Helsinki haluaa rakentaa Vartiosaareen havainnekuvan kaltaisen 5 000–7 000 asukkaan asuinalueen, joka yhdistyisi kaupungin keskustaan Laajasalon kautta kulkevalla raitiotieyhteydellä. Kuva: Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto

Luonnonsuojelu­liitto valitti Helsingin yleis­kaavasta korkeimpaan hallinto-oikeuteen – ”esitystapa on ennennäkemättömän epäselvä”

Suomen luonnonsuojeluliitto on valittanut Helsingin yleiskaavasta korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Kirjoittaja(t) Elisa Rimaila / HS

S Luonnonsuojeluliitto on yhdessä Helsingin luonnonsuojeluyhdistyksen kanssa valittanut Helsingin yleiskaavan uhkaavan arvokkaita luontokohteita.

Helsingin luonnonsuojeluyhdistyksen mukaan valituksen pyrkimyksenä on pelastaa kaupungin tärkeitä viheralueita rakentamiselta.

Hallinto-oikeus tyrmäsi kaupunkibulevardit

Valitus tehtiin sen jälkeen, kun hallinto-oikeus oli jo helmikuussa kumonnut Helsingin yleiskaavan kriittisiä osia. Oikeus kumosi muun muassa niin sanotun kaupunkibulevardisuunnitelman ja linjasi, että Hämeenlinnanväylältä Keskuspuiston alueelle osoitetut uudet rakentamisalueet ovat maakuntakaavan vastaisia. Ongelma on oikeuden mukaan se, että Keskuspuiston virkistysalue supistuisi liikaa.

Hallinto-oikeus pysäytti myös Vartiosaaren rakentamissuunnitelmat vedoten alueen arvoon kulttuuriympäristönä.

Helsingin kaupungille hallinto-oikeuden päätös oli tyrmäys vuosien valmistelutyölle, jota oltiin Helsingin kaupunkiympäristön toimialajohtajan Mikko Ahon mukaan valmisteltu huolellisesti.

Kaupunkiympäristön apulaispormestari Anni Sinnemäki (vihr) totesi helmikuun lopulla Helsingin Sanomille, että yleiskaava-asian vienti korkeimpaan hallinto-oikeuteen on mahdollista, kunhan kaupunki ensin perehtyy hallinto-oikeuden ratkaisun sisältöön.

Järjestöt: Kyseessä on ennakkotapaus

Edellä mainitut esimerkit ovat luonnonsuojeluliitolle ja Helsingin luonnonsuojeluyhdistykselle merkittäviä voittoja, mutta yleiskaavan viemisellä korkeimpaan hallinto-oikeuteen on myös suurempi syy.

Järjestöjen mukaan epäselväksi luonnehdittu yleiskaava on kumottava jo siksi, että kyseessä on merkittävä ennakkotapaus siitä, kuinka kuntien kaavoja voi luontoarvojen hinnalla muuttaa.

”Helsingin yleiskaavan pikseleihin perustuva esitystapa on ennennäkemättömän epäselvä. Yleistyessään Helsingin malli vaarantaisi luontokohteita muissakin kaupungeissa. Siksi asiasta on välttämätöntä saada korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisu”, kommentoi Suomen luonnonsuojeluliiton ympäristöjuristi Pasi Kallio tiedotteessa.

Tätä artikkelia on kommentoitu 5 kertaa

5 vastausta artikkeliin “Luonnonsuojelu­liitto valitti Helsingin yleis­kaavasta korkeimpaan hallinto-oikeuteen – ”esitystapa on ennennäkemättömän epäselvä””

  1. Kyllä täällä Suomessa metsää riittää. ’Minä suojelen sinua kaikelta….’

    1. Metsää, kalliota ja rantaa riittää loputtomiin, mitä niitä pihtaamaan. Eikun lisää rakentamista ja lisää talvivaaroja. Luonto on aivan yliarvostettua. Istutetaan vaikka koristepuita katujen varsille ja rakennetaan liikuntahalleja, jos joku sellaisia kaipaa.

  2. Tampereella viihtyisyys ratkaistiin pormestari Ikosen aikaan isoilla punaisilla kukkaruukuilla Hämeenkadulla. Taisi sen ohessa olla vihreitä tekonurmimattoja. Minusta toimiva ratkaisu viihtyvyyden lisäämiseksi kaikkialla. Olen samaa mieltä edellisen kanssa. Ei mitään rakennusoikeuden/rakentamisen pihtausta.

    1. Kukkaruukut eivät toimineet Hämeenkadulla niin hyvin kuin oli toivottu. Ruukkuihin istutetut puut paleltuivat niissä talvella, kun juuret eivät olleet suojassa pakkaselta. Ruukkujen sisustoita käytettiin roskiksina ja niiden taustoista muodostui julkisia vessoja. Ruukut voisivat sopia toisenlaiseen ympäristöön, jossa niitä ei sekoiteta niin helposti roskakoreihin, jos keksii niihin jotain sellaista istutettavaa, joka joko kestää talven tai sitten on tarkoitettukin elämään vain kesäaikaan. Ruukuillehan kävi sittemmin näin:
      https://www.tamperelainen.fi/artikkeli/480009-hampin-jattiruukut-kiikutettiin-varastoon-nain-paljon-yksi-ruukku-maksoi

  3. Niitä taloja vois rakentaa Keimola – Kivistö akselille Vantaalle, kun työpaikat ja muukin toiminta tuntuvat kokoajan siirtyvän sinne lentoaseman suuntaan. Helsingin keskustan merkitys laskee koko ajan. Aaltoyliopistokin siirtyy kokonaan Otaniemeen ja Metropolia AMK muualle. Katsotaan parin vuoden päästä mitä tapahtuu kaupoille, kun Tripla ja Redi ponkaisee käyntiin.

Vastaa

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi