Tutustu nyt Rakennuslehteen 3 kk veloituksetta!

Matalat ja tiiviit asuinalueet kestävät parhaiten ilmastonmuutosta

Tulevaisuuden asuinalueilla talojen tulisi olla matalia ja lähellä toisiaan, jotta ne kestäisivät muuttuneissa ilmasto-olosuhteissa. Näin todetaan perjantaina julkaistussa Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen VTT:n raportissa.

Tulevaisuuden asuinalueilla talojen tulisi olla matalia ja lähellä toisiaan, jotta ne kestäisivät muuttuneissa ilmasto-olosuhteissa. Näin todetaan perjantaina julkaistussa Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen VTT:n raportissa.
Kuuntele juttu

Vaatimuksia kaavoitukselle ja rakentamiselle asettavat etenkin tulvien, tuulisuuden ja sateiden yleistyminen, ja muutoksiin on varauduttava ajoissa. Rannikkoalueilla on esimerkiksi rakennettava riittävälle etäisyydelle ja korkeudelle merenpinnasta.

– Ei ole yhtä isoa asiaa, joka tulisi ottaa huomioon. On pitkä lista arkisia asioita, jotka pitää hoitaa, projektissa mukana ollut arkkitehti Kimmo Kuismanen sanoo.

VTT:n tutkimuksessa tarkasteltiin, millaisia vaatimuksia ilmastonmuutos on tuonut rakentamisen suunnittelulle. Huomiota kiinnitettiin myös ilmastonmuutoksen hillitsemiseen, sillä rakennukset kuluttavat 50 prosenttia energiasta. Tästä olisi suunnittelulla vähennettävissä 5-15 prosenttia.

Vaikka ilmasto kaiken kaikkiaan lämpenee, tuulen jäähdyttävä vaikutus kumoaa siitä osan. Tuuli syö samalla osan lämpenemisen tuomasta energiansäästöstä.

Hajarakentaminen huolestuttaa

Tutkimus suosittaa rivi- ja kerrostaloalueiden rakentamista suurten omakotitalojen sijasta. Korkeat kerrostalot eivät kuitenkaan ole tuulisen ja sateisen ilmaston kannalta hyviä vaihtoehtoja.

– Tiivis ja matala rakentaminen on paras ratkaisu. Asuinalueilla tulee välttää pitkien, tuulisten katujen rakentamista ja kiinnittää huomiota talojen suuntaamiseen aurinkoa kohti. Rakenteita tulee vahvistaa myrskyjen yleistyessä. Nykyiset katot esimerkiksi tulevat lentämään tuuleen, Kuismanen arvioi.

Rakennettujen alueiden väliin tulisi jättää laajoja viheralueita.

– Ne imevät suuria määriä sadevettä ja ottavat osan tuulesta vastaan, Kuismanen perustelee.

Erikoistutkija Irmeli Wahlgren VTT:stä on huolissaan hajarakentamisesta, jota pidetään energiaa tuhlaavana mallina.

– Esimerkiksi isoja ostoskeskuksia ei tulisi rakentaa irralleen muusta rakenteesta. Uuden hajarakentamisen sijasta tulisi keskittyä olemassa olevien maaseutukohteiden kehittämiseen, painottaa Wahlgren.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Matalat ja tiiviit asuinalueet kestävät parhaiten ilmastonmuutosta”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat