Kokeile kuukausi maksutta

Asbestikorjaukset ovat yllättävän retuperällä

Joka kolmannessa asbestityömaatarkastuksessa havaitaan puutteita.

Asbestityömaa. Kuva: Sami Kero
Kuuntele juttu

Asbestipurkutöitä ja asbestipurkulupia työpaikoilla valvovat Aluehallintovirastojen työsuojeluviranomaiset.

”Kolmanneksessa asbestityömaiden tarkastuksista olemme havainneet puutteita asbestipölyn hallinnan suojauksissa, asbestityön ennakkoilmoituksissa ja asbestityön turvallisuussuunnitelmissa”, ylitarkastaja Mikko Koivisto kertoo.

Työsuojeluviranomaiset saavat eniten rakennusalaan liittyviä yhteydenottoja asbestiin liittyvistä asioista. Niissä kerrotaan esimerkiksi mahdollisista asbestiin liittyvistä ongelmista.

Asbestilupien tarkastukset taas liittyvät työnantajan lupaprosessiin.

”Tällöin työnantajalla on intressi saada asbestipurkutyölupa ja lupa-asiat ovat olleet pääsääntöisesti kunnossa. Eniten huomautettavaa näissä tarkastuksissa on ollut asbestityössä käytetyissä ilmankäsittelylaitteissa.”

Osana asbestipurkutyön valvontaa työsuojeluviranomaiset valvovat asbestipurkutyötä koskevaa ilmoitusmenettelyä. Asbestipurkutyöhön ryhtyvän on tehtävä alueellisesti työsuojeluviranomaiselle kirjallinen asbestityön ennakkoilmoitus.

”Ennakkoilmoitus on toimitettava seitsemän päivää ennen purkutyön aloitusta. Valvontaa kohdennetaan muun muassa ilmoituksiin, joissa seitsemän päivän ilmoitusaika ei täyty. Hätätyön, esimerkiksi putkirikko, osalta ennakkoilmoitus on tehtävä heti, kun se on mahdollista. Muu perusteltu ilmoitusajasta poikkeaminen edellyttää alueellisen työsuojeluviranomaisen hyväksynnän”, Koivisto sanoo.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Asbestikorjaukset ovat yllättävän retuperällä”

  1. Nykyisin asbestiluvat saa ihan kuka vaan, aivan liian helposti. AVIN pitäisi tarkastaa oikeasti puitteet ja mahdollisuudet hoitaa asbestityöt kunnolla ja terveysturvallisesti.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat