Piiri pieni laajenee johtopaikoilla

Tietoa kirjoittajasta Tapio Kivistö
Päätoimittaja, tapio.kivisto@sanoma.com
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Suomen kymmenestä suurimmasta rakennusliikkeestä (YIT, Skanska, SRV, NCC, Lujatalo, Lehto, Destia, Peab, Hartela ja Lapti) neljä vaihtaa toimitusjohtajaa tämän vuoden alkupuolella.

Markku Moilanen ottaa ohjat YIT:ssä Kari Kauniskankaan lähdön jälkeen, NCC:n maajohtajana aloittaa Kari Onniselkä, perustaja-omistaja Hannu Lehdon Bonavalta värväämä Juuso Hietanen aloittaa toukokuun alussa Lehto Groupin toimitusjohtajana ja Harri Savolainen on juuri aloittamassa Lujatalon johdossa perhesyistä väistyneen Jussi Tanhuanpään jalanjäljissä.

Kun SRV:n johdossa on verrattain äskettäin aloittanut Satolta tullut Saku Sipola, suurimmat suomalaiset rakennusyhtiöt ovat vauhdilla ottamassa uutta suuntaa johtamisessa. Mielenkiintoista on, että Moilanen ja Onniselkä tulevat suunnittelu- ja konsulttipuolelta eli molemmat Rambollista – Moilanen konsernin kansainvälisistä toiminnoista ja Onniselkä Suomen-yhtiön keulapaikalta.

Heidän nimityksensä on poikkeuksellinen askel muullakin tavalla. Sekä YIT että NCC ovat pääsääntöisesti kasvattaneet uudet vetäjänsä itse, ja näistä yrityksistä on riittänyt johtajia moneen muuhunkin suomalaiseen rakennusyhtiöön.

Onniselän nimitys on uudenlainen siinäkin mielessä, että hänellä ei ole teknisen alan koulutusta ja pitkää taustaa rakennusalan yhtiöistä, kuten yleensä kaikilla rakennusliikkeiden toimitusjohtajilla on tavannut olla.

Onniselkä on koulutukseltaan kauppatieteen maisteri, ja hän työskenteli ennen vuoden 2016 Ramboll-nimitystään pitkään ict-alan johtotehtävissä.

Johdon konsulttiyhtiö Mercuri Urval arvioi viime syksynä Rakennuslehdessä, että rakennusyhtiöiden johdossa tapahtuu paljon muutoksia lähiaikoina. Näin näyttää käyvän. Yhtiöt hakevat selvästi uudenlaista johtamista ja uusia strategisia linjauksia.

Lähiajat kertovat, mihin suuntaan rakennusyhtiöt alkavat uuden johdon alaisuudessa kehittyä. Elämme mielenkiintoisia aikoja.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Piiri pieni laajenee johtopaikoilla”

Jätä kommentti

Viimeisimmät näkökulmat