Kokeile kuukausi maksutta

CLT Plant on jättänyt konkurssihakemuksen – puurakentajien kurimus jatkuu

Yksi Suomen kolmesta CLT-tehtaasta eli kauhajokelainen CLT-levyjä valmistava CLT Plant oy on jättänyt perjantaina konkurssihakemuksen Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeuteen. Asiasta kertoi ensimmäisenä Kauhajoki-lehti.

Vuoden 2022 Asuntomessuille Naantaliin CLT Plant rakensi saunarivitalon. Kuva: Asuntomessut

Yhtiö hakee konkurssia itse ja se on ilmoittanut olevansa maksukyvytön. Yhtiön suurimmat velkojat ovat Etelä-Pohjanmaan Osuuspankki, Isojoen Konehallin entisten omistajien Alakorteksien rahoitusalan yhtiö Anmiil, Nordea Rahoitus Suomi ja kiinteistöjen vuokraustoimintaa harjoittava yhtiö MMP Invest.

Tämä artikkeli on tilaajille

Kirjaudu sisään

Kokeile nyt 1 kk veloituksetta!

Ryhmätilaus digi (+printti)

Ryhmätilaus sisältää haluamasi määrän käyttäjätunnuksia digiin (+printtilehtiä) yhdellä laskulla.

Yksittäistilaus printti+digi

Tilausjakso valittavissa 6/12 kk, myös määräaikaisena.

Yksittäistilaus digi

Tilausjakso valittavissa 3/6/12 kk.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “CLT Plant on jättänyt konkurssihakemuksen – puurakentajien kurimus jatkuu”

  1. Kun perusasiat tuntuvat unohtuneen kaiken sen puurakentamishypetyksen ja vähähiilisyyshössötyksen sekaan, niin ei tätä nyt suurena ihmeenä voi pitää. Yhtäkkiä on pitänyt alkaa puusta rakentamaan erikoisia virityksiä ja toinen toistaan suureellisempia kuvitelmia sen kaikkivoipaisuudesta. Oikea materiaali oikeaan paikkaan opetettiin koulussa, muistuttaen että turmeltumisilmiöt, materiaaliominaisuudet, pitkäaikaiskestävyys ja esteettisyys pitää pystyä myös huomioimaan ratkaisuja ja valintoja tehtäessä.

    Hyvänä esimerkkinä artikkelin kuvituskuva Naantalin asuntomessuilta. Siinä joku on saanut päähänsä täysin vähät välittää edellä mainituista perusasioista. On sitten päädytty merenrannalle rakentamaan puusta räystäättömiä ja mustaksi maalattuja hökkeleitä, joista nyt näkee ihan peruskoulupohjalta, etteivät nuo kestä rakennuksen suunniteltua käyttöikää, eikä kenelläkään ole niitä varaa ylläpitää. Takuulla on käyttöä haittaavia ongelmia, joita joku voi pitää rakennuksen ominaisuutena, mutta ongelmia ne silti ovat ja ilmenevät jo ennen takuuajan loppumista.

    Jostain syystä CLT:stä on kuviteltu kaikkivoipaista ja kaiken kestävää ratkaisua korvaamaan betonielementtejä, muttei silti ole uskottavaa tutkimusta pitkäaikaiskestävyydestä, ei rakenteiden vikasietoisuudesta, eikä vakuuta kosteus-/höyrynsulkukaan. Rakenteiden ei kuulu hengittää, eikä puskea materiaaliemissioita tai mikä pahempi, turmeltumisilmiöiden emissioita sisäilmaan, vaan suojella käyttäjää, asukasta.

Viimeisimmät näkökulmat