Kokeile kuukausi maksutta

Helsingin rakennusvalvonta suopeana Länsisatamalle, Itiksen uudelle julkisivulle ja Keskon pääkonttorille

Helsingin rakennuslautakunta myönsi tiistaina rakennusluvat Länsisataman uudelle matkustajaterminaalille, kauppakeskus Itiksen julkisivujen korjaushankkeelle ja Keskon pääkonttorin muutostöille.

Länsisataman uuden matkustajaterminaalin näkymä Tyynenmerenkadulta.

Länsisataman eteläosaan rakennetaan matkustajaterminaali, joka palvelee ennen muuta Helsingin ja Tallinnan välistä nopeaa laivaliikennettä. Kaksi uutta laivapaikkaa on jo rakennettu tulevaa terminaalia odottamaan.

Uuteen, kolmikerroksiseen terminaaliin on suunniteltu yleisöaulojen lisäksi muun muassa matkustajia palvelevia kahvilatiloja, lipunmyyntipisteitä toimistoineen sekä tullin ja rajavartioston tiloja. Lähtöaulasta on suunniteltu avara. Sieltä pääsee laivoille melko lyhyitä matkustajakäytäviä pitkin. Julkisivujen materiaaleina käytetään lasia, alumiinia ja muottipintaista betonia.

Keskon pääkonttorista asuntoja ja hotelli

Katajanokalla sijaitseva Keskon pääkonttori saadaan muuttaa asunnoiksi ja hotelliksi. Asumiseen soveltuvat rakennukset ovat Satamakadun ja Kruunuvuorenkadun puolella. Niiden ikkunat ovat suuria ja rungon syvyys sopii asunnoille. Kohteeseen tulee tavanomaisia ja loft-tyyppisiä huoneistoja. Sisäpihan uudistettavalle pihakannelle tehdään urbaani oleskelu- ja leikkipiha. Arkkitehtonisesti merkittävä pääportaikko säilytetään, ja se jää asukkaiden käyttöön.

Hotelli sijoittuu Kanavakadun puoleiseen rakennukseen sen suuren runkosyvyyden ja rakenneratkaisun vuoksi. Hotellin alakertaan tuleva ravintola ja sen ulkoterassi elävöittävät katutilaa. Julkisivujen huonokuntoinen tiiliverhous uusitaan aiemmin myönnetyn luvan perusteella.

Arkkitehti Toivo Paatelan alun perin Maakauppiaitten keskusliikkeelle tuotanto- ja varastokäyttöön suunnittelema rakennus valmistui vuonna 1940. Korttelia on sen jälkeen täydennetty. Käyttötarkoituksen muutoksen pääsuunnittelija on arkkitehti Robert Trapp L Arkkitehdit Oy:stä.

Itiksen julkisivu korjataan

Kauppakeskus Itiksen Tallinnanaukion puoleista julkisivua muutetaan ja korjataan. Muutos lisää aukiolla kulkevien mukavuutta. Jalankulkua häiritseviä pilareita poistetaan, sateelta suojaavaa katosrakennetta hieman levennetään, valaistusta parannetaan ja yhden sisäänkäynnin sijaintia korostetaan valaistulla lipalla.

Kauppakeskuksen Itäväylän suuntaan avautuvaan julkisivuun ei puututa luvan saaneessa suunnitelmassa. Vuonna 1984 valmistuneen rakennuksen suunnitteli alun perin arkkitehti Erkki Kairamo. Julkisivun muutoksen pääsuunnittelu on tehty Arkkitehdit Soini & Horto Oy:ssä.

Lisäksi uusia asuntoja luvitettiin yhteensä 191 ja ne sijoittuvat kolmeen hankkeeseen Konalaan, Jätkäsaareen ja Viikinmäkeen.

 

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Helsingin rakennusvalvonta suopeana Länsisatamalle, Itiksen uudelle julkisivulle ja Keskon pääkonttorille”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat