Veronmaksajien rahoilla vauhditetaan asuntojen kauppaamista ulkomaille

Tietoa kirjoittajasta Mikko Kortelainen
Toimittaja, mikko.kortelainen@sanoma.com, Twitter: @toimittaja1
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Asuntomarkkinoilla on tapahtunut lyhyessä ajassa iso muutos, kun kansainväliset sijoittajat ovat innostuneet suomalaisista asunnoista. Muiden kiinteistöjen osalta kiinnostus heräsi jo paljon aikaisemmin.

Rakennuslehti kertoi viime viikolla suomalaisten asuntojen valumisesta ulkomaiseen omistukseen.

Poikkeuksellisen matala korkotaso on ilmiselvä syy siihen, miksi kiinteistöt kiinnostavat sijoittajia. Myös vakaat liiketoiminnan olosuhteet ovat yksi houkutin.

Tuotto-odotukset ovat kuitenkin keskeinen tekijä, kun sijoittajat tekevät ratkaisujaan. Suomalaiset asunnot tuottavat nyt hyvin. Siitä on osaltaan kiittäminen myös meitä tavallisia veronmaksajia. Osallistummehan me asumistukimiljardien maksamiseen, mikä osaltaan selittää vuokra-asunnoista saatavaa hyvää tuottoa. Reilusti yli puolet vuokra-asukkaista saa asumistukea.

Myös toimeentulotuesta maksetaan asumisen menoja.

Yhtiölainoihin sisältyvä veroporkkanakin suosii asuntosijoittamista. Sijoittaja voi vähentää pääomatulojen verotuksessa vuokra-asunnon hoitovastikkeen lisäksi myös rahoitusvastikkeen, jos taloyhtiö käsittelee rahoitusvastikkeina tulona eikä rahastoi lyhennyksiä.

Uusissa kohteissa tämä sijoittajia suosiva menettely on laajasti käytössä.

Yllättävä piirre ulkomaisessa sijoitustoiminnassa on se, että myös sivummalla olevat asunnot kelpaavat. Se on riskipitoista toimintaa, missä tuototkin ovat isommat. Sinänsä on positiivista, että syrjemmällä olevista asunnoistakin pidetään huolta. Myös asukkaiden saama palvelu saattaa parantua.

Asian kääntöpuoli on, että ulkomaisten sijoittajien lähtöpäätökset saattavat olla nopeita. Kaikkiin maakuntien asuntoihin ei riitä asukkaita. Jollekin saattaa jäädä Musta Pekka käteen.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Veronmaksajien rahoilla vauhditetaan asuntojen kauppaamista ulkomaille”

Vastaa