Tutustu nyt Rakennuslehteen 3 kk veloituksetta!

Rakli: Pk-seudun rakentamismarkkinat suosivat suuryrityksiä

Asunto-, toimitila- ja rakennuttajaliitto Raklin jäsenet ovat huolestuneita siitä, että rakentamismarkkinat eivät toimi tyydyttävällä tavalla pääkaupunkiseudulla. Markkinaympäristö suosii suuria toimijoita, ja pienten ja keskisuurten yritysten on vaikea menestyä. Ongelmana on muun muassa se, että tonttien tarjonta vaikuttaa toimivan suurten rakentajien eduksi.

Asunto-, toimitila- ja rakennuttajaliitto Raklin jäsenet ovat huolestuneita siitä, että rakentamismarkkinat eivät toimi tyydyttävällä tavalla pääkaupunkiseudulla. Markkinaympäristö suosii suuria toimijoita, ja pienten ja keskisuurten yritysten on vaikea menestyä. Ongelmana on muun muassa se, että tonttien tarjonta vaikuttaa toimivan suurten rakentajien eduksi.

Kuuntele juttu

Pääkaupunkiseudun voimakas väestönkasvu edellyttäisi runsasta rakentamista, mutta merkittävänä tulppana rakentamiselle on tonttien huono saatavuus.

”Tonttitarjonnan lisäämiseksi on löydettävä innovatiivisia ratkaisuja kaupunkisuunnitteluun ja siihen, miten kaupungit selviävät niille koituvista investoinneista”, Raklin hallituksen puheenjohtaja, Keskinäisen vakuutusyhtiö Eläke-Fennian sijoitusjohtaja Timo Stenius sanoo.

Raklin jäsenet katsovat, että niukka tonttien tarjonta näyttää toimivan suurten rakentajien eduksi ja nostaa rakentamisen hintaa. Rakentajan on vaikea menestyä kilpailussa ilman toimivia verkostoja ja hyviä neuvotteluasemia.

Viranomaisilla avainrooli kilpailun edistämisessä

Raklin mukaan viranomaisasioinnin ja lupakäytäntöjen monimutkaisuus heikentää pienten toimijoiden mahdollisuuksia tulla markkinoille, koska tämä edellyttää henkilöresursseja ja erityisosaamista. Pienten ja keskisuurten yritysten toimintaa hankaloittaa myös pääkaupunkiseudun aluekehityshankkeille tyypillinen suuri hankekoko ja vaaditun ennakkosuunnittelun laajuus, mikä aiheuttaa sen, että ainoastaan suuret urakoitsijat voivat osallistua tarjouskilpailuun.

”Kaupunkien pitäisi pohtia keinoja siihen, miten ne voisivat edistää pienten ja keskisuurten toimijoiden realistisia mahdollisuuksia olla mukana kilpailussa. Tässä voisivat esimerkiksi kumppanuusmallit toimia.”

”Suurten aluekehityshankkeiden rinnalla on tärkeää miettiä avoimesti myös olemassa olevien alueiden kehittämistä ja esimerkiksi käyttötarkoituksen muutoksia.”

Avoimuus ja ennakoitavuus helpottaisivat alalle tuloa

Kilpailu- ja kuluttajavirasto löysi alan toimijoita haastattelemalla tekemässään selvityksessä useita epäkohtia, jotka estävät toimivaa kilpailua. Virasto korostaa, että tonttien luovutuksen tulee olla mahdollisimman avointa, jotta pienempienkin toimijoiden on mahdollista osallistua. Viranomaisprosessien ennakoitavuutta on parannettava, koska pitkät odotusajat ja epävarmuus lisäävät rakentajan riskiä, jota pienemmillä toimijoilla ei ole mahdollisuutta kantaa. Riskinottokykyä edellyttävät myös kaavoissa määritellyt liian kunnianhimoiset vaatimukset.

”Vakiintuneet käytännöt ja rakenteet näyttävät estävän kilpailun vilkastumista, vaikka lisää rakentajia todella kaivattaisiin markkinoille. Toivon, että tahtoa toimintatapojen ja alan prosessien kehittämiselle löytyy kaikilta osapuolilta”, Stenius sanoo.

Myös valtioneuvosto on edellyttänyt omassa asuntopoliittisessa toimenpideohjelmassaan, että rakentamisen arvoketjun toimivuutta tutkitaan.

Tätä artikkelia on kommentoitu 7 kertaa

7 vastausta artikkeliin “Rakli: Pk-seudun rakentamismarkkinat suosivat suuryrityksiä”

  1. Saattaa ns,keskisuurelle rakennusfirmalle tulla ongelmia tonttienhinnan vuoksi. Jos puhutaan 4-8 miljoonan tonteista, niin ei niihin kaikki pysty..No mutta, tämähän on ihan selvä, miksi näistä uutisoidaan?

    1. No ei se juuri tuloksissa näy, jos isoja suositaan… Pienempien toimijoiden tuleminen on vähintään yhtä suuri riski kuin mahdollisuus asunnon ostajille ja veronmaksajille. Jo osaaminen hankekehityksessä on ensimmäinen haaste.
      Taitaa olla rakennuttajilla vain omat edut mielessä. Voisiko Rakli ottaa kantaa siihen, miten rakennuttajat noudattavat YSE:ä omissa hankkeissaan.

  2. Suomessa on sopimusvapaus ei YSE ole mikään laki.

    Kannattaa jättää tarjoamatta jos urakka-asiakirjojen ehdot ei miellytä.

    1. Ja valituksen aihe oli, ettei ole tekijöitä. Ja näin ympyrä sulkeutui.

    2. Niihä myö jätetäänkin. Turhaa on kunnon urakoitsijoille ehdotella järjettömiä sakkoja tai vastuita.

  3. Helsingin ”tontinjako” kierroksilla ”tontinsaajista” (kerran pari vuodessa) on 99% Raklin jäsenistöä tai sen kaltaisia toimijoita eli asuntojen omistajia ja rakennuttajia… Rakennuttajaurakoitisijat/ grynderit eivät meinaa millään saada tontteja suoraan ostaa tai vuokrata. joten kyllä tässä Raklin jäsenistö on erityisessä etulyönti asemassa

  4. Onhan niitä eri kokoisia kohteita kilpailutuksessa. Pienille pieniä, keskikokoisille keskikokoisia ja suurille suuria. Siitä se koko, kokemus ja kukkaro kasvaa.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat