiden tarvikkeiden kustannuksissa tapahtui voimakasta nousua syyskuussa. Ilmanvaihdon tekniset järjestelmät kallistuivat kuukaudessa 3,6 prosenttia ja vuotta aiempaan verrattuna 13,0 prosenttia. Vesikatteille kertyi kuukaudessa hintaa lisää 2,7 prosenttia ja vuodessa 13,3 prosenttia. Ikkunat ja ovet kallistuivat kuukaudessa 0,8 prosenttia ja vuoden takaisesta 11,9 prosenttia. Lämmöneristeissä hintojen nousu oli kuukaudessa 1,3 prosenttia ja vuositasolla 11,7 prosenttia.

Tilastokeskuksen erikseen laskema asuinrakentamisen kokonaisindeksi osoittaa vuositasolla jopa 10,6 prosentin nousua ja viimeisen kuukauden aikana 0,7 prosenttia. Erityisen voimakkaana kustannusnousu näkyy asuinpientalojen korjausten puolella, jossa vuosinousua on kertynyt peräti 20,4 prosenttia ja kuukaudessa 0,8 prosenttia.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Rakennuskustannusten nousu jatkui syyskuussa – teräsrakenteiden hinnat kohosivat yhä rajusti”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat