Rakentamisen konkurssit yhä kovassa kasvussa syyskuussa

Rakentamisen toimialalla vireille pantujen konkurssien lukumäärä kasvoi kuluvan vuoden syyskuussa reippaasti vuoden takaiseen verrattuna.

Kuva: Mika Ranta / HS

Tilastokeskuksen konkurssitilastojen mukaan rakentamisen päätoimialalla pantiin syyskuussa 2021 vireille 44 konkurssia, kun syyskuussa 2020 määrä oli 28. Syyskuun 2021 konkurssit jakaantuivat rakentamisen alatoimialoille siten, että talonrakentamisessa niitä laitettiin vireille 19, maa- ja vesirakentamisessa 3 sekä erikoistuneessa rakennustoiminnassa 22. Viime vuoden vastaavaan aikaan konkurssit jakaantuivat näille alatoimialoille luvuin 19, 1 ja 8. Konkurssien määrä kasvoi siis erityisesti erikoistuneessa rakennustoiminnassa.

Elokuussa rakentamisen konkurssit peräti tuplaantuivat vuoden takaisesta.

Kun tarkastellaan koko vuotta tähän mennessä, konkurssit lisääntyivät eri toimialoista lukumäärällisesti eniten juuri rakentamisen päätoimialalla. Toimialalla pantiin tammi–syyskuussa 2021 vireille 398 konkurssia, mikä on 63 konkurssia (18,8 prosenttia) enemmän kuin vuotta aiemmin. Suhteellisesti konkurssien määrä kasvoi kuitenkin eniten maa-, metsä- ja kalatalouden toimialalla kasvun ollessa 51,1 prosenttia.

Vireille pannuilla konkursseilla tarkoitetaan kalenterivuoden aikana konkurssiin haettuja yrityksiä, yhteisöjä tai luonnollisia henkilöitä. Konkurssin vireilletulo ei läheskään aina merkitse yrityksen tai ammatinharjoittajan ”konkurssiin menemistä” ilmaisun varsinaisessa merkityksessä. Konkurssi oikeudenkäyntinä on mutkikas ja monia vaiheita käsittävä oikeusprosessi, jonka eri vaiheissa menettely voi jäädä kesken.

Koronakriisin aikana konkurssiin hakemista rajoitettiin määräaikaisella lakimuutoksella 1.5.2020–31.1.2021. Tänä aikana konkurssien määrä oli poikkeuksellisen matala. Sen jälkeen oli syyskuun loppuun 2021 voimassa lakimuutos, joka esti velkojia hakemasta yrityksiä konkurssiin lyhytkestoisten maksuvaikeuksien vuoksi. Tilastokeskus kuitenkin huomauttaa, ettei konkurssitilastosta voida suoraan arvioida lakimuutosten vaikutusta konkurssien lukumääriin.

Myös yrityssaneeraukset lisääntyneet tammi–syyskuussa

Samaan aikaan konkurssitilastojen kanssa Tilastokeskus julkisti myös yrityssaneerauslukuja. Niitä julkistetaan vain vuosineljänneksittäin.

Rakentamisen toimialalla vireille pantujen yrityssaneerausten lukumäärä säilyi kuluvan vuoden heinä–syyskuussa täsmälleen samana kuin vuosi sitten vastaavalla jaksolla. Alalla laitettiin vuosineljänneksen aikana vireille 16 yrityssaneerausta.

Kun tarkastellaan koko vuotta tähän mennessä, rakentamisen toimialalla laitettiin vireille 54 yrityssaneerausta, kun vuosi sitten lukema oli 51. Yrityssaneerausten määrä laski kaikilla muilla toimialoilla paitsi rakentamisessa ja kaupan alalla. Kaupan alalla yrityssaneerausten määrä kasvoi peräti 34,5 prosenttia. Suhteellisesti yrityssaneeraukset vähenivät eniten eli 24,2 prosenttia kuljetuksen ja varastoinnin toimialalla.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Rakentamisen konkurssit yhä kovassa kasvussa syyskuussa”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat