Rakennusten älyvalmiusindikaattori (SRI) etenee Euroopan Unionissa

Eurooppalainen LVI-järjestöjen liitto Rehvan mukaan EU säätää Rakennusten älyvalmiusindikaattorista  (SRI) syyskuun aikana.

Energiatehokkuusremontti on tyypillinen rakennuksen älykkyyttä lisäävä korjaushanke ja se muuttaa esimerkiksi Sanomatalon tekniikkatilaa, sillä putkitöitä joudutaan tekemään paljon. Uusia putkenpaikkoja tutkailevat Assemblinin kylmätekniikan huoltopäällikkö Kristian Stenman (vas.) ja hankekehitysjohtaja Janne Aittola. Kuva Liisa Takala.

Ehdotus SRI:n (Smart Readiness Indicator) teknisestä suunnittelusta ja toteuttamisesta perustuu toiseen SRI:n teknisen tuen tutkimukseen, jossa Rehva on muun muassa johtanut toimintaa niin sanotussa ryhmässä C. Asiasta kertoi Suomen LVI-liitto Sulvi.

Aalto-yliopiston professori Risto Kosonen (Aalto-yliopisto) on ollut mukana työryhmässä, jonka tehtävänä on ollut muun muassa kehittää kolmatta arviointimenetelmää (C).

Kosonen arvioi aiemmin keväällä, että komissio tullee antamaan jäsenvaltioille suhteellisen vapaat mahdollisuudet soveltaa esimerkiksi käytettäviä painokertoimia.

Älykäs automaatio avaa markkinoille paljon uutta liiketoimintaa, kun hiilineutraaliustavoitteet ohjaavat uusiutuvan energian käyttöön. Käytännössä se tarkoittaa pitkälti tuulivoimaa, jonka tuotanto vaihtelee esimerkiksi sään mukaan.

Älyvalmiusindikaattorissa (SRI) on arviointimenetelmä (A) asuntoihin, (B) palvelurakennuksiin ja (C) on tarkoitettu olemassa olevien rakennusten arviointiin.

Älyvalmiusindikaattori kuvaa rakennusten kykyä hyödyntää tieto- ja viestintätekniikoita sekä sähköjärjestelmiä rakennusten toiminnan mukauttamiseksi asukkaiden ja verkon tarpeiden mukaan ja rakennusten energiatehokkuuden sekä kokonaistehokkuuden parantamiseksi.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Rakennusten älyvalmiusindikaattori (SRI) etenee Euroopan Unionissa”

Jätä kommentti